Sorsolással döntik el több sportágban, hogy kik jutnak majd belépőhöz a tokiói olimpiára

Five-ring Olympic symbol in Tokyo, Japan Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga S SPO sports FIN economic KIF life style Emblem ma
Az adott helyszín befogadóképességének legfeljebb ötven százalékát lehet megtölteni szurkolókkal
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpia szervezői sorsolással döntik el több sportágban is, hogy kik jutnak belépőhöz a július 23-án kezdődő ötkarikás játékok versenyeire.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint a megnyitón és a záróünnepségen kívül nyolc sportág esetében döntik el lottószám-húzásos módszerrel, hogy kik azok a szerencsés japánok, akik a helyszínen tekinthetik meg az olimpia eseményeit.

A sorsolásra azért van szükség, mert korábban több jegyet adtak el, mint amennyi nézőt végül is beengednek az egyes versenyszínhelyekre. Miután a külföldi szurkolók jelenlétének tilalmát már márciusban kimondták, a szervezők a koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok közepette csak hosszas huzavona után döntöttek végül úgy, hogy korlátozott számban ugyan, de japánok jelen lehetnek az olimpiai versenyeken.

Az adott helyszín befogadóképességének legfeljebb ötven százalékát lehet megtölteni szurkolókkal Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Norikazu Tateishi

Az illetékesek - a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal történt egyeztetés után - hétfőn jelentették be, hogy az adott helyszín befogadóképességének legfeljebb ötven százalékát lehet megtölteni szurkolókkal,

a maximális létszám tízezer ember lehet.

A várakozás időszakában az összesen eladott 4,48 millió jegyből csak 840 ezret váltottak vissza a tulajdonosok, ezért is kell most a sorsolás eszközéhez nyúlni, s 2,72 millióra csökkenteni az értékesíthető belépők összmennyiségét.

A szerencsések július 6-án tudhatják meg, hogy bekerültek-e azok közé, akik ott lehetnek az atlétika, a baseball, a golf, a hetes rögbi, a labdarúgás, az öttusa, a szoftball és a szörf versenyein.

Hacsak - miként azt a szervezőbizottság vezetője, Hasimoto Szeiko ismételten leszögezte: - a járványhelyzet súlyosbodása esetén nem kényszerülnek a hatóságok kényszerintézkedésekre, így például arra, hogy tovább korlátozzák a hazai nézők számát, mi több: adott esetben teljesen kizárják őket is a versenyekről.

A tavalyról a világjárvány miatt ez évre halasztott tokiói olimpiát július 23. és augusztus 8. között rendezik, majd augusztus 24-től szeptember 5-ig következik a paralimpia.

Mindent egy helyen az Eb-ről