A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megkezdték az olimpikonok oltását, a japán szervezők eltökéltek

Oly Horizontal
The podium to be used for the medal ceremonies at the Tokyo 2020 Olympics Games is seen during an event to mark 50 days to the opening ceremony, at Ariake Arena in Tokyo on June 3, 2021. (Photo by ISSEI KATO / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Japánban oltják az olimpikonokat, illetve a hivatalos résztvevőket, és miközben a lakosság, illetve egészségügyi szakértők körében jelen van az aggodalom, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezőbizottság 50 nappal a megnyitó előtt továbbra is eltökélt a tokiói rendezést illetően.

"Ahogy világszerte, úgy Japánban is elkezdték előrevenni az oltási sorrendben az olimpikonokat és a résztvevőket. Itt, Japánban ezt fű alatt teszik, hiszen a közvélemény a mérések szerint és szabad szemmel láthatóan is elutasító a játékokkal szemben" – mondta a helyszínről a közmédia tokiói tudósítója.

Emlékeztetett rá: a legfrissebb gyakorlati nehézségek abból fakadhatnak, hogy több ezer önkéntes mondta le a részvételét és ugyanez igaz néhány orvosra is, akik arra hivatkoznak, hogy jelenleg túl sok tennivalójuk akad a koronavírusos betegekkel.

Mint azt felidézte, az elmúlt hetekben petíciók készültek sportolók és ellenzéki politikusok részéről, sőt még egy olimpiai szponzor is kérte, javasolta a játékok törlését.

– folytatta.

Semmi nem állhat a nyári játékok útjába Forrás: AFP/Issei Kato

Kiemelte ugyanakkor, bizakodásra adhat okot, hogy mostanáig másfél ezer külföldi sportoló és hivatalos résztvevő fordult meg a tesztversenyeken, és ezek a főpróbák problémamentesen zajlottak, mindössze egy fertőzöttet találtak, Thomas Bach NOB-elnök pedig azzal számol, hogy az olimpiai falu lakóinak nyolcvan százaléka beoltva érkezik majd Japánba.

Mint ahogy a japán fél sem ingott meg egy pillanatra sem az elmúlt hetekben" - hangsúlyozta a tudósító.

Arról is beszélt, hogy egyre több információ utal rá, hogy lesznek majd belföldi nézők a lelátókon. Emlékeztetett: baseball- vagy éppen kosárlabda-mérkőzéseken például a veszélyhelyzet ellenére jelenleg is ötvenszázalékos kapacitással üzemelhetnek a létesítmények, az olimpiára korábban megvásárolt jegyek közül pedig négymilliót nem váltottak vissza.

"Ismerve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a japán szervezők, döntéshozók, a kormány elszántságát és következetes kijelentéseit, innen, Japánból nézve nagyon is valószínű, hogy kevesebb mint két hónap múlva megnyitó lesz a városban" – mondta az M4 Sport Sporthíradójában a tudósító.

A nyári játékok július 23-tól augusztus 8-ig tartanak, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!