A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Indul Pekingben a grúz szánkós, akinek 12 éve a téli olimpián halt meg az unokatestvére

(BEIJING 2022)CHINA-BEIJING-OLYMPIC WINTER GAMES-LUGE-TRAINING SESSION se Horizontal
(220202) -- BEIJING, Feb. 2, 2022 (Xinhua) -- Georgia's Saba Kumaritashvili takes part in the men's singles luge training session at the National Sliding Centre in Beijing, capital of China, Feb. 2, 2022. (Xinhua/Sun Fei) (Photo by Sun Fei / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
Nodar Kumaritashvili 12 éve, a vancouveri téli olimpián vesztette életét egy edzésen, nem sokkal a nyitóünnepség előtt. Unokatestvére, a szintén szánkós Saba Kumaritashvili idén rajthoz áll a pekingi játékokon. Azt mondja, fájdalmas rá gondolni, hogy mi történt a rokonával, de erőt is ad neki, hogy kihozza magából a maximumot. 

Nodar Kumaritashvili 21 évesen vesztette életét, mikor elvesztette uralmát a Whistler Sliding Centerben felállított pálya 13-as kanyarjában.

Szánja csaknem 145 km/órás sebességgel haladt, amikor a sportoló a célvonal közelében leesett a szánkóról, kirepült a pályáról és egy fémoszlopnak csapódott.

Hiába vitték kórházba azonnal, nem tudták megmenteni az életét.

Fotóval és virággal emlékeztek Nodar Kumaritashvilire, a tizenkét évvel ezelőtti baleset után Forrás: AFP/Peter Parks

A történtek után több mint egy évtizeddel most Saba Kumaritashvilin a sor, hogy bizonyítson. Tavaly debütált a Nemzetek Kupáján, 47. helyen áll a világranglistán, és a kilencfős grúziai küldöttség egyetlen szánkósaként érkezett Pekingbe.

Saba Kumaritashvili unokatestvére emlékéért is versenyez Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Sun Fei

"Családunk minden generációjában volt legalább egy szánkósportoló. Most apámmal folytatjuk ezt a hagyományt és Nodar nyomdokaiba lépünk"

- írja a The Guardian az AP-re hivatkozva.

Két éve úgy döntöttem, hogy elérem ezt a célt, és most itt vagyok" - tette hozzá miután kvalifikálta magát a pekingi mezőnybe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!