A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rengeteg pénzt veszített az aranyéremtől megfosztott Liu Shaolin Sándor

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, 1000 m, 2022.02.07., Téli Olimpia 2022, Peking, elődöntő
Peking, 2022. február 7. Liu Shaolin Sándor elsőként ér célba a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének középdöntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. mögötte a koreai Lee Juneseo, az amerikai Heo Andrew és a kínai Wu Dajing. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Továbbra is óriási a felháborodás Liu Shaolin Sándor kizárása miatt, akit a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres döntőjében gyakorlatilag megfosztottak az aranyérmétől. A finálé után a magyar csapat megóvta az eredményt, de az ügyben eljáró bizottság elutasította azt, majd a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hivatalosan is kezdeményezte a bíráskodás felülbírálását.

"Ez van, majd megpróbálom négy év múlva - mondta Liu Shaolin Sándor, miután tudatosult benne, hogy igazságtalanul elvettek tőle egy megnyert aranyat.

- tette hozzá csalódottan a 2018-as játékokon váltóban aranyérmes klasszis.

A közösségi oldalakon még a hazai győzelemnek örülő kínai kommentelők is áldozatnak tartják, s igazságtalannak vélik a döntést, a dél-koreaiak pedig panaszt tettek a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségnél is két versenyzőjük kizárása miatt.

Liu Shaolin Sándor (balra) a többi távon még érmet nyerhet a pekingi olimpián Forrás: MTI/Kovács Tamás

Liu Shaolin Sándor számára rendkívül fájdalmas a férfias küzdelemben megszerzett aranyérmének az elvétele, és a Blikk utánaszámolt, hogy az erkölcsi veszteségen túl komoly anyagi kár is érte a magyar korcsolyázót, aki szerdán 1500 méteren lép jégre.

A magyar állam az aranyéremért 50 millió forintos jutalmat ad a győztesnek, továbbá a jelenlegi szabályozás szerint 35 éves koruktól a nyári és a téli olimpiai bajnokok életjáradékot kapnak.

Az első helyért járó összeg az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő nettó összeget jelenti, vagyis havi 403 600 forint. Liu Shaolin Sándor 65 éves koráig az azonnali 50 millió forintos jutalom mellett még körülbelül plusz 150 millió forintra számíthatott volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!