Vágólapra másolva!
Kedden este az olimpiai arany- és ezüstérmes Milák Kristóf a riválisainak esélyt sem adva 1:50.34-es új világcsúccsal nyerte a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjét a hazai rendezésű úszó-világbajnokságon. A 22 éves Milák ezzel megvédte a Kvangdzsuban 2019-ben nyert vb-címét és átadta a múltnak a Dél-Koreában felállított világrekordját.

Még egy év sem telt el azóta, hogy a tokiói olimpián a helyszínen szurkoltam azért, hogy Milák Kristóf olimpiai aranyérmes legyen 200 pillangón.

Szándékosan a szurkolni szót használtam, mert izgulni egyáltalán nem izgultam.

A japán fővárosban egyszer sem ment fel a pulzusom, amikor Milák elkezdte úszni a 200 pillét, mert ez a srác már akkor is olyan szinten volt a mezőny fölött, hogy mindenki tudta, hogy csak akkor nem lesz olimpiai bajnok, ha görcsöt kap a vízben vagy esetleg elalszik és lekési a döntőjét.

Milák Kristóf lemosta az ellenfeleit 200 méter pillangón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Milák Kristóf aztán olimpiai rekorddal lett aranyérmes, a klasszisát pedig mutatja, hogy úgy aratott sima győzelmet, hogy aznap minden ellene dolgozott. Milák döntője ugyanis 10.49-kor kezdődött, ezért az akkori edzője, Selmeci Attila úgy tervezte, hogy Milák 9.45-től a vízben lesz, de tanítványa nem jelent meg, ezért a keresésére indult. Kiderült, hogy Milák elnézte az időpontot, ezért csak negyedórája maradt a bemelegítésre, így nagyjából 500 métert úszott, mikor már mennie is kellett a döntőre.

A történetnek itt azonban még nem volt vége, ugyanis Milák a call roomból kifutott még egyszer, mert nem volt nála az akkreditációja, ami nélkül nem is úszhatott volna. Ezután ráadásul szétszakadt az úszónadrágja, ami elmondása szerint annyira megtöri az úszók fókuszát, hogy utána esély sincs a jó szereplésre.

Milák akkor már tudta, hogy egész biztosan nem lesz meg a hőn áhított új világcsúcsa, ennek ellenére olyan simán nyerte az olimpiai döntőt, hogy a külső szemlélők semmit nem vettek észre abból, hogy milyen nehéz napja volt.

Az előzmények most is ugyanúgy alakultak, mint egy évvel ezelőtt Tokióban. Milák a hazai rendezésű úszó-világbajnokságon is a legjobb idővel jutott tovább az előfutamából, majd a középfutamában közel másfél másodpercet vert rá a második helyen bejutó Honda Tomorura.

– mondta a döntő előtt Milák Kristóf, akinek az 1:52.39 perces középfutamos ideje minden idők kilencedik legjobb úszása volt ebben a számban.

Senki sem tudta legyőzni Milákot Forrás: Origo - Csudai Sándor

A 22 éves világklasszisból sugárzik a magabiztosság, így kedden este mindenféle izgalom nélkül várhattuk Milák döntőjét, mert a Duna Arénában mindenki tudta, hogy ő csak akkor nem lesz ismét világbajnok, ha nem jelenik meg a helyszínen.

Az esti úszóprogram kezdése előtt érezhető volt, hogy itt ma valami nagy dolognak leszünk a szemtanúi, ugyanis az előző három napon könnyedén meg lehetett közelíteni a Duna Arénát,

kedden este azonban legalább 100 méteres sor volt a bejárat előtt, mert mindenki látni szeretett volna egy újabb Milák-aranyat, esetleg egy felejthetetlen Milák-csúcsot.

És persze Milák mellett abban is reménykedhettünk, hogy a döntő másik magyar indulója, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás is képes lesz hasonló csodát tenni, mint a hétfői középfutamban.
Kenderesi elhitette a magyar szurkolókkal, hogy ki fog esni, ugyanis 150 méternél a hetedik helyen állt és jó két testhossz volt a hátránya, ekkor azonban elképesztő hajrába kezdett és 29.05 másodperces utolsó ötvennel - Milák hajrája 29.57 volt - a harmadik helyre jött fel, az idei legjobb úszásával pedig hatodikként került a fináléba.

Elképesztő úszást mutatott be Milák Kristóf Forrás: Origo - Csudai Sándor

A két úszó bemutatásánál az eddigi legnagyobb hangrobbanás volt a Duna Arénában,

majd a rajt előtt hosszú másodpercekig zúgott a „Ria-Ria Hungária" szurkolás.

Milák Kristóf elképesztő rajtot vett, már az első 50 méter után magabiztos előnnyel vezetett, féltávnál pedig már ellenfele sem volt, miközben Kenderesi Tamás a harmadik helyen tempózott. A második 100 méterre Milák Kristóf már úgy fordult rá, hogy legalább két testhossz előnye volt, és a riválisok helyett már csak önmagával versenyzett, mert érződött, hogy világcsúcsot akar úszni.

A szurkolók is lélegzetvisszafojtva nézték az időeredményeket, de az utolsó métereken már mindenki tudta, hogy itt

csoda történt, mert amikor Milák Kristóf célba ért, akkor átadta a múltnak a Kvangdzsuban felállított világcsúcsát, ami 1:50.73-ról 1:50.34-re változott.

A döntőben Kenderesi Tamás a hatodik helyen végzett 1:55.20-as időeredménnyel.

„Én sem tudom, hogy csináltam.

Igyekeztem ugyanazokat a dolgokat végrehajtani, mint amiket előzetesen elterveztünk. Örülök, hogy három év után ismét sikerült megjavítani a legjobbam" - mondta az immáron kétszeres világbajnok magyar úszóklasszis.

A 22 éves Milák Kristóf vitathatatlanul a 200 méteres pillangóúszás egyeduralkodója. A világklasszis úszó a 2017-es indianapolisi junior világbajnokságon is diadalmaskodott ebben a versenyszámban, majd 2018-ban a Buenos Airesben rendezett ifjúsági olimpián és a glasgow-i Európa-bajnokságon is győzött, 2019-ben pedig a kvangdzsui világbajnokságon úszott világrekordot 200 méteren.

Milák Kristóf világcsúccsal világbajnok Forrás: Origo - Csudai Sándor

Milák a 2021-es hazai rendezésű Eb-n Európa-csúccsal nyerte a 200 méteres pillangóúszást, pályafutása csúcsára pedig tavaly nyáron ért fel, amikor júliusban olimpiai rekorddal aranyérmes lett a tokiói ötkarikás játékokon.

Milák Kristóf folyamatosan a csúcson van, és nagyon úgy tűnik, hogy senkinek nincs esélye arra, hogy letaszítsa onnan.

  • Milák Kristóf 2019-ben megnyerte a férfi 200 méter pillangóúszás döntőjét a Kvangdzsuban rendezett világbajnokságon, így az amerikai Michael Phelps (5), a dél-afrikai Chad Le Clos (2) és a német Michael Gross (2) után ő lett a negyedik úszó, aki többször is megnyerte ezt a versenyszámot vizes-világbajnokságon.
  • Milák Kristóf a harmadik úszó, aki hazai közönség előtt úszott világrekordot vizes-világbajnokságon- Korábban ez az olasz Federica Pellegrininek sikerült a 2009-es római vb-n és a kínai Szun Jangnak a 2011-es sanghaji világbajnokságon.

Mindent egy helyen az Eb-ről