A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A zöld trikós dán Mads Pedersen nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny pénteki szakaszát, a belga Remco Evenepoel változatlan előnnyel vezet összetettben.

Már a szakasz előtt fontos momentum volt, hogy az összetettben ötödik spanyol Juan Ayuso koronavírustesztje pozitív lett, azonban folytatni tudta a versenyt. Így rajthoz állhatott a Ronda és Montilla közötti 168,4 kilométeres, kiemelt kategóriás emelkedő nélküli etapon, melyen több mint 1700 méter szintkülönbség leküzdése várt a mezőnyre. A csütörtöki hegyi befutós etap után és a hétvége két, ugyancsak hegyi befutós szakasza előtt a nap kérdése az volt: mennyi erejük maradt a sprintereknek és mennyire pihennek rá az összetett esélyesek a hétvégére.

Háromfős szökevénycsoport tekert el bő három percre, de a mezőnyhajrában érdekelt csapatok nem adtak esélyt a hazaérésre, az utolsó tíz kilométeren befogták az élbolyt. Az emelkedős befutó végén a német Pascal Ackermann nyitott hosszú hajrát, a sprinterek pontversenyét vezető, így zöld trikós Pedersen tudott csak vele tartani, majd maga mögött hagyta riválisát és magabiztos előnnyel nyert.

Ezzel pályafutása első Vuelta-etapsikerét ünnepelhette a 2019-es világbajnok azt követően, hogy idén már háromszor ért célba másodikként a spanyol körversenyen.

Mads Pedersen nyerte a Vuelta 13. szakaszát Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Másodikként a francia Bryan Coquard tekert be, megelőzve az elfáradó Ackermannt.

Az összetett esélyesek a mezőnnyel értek célba, így nem történt változás, Evenepoel változatlan előnnyel őrzi a piros trikót.

Eredmények:
13. szakasz, Ronda-Montilla, 168,4 km:
1. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) 3:46:01 óra
2. Bryan Coquard (francia, Cofidis) azonos idővel
3. Pascal Ackermann (német, UAE) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 48:11:10 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2:41 perc hátrány
3. Enric Mas (spanyol, Movistar) 3:03 p h.

Szombaton a Montoro és Sierra de La Pandera közötti 160,3 kilométer megtétele és hegyi befutó vár a 77. Vuelta a Espana mezőnyére. A kerékpárosok összesen 3280 kilométert tekernek, amíg jövő vasárnap célba érnek Madridban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!