Élő közvetítés
Németország
ÉLŐ
Dánia
Vágólapra másolva!
A korábbi ifjúsági olimpiai bajnok úszónő, Szilágyi Liliána 2021 decemberében sokkoló vallomást tett, amelyben nyilvánosságra hozta, hogy édesapja, egyben korábbi edzője, Szilágyi Zoltán többször is szexuálisan zaklatta és testileg-lelkileg terrorizálta. A történtek után becsületsértés miatti feljelentés és hosszasan elhúzódó bírósági eljárás következett, ám az ügy lezárult, és lehetséges, hogy már soha nem derül ki, hogy igazak voltak-e a súlyos vádak. A korábbi úszónő azóta távozott Magyarországról, és Mexikóban kezdett új életet.

Az 1996-ban született Szilágyi Liliána sokáig a magyar úszósport legnagyobb tehetségei közé tartozott, 2014-ben 100 méter és 200 méter pillangón is aranyérmes lett a nankingi ifjúsági olimpián, de két évvel korábban már az ifjúsági Eb-n is győzött utóbbi versenyszámban. Szilágyi - akit később Hosszú Katinka egykori férje, Shane Tusup is edzett - a 2016-os riói ötkarikás játékokon is részt vett, azonban a 2021-re halasztott tokiói olimpián már testi és lelki fáradtságra hivatkozva nem indult el, majd jelezte, hogy egy ideig szünetelteti pályafutását.

Szilágyi Liliána
Szilágyi Liliána 2014-ben ifjúsági olimpiai bajnok lett
Fotó: Instagram/lilianaszilagyi

Szilágyi Liliána szerint az apja szexuálisan zaklatta

A most 27 éves úszónő 2021 decemberében okozott teljes döbbenetet, amikor a közösségi oldalán több hosszú bejegyzésben fedte fel, hogy édesapja, egyben korábbi edzője, Szilágyi Zoltán "testileg és lelkileg is terrorizálta, kihasznáta és több esetben szexuálisan zaklatta". 

"2005-ben elkezdte vizsgálgatni, nőiességemben változom-e, nő-e a cicim vagy a szeméremszőrzetem. Ránézett, kommentálta, volt, hogy megfogta, de ez már inkább a későbbiekben volt" - írta sokkoló bejegyzésében Szilágyi, aki azt is mondta, az anyja és az apja nem aludtak együtt, de ő maga idősebb koráig együtt aludt az apjával egy franciaágyban, aki abban többször átölelte őt. 

Tíz éves lehettem, amikor arra keltem fel, hogy a megmerevedett nemi szerve hozzám nyomódik"

- emlékezett vissza Szilágyi, aki később a televízióban is nyilvánosságra hozta a vele történteket.

Szilágyi Liliána
Szilágyi Liliána súlyos vádakkal illette a saját apját
Fotó: Instagram/lilianaszilagyi

Az ifjúsági olimpiai bajnok úszónő elmondása szerint tizenkilenc éves volt már, amikor az apja befektette az ölébe, és elkezdte simogatni az alsó hastáját, majd a nadrágjába is belenyúlt, ahol a szeméremdombját érintette meg. Mindezekről azt is mondta, úgy érzi, apja vonzódott hozzá, de ezt az érzését nem tudta kezelni, de közben a hatalmát is gyakorolta felette. Szilágyi azt is elárulta, az apja megpróbálta őt az anyja ellen fordítani. Egy olyan esetet is említett, amikor apja fojtogatta őt, és közben arra gondolt, hogy meg fog halni. 

A vallomása végén azt mondta, a vele történtek miatt mentális és pszichés problémái lettek, így például önértékelési problémák, apakomplexus, depresszió, valamint azt is elárulta, hogy egy családi nyaraláson öngyilkos akart lenni.

Az egykori sportoló által elmondottakat többen is megkérdőjelezték, és eleinte az akkori párja, Lengyel Zsombor is nehezen hitte el, hogy mindaz, amit hall, igaz. "Apukám nem engedte, hogy találkozzunk. Nem engedett kapcsolatot senkivel. 17 éves koromban engedett el először vasárnap délutánonként két órára, háromtól ötig" - mondta egykori vőlegényével kapcsolatban, akivel gyerekkoruk óta ismerték egymást, majd az idei év elején nagy valószínűség szerint szakítottak.

564886605
Szilágyi Liliána drámai vallomása után elhúzódó bírósági eljárás következett
Fotó: AFP

Véget ért Szilágyi Liliána zaklatási ügye, új életet kezdett a korábbi úszónő

Szilágyi Liliána drámai vallomását követően a civilben ügyvéd Szilágyi Zoltán rágalmazás és becsületsértés miatt büntető feljelentést tett a lánya ellen, illetve a Liliána ügyével foglalkozó, a Magyar Úszó Szövetség által felállított Eseti Bizottság valamennyi tagja ellen az őt elmarasztaló megállapításaik nyilvánosságra hozatala után, de a hosszasan elhúzúdó eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette a törvényszék. "A Magyar Úszó Szövetség elítéli, sportszakemberhez méltatlannak tekinti dr. Szilágyi Zoltán magatartását és a Magyar Úszó Szövetség rendezvényein nem kívánatos személynek nyilvánítja" - határozott a Magyar Úszó Szövetség Szilágyi Zoltánnal kapcsolatban.

Mindeközben a rendőrség nyomozást indított a korábbi sportoló állításai alapján, amit végül 2023 decemberében megszüntettek

A rendőrség lezárta a nyomozást, az a döntés született, hogy a szóban forgó, Liliána által elmondott cselekmények elévültek.

Másfél tucat tanút kértünk beidézni a bizonyítási eljárás keretében, de egyelőre nincs még időpontja annak, hogy mikor folytatódhat az ügy"- mondta dr. Keviczki István ügyvéd, Liliána jogi képviselője. Ezt követően a korábbi úszónő édesapja által indított perek folytatódtak, ám miután 

Szilágyi Zoltán nem jelent meg az április 30-ra kitűzött tárgyaláson, a bíróság úgy tekintette, hogy ejtette a vádakat.

Szilágyi Liliána
Szilágyi Liliána Mexikóban kezdett új életet
Fotó: Instagram/lilianaszilagyi

Továbbra sem derült ki, és talán soha nem is fog, hogy mi igaz mindabból, amiket Szilágyi Liliána az édesapjáról állított, de a drámai eseményeket követően a korábbi sportolónővel kapcsolatban az a legfrissebb hír, hogy 2024 elején Mexikóba költözött, a közép-amerikai országban pedig teljesen más irányt vett az élete. A volt úszó közeli ismerőseinek elmondása alapján szállodákban vállal takarítást, közösségi oldalának tanúsága szerint azonban jógaoktatóként és szabadúszó modellként is dolgozik.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!

Kapcsolódó cikkek

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről