Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Jelen állás szerint mégsem utazhat a párizsi olimpiára Pachl Benedek díjlovagló Donna Friderika nevű lovával. A magyar sportoló már biztos indulónak tekinthette magát, azonban egy hihetetlen fordulat most mégis elveszi tőle az indulási jogot.

A 25 éves sportoló és lova eredetileg nem szerzett indulási jogot, viszont eredményei alapján a tartalékok között szerepelt, majd szombaton a magyar szövetség olimpiával foglalkozó, Lovasaink útja az olimpiára elnevezésű Facebook-oldala azt írta, hogy Pachl ott lehet Párizsban. A magyar kvóta hátterében az állt - a magyarmezogazdasag.hu oldal június elején közzétett beszámolója szerint -, hogy egy kvótás moldovai versenyzőt pozitív doppingteszt miatt eltiltottak, helyére egy honfitársa ugorhatott volna be, de az egyetlen szóba jöhető moldovai sportolónak valamelyik lovával minősülnie kellett volna, ami nem sikerült neki.

A Lovasaink útja az olimpiára ma hosszú bejegyzést tett közzé, amelyben jelezte, hogy a magyar sportoló és lova ismét a tartalékok között szerepel, mivel 

a május 22-én felfüggesztett moldovai sportoló, Alisa Glinka ügyét gyorsított eljárásban megtárgyalták, és ennek eredményeként ismét versenyezhet.

"Vártalan fordulattal kezdődött a hét: a felfüggesztett versenyző státusza aktívvá változott. Hétfő délelőtt kiderült, szokatlanul gyors eljárásban bírálták el az ügyét, és ezek szerint a javára döntöttek, ami szintén nem gyakori" - áll az oldalon.

A bejegyzésből ugyanakkor az is kiderül, hogy még mindig van esélye az olimpiai indulásra Pachl Benedeknek, aki 88 év után az első magyar díjlovagló lehetne olimpián.

A szövetség jelezte hogy kedd éjfélig lehetett leadni a nemzeti szövetségeknek a nyilatkozatot arról, hogy rendelkeznek olyan párossal, amely igénybe tudja venni a kvótát, majd a nemzetközi szövetség (FEI) ellenőrzése után "válik a kvóta allokáció hivatalossá".

"A jelenlegi helyzet az, hogy a decemberi világranglista állása alapján is be lehet jutni, amennyiben felszabadul egy kvóta. Egy palesztin kvóta kiesett, mert nem sikerült megszereznie a párosnak a kvalifikációt, ezt egy koreai lovas kapja meg. 

Ha ő nem vállalja, vagy másik kvótaszerző nemzet nem tud minősült párost küldeni, Benedek következik a sorban

 - zárta írását a Lovasaink útja az olimpiára elnevezésű oldal.

Lovassportban korábban Kaizinger Balázs harcolta ki a párizsi részvétel jogát lovastusában.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről