A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Az olimpiai tenisztorna férfi egyesének első fordulójában Fucsovics Márton a 22-szeres Grand Slam-győztes Rafael Nadal ellen lépett pályára. Az első szettet a spanyol legenda könnyedén nyerte, a folytatásban viszont Fucsovics magára talált, és szenzációs meccset játszott minden idők egyik legjobb játékosa ellen.

Az olimpiai tenisztorna férfi egyesének első fordulójában Fucsovics Mártonra minden idők egyik legjobb teniszezője, a 22-szeres Grand Slam-győztes Rafael Nadal várt.  A 32 éves nyíregyházi játékos a "három nagy" közül Roger Federerrel és Novak Djokoviccsal is többször összecsapott, de a spanyolok 14-szeres Garros-győztesével éppen az olimpián találkozott először. 

Az már csak hab volt a tortán, hogy a továbbjutóra a 24-szeres Grand Slam-tornagyőztes Novak Djokovics vár a 32 között.

Sokáig nem volt biztos, hogy a találkozót meg tudják rendezni, ugyanis a 38 éves spanyol sztár lemondta csütörtöki edzését, melyen az ötkarikás címvédő német Alexander Zverevvel gyakorolt volna. Edzője, Carlos Moya szerint combsérülés állt a dolog mögött, ezt követően aztán pénteken Nadal bekötözött combbal jelent meg a Phillipe Chatrier Stadionban, ahol honfitársával és párospartnerével, Carlos Alcarazzal tréningezett.

A 38 éves spanyol sztár győzelemmel hangolt a meccsre, ugyanis szombaton Carlos Alcaraz oldalán kétjátszmás győzelemmel jutott nyolcaddöntőbe párosban.

Fucsovics Márton és Rafael Nadal a találkozó előtt
Fotó: AFP/Miguel Medina

találkozó eleje kiegyenlített küzdelmet hozott, Fucsovics rendesen megdolgoztatta Nadalt, aki csak nagy nehezen tudta behúzni az első játékot. A második játékban a magyar teniszező adogatott, de sajnos a legendás spanyol gyorsan brékelni tudott, így gyorsan elhúzott 2-0-ra. A folytatásban a 38 éves spanyol lendületben maradt, elképesztő tenyereseket szórt, és esélyt sem adott Fucsovicsnak. A nyíregyházi teniszező a második adogató játékát egy gyors ponttal kezdte, de Nadal elképesztő lendületben volt, folyamatosan diktálta a tempót és védekezésre késztette Fucsovicsot. A magyar teniszező viszont nem jött zavarba, felvette a kesztyűt és szépíteni tudott (3-1). 

Az ötödik játékban Nadal adogatott, Fucsovics fogadójátéka viszont nem működött, így a magyar teniszező nem tudott brékelni. A hatodik játékban feljavult Fucsovics adogatása, majd egy gyönyörű tenyeressel meglepte a spanyolt, de a játékot nem tudta behúzni egy rosszul sikerült rövidítés miatt, Nadal pedig azonnal büntetni tudott. A hetedik játékban a spanyolok világsztárja nem lassított, hiba nélkül hozta az adogatójátékát, ezzel pedig 6-1-re megnyerte az első szettet.

Fucsovics Márton elképesztő meccset játszott Rafael Nadallal
Fotó: AFP/Migeul Medina

A második szettben Fucsovics azonnal hozta az adogatójátékát, majd a meccs során először brékelni tudta a spanyol világsztárt, ezzel pedig 2-0-ra elhúzott. Ezt követően a nyíregyházi teniszező tovább remekelt, ugyanis 30-0-ról fordítani tudott, és megnyerte az adogatójátékát (3-0). A negyedik játékban Nadal magához tért, és hibátlanul hozni tudta az adogatójátékát. Az ötödikben aztán Fucsovics elhúzott, de Nadal 40-0-ra vissza tudott jönni, végül azonban Fucsovics örülhetett, miután egy gyönyörű rövidítéssel elkapta a spanyolt (4-1). A hatodik játékban Fucsovics 40-0-ra elment, de hiába volt bréklabdája, nem tudta behúzni a játékot, Nadal pedig a hibáit kihasználva szépíteni tudott (4-2). A hetedik játékot Fucsovics remekül kezdte. Ezúttal is 40-0-ra elhúzott, és bár Nadal visszajött 40-30-ra, fordítani ezúttal nem tudott, így a magyar teniszező újabb játékot húzott be, és nagyon közel került az egyenlítéshez (5-2).

A nyolcadik játékban Nadal hozta az adogatójátékát (5-3), azonban folyamatosan a jobb combjával bajlódott, amin be volt kötve a meccs alatt. 

Ezt követően Fucsovics szervált a szettért, de Nadal új erőre kapott, brékelni tudta a magyar és feljött 5-4-re. A tizedik játékban Nadal az egyenlítésért adogatott, a spanyol világsztár egy elképesztő erejű ásszal sokkolta a magyart, de 40-40 után Fucsovics került előnybe, majd a következő labdamenetben be is húzta a játszmát (6-4), így egyenlíteni tudott. 

Nadal sokat bajlódott a combjával a meccsen
Fotó: AFP/Miguel Medina

A mindent eldöntő utolsó játszmában Fucsovics Márton hozta az adogatását és megnyerte az első játékot (1-0). A spanyol viszont simán hozta a saját adogatását (1-1), ezt követően pedig két bréklabdája is volt, de egyikkel sem tudott élni, így ismét a szenzációsan játszó Fucsovics került előnybe (2-1). A negyedik játékban a 38 éves spanyol klasszis adogatott, a nyíregyházi játékos viszont nagyon elkapta a fonalat, elhúzott 40-0-ra, így három bréklabdája is volt, de Nadal vissza tudott jönni 40-40-re, és végül be is húzta (2-2).

Ezt követően Nadal elvette Fucsovics adogatását és átvette a vezetést (3-2), azonban a hatodik játékban 40-30-nál a magyar teniszezőnek volt bréklabdája, de nem tudott élni a lehetőséggel, 40-40 után pedig Nadal behúzta a játékot (4-2) és óriási lépést tett a győzelem felé. A két elveszített játék nem fogta meg Fucsovicsot, aki a hetedik gémben remekelt és simán hozta az adogatását (4-3). A nyolcadik játékban Nadal könnyedén hozta az adogatását (5-3), ezzel pedig egy játékra került a győzelemtől.

Rafael Nadal elképesztő meccset játszott Fucsovics Mártonnal
Fotó: AFP/Migeul Medina

A kilencedik játékban Fucsovics Márton simán hozta az adogatását (5-4), ezzel életben tartotta a reményeit, majd a következő játékot azonnal egy gyönyörű pontszerzéssel kezdte. Ezt követően Nadal egy ásszal válaszolt, majd Fucsovics fonákja a pályán kívül landolt (30-15). 

A következő labdamenetben Nadal megfuttatta Fucsovicsot, akinek a labdája ismét pályán kívül landolt, így a spanyolnak két meccslabdája volt. 

Az elsőt elütötte, majd egy kettős hibával a második meccslabdáját is kihagyta. 40-40 után ismét Fucsovics hibázott bele egy fogadásba, majd a következő labdamenetet Nadal azonnal hozta (6-4), ezzel óriási csatában legyőzte Fucsovics Márton, és továbbjutott a következő fordulóba, ahol a szerb Novak Djokovics lesz az ellenfele.

"Az tény, hogy nagy élmény és megtiszteltetés volt Nadal ellen játszani, de mint látszódott, a végsőkig küzdöttem. 

Az elején nagyon lassan kezdtem és ő nagyon jól játszott. Én az elmúlt két napban nem is nagyon tudtam edzeni, ma ütöttem először, úgyhogy nem volt könnyű felvenni a ritmust. A második szettben sokkal felszabadultabb voltam, kezdtem belejönni a játékba, összességében pedig egy jó meccs volt"

 - értékelt Fucsovics, majd azt is megjegyezte, ha a döntő szettben kihasználja három bréklabdája egyikét, és ellép 4:1-re, akkor talán másképp alakult volna a mérkőzés, de így is mindent beleadott.

Eredmények, férfi tenisz, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
Rafael Nadal (spanyol)-Fucsovics Márton 6:1, 4:6, 6:4
Ugo Humbert (francia, 10.)-Marozsán Fábián 6:3, 6:2

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!