Vágólapra másolva!
Tadej Pogacar nagy fölénnyel nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny második hetét lezáró vasárnapi hegyi etapot, ezzel jelentősen növelte előnyét összetettben.

 A 15. szakaszon a Loudenvielle és a Plateau de Beille közötti 197,7 kilométer megtétele és a szombati nap után újabb hegyi befutó várt a mezőnyre. A franciák nemzeti ünnepén 4800 méter szintemelkedés és négy első kategóriás emelkedő várt a bringásokra - rögtön hegymenettel indult az etap -, a végén pedig a 15,8 kilométer hosszú, 7,9 százalék átlagmeredekségű, kiemelt kategóriás Plateau de Beille koronázta meg a szakaszt.

Tour de France, Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar
A Plateau de Beille elején még fordított volt a sorrend, mint a tetején
Fotó: Belga via AFP

A terep miatt gyorsan morzsolódásnak indult a nagy szökevénycsoport, de a mezőny élén

 a címvédő Jonas Vingegaard-ért tekerő Visma-Lease a Bike sokáig kontrollálta a különbséget,

 majd szűk négy percre elengedte az élbolyt. Az utolsó lejtmenet megkezdésekor öten tekertek két és fél perccel az esélyesek nagyjából húszfős csoportja előtt, ám Vingegaard utolsó elöl maradt csapattársa, Matteo Jorgenson vezetésével drasztikusan csökkeni kezdett a hátrány. Az amerikai elfáradása után a dán hegyimenő lódult meg, és csupán a szombati hegyi befutós pireneusi etapon diadalmaskodó szlovén sárga trikós bírta a tempóját.

Kettősük gyorsan utolérte a legtovább kitartó szökevényeket, az összetett harmadik helyén álló belga Remco Evenepoel tisztes távolságban, saját tempóban tekert mögöttük.

 Vingegaard minden erejét bevetve tempózott riválisa előtt az alapvetően neki kedvező, hosszú és meredek emelkedőn. Bő öt kilométer volt hátra, amikor a dán a nyeregből kiállva visszanézett, leült a nyeregbe, Pogacar pedig meglódult, robbanékony támadását nem tudta átvenni Vingegaard. 

Az április elején a baszk körversenyen súlyosat bukott és több mint egy hetet kórházban töltött Vingegaard hátránya a hegytetőig folyamatosan nőtt, végül több mint egy percet kapott a szárnyaló Pogacartól, aki egymást követő második napon nyert hegyi befutós etapot.

A 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik, idén Giro d'Italiát nyert Pogacar idei harmadik, pályafutása 14. Tour-etapgyőzelmét aratta. Pogacar és Vingegaard tizedszer zárt az első két helyen szakaszt a francia körversenyen, korábban egyik rivális páros sem ért ennyiszer egymás mögött a célvonalhoz.

Pogacar előnye több mint három perc Vingegaard és öt perc feletti Evenepoel előtt a záró hetet megelőzően, amely a hétfői pihenőnap után kedden az utolsó sík etappal, a Gruissan és Nimes közötti 188,6 kilométeres szakasszal kezdődik meg. A 111. Tour de France jövő vasárnap ér véget, története során először nem Párizsban vagy annak környékén, hanem a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

Eredmények:
15. szakasz, Loudenvielle-Plateau de Beille, 197,7 km, hegyi befutó:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 5:13:55 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 1:08 perc hátrány
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 2:51 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 61:56:24 óra
2. Vingegaard 3:09 perc h.
3. Evenepoel 5:19 p h.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről