A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Hihetetlen, de igaz, több mint 100 olyan sportoló indul majd a párizsi olimpián, akiket korábban valamilyen szintű doppingoláson értek. A büntetésüket letöltött sportolók ott lehetnek a francia fővárosban, a kérdés pedig adja magát, vajon ez mennyire igazságos döntés a többiekkel szemben?

Július 26. és augusztus 11. között 10 500 sportoló méri össze majd az erejét és tudását a 33. nyári olimpiai játékokon Franciaországban. Párizsban olyan versenyzők is rajthoz állnak, akiket korábban valamilyen doppingolással kapcsolatos bűntetten értek, ráadásul olyan nevek is szerepelnek a 105 fős listán, akik korábban olimpiát vagy világbajnokságot nyertek. 

Az adatok alapján a legtöbben az atlétikában, súlyemelésben és a lovas sportokban doppingolnak, de érdekes módon a teniszben is többen élnek tiltott szerekkel. A lista kapcsán akad néhány ismert név, akiket korábban doppingoláson értek, de később újra versenyezhettek. 

A romániai tenisz sztár, Simona Halep, aki megnyerte korábban a wimbledoni versenyt és a Roland Garrost is, négyéves eltiltást kapott a 2022-es US Open után tiltott szerek használata miatt, ugyanakkor a büntetését később kilenc hónapra mérsékelték. Ruth Jebet 2016-ban aranyérmet nyert Rióban 3000 méteres akadályfutásban, mellesleg világrekordot is futott korábban, EPO használat miatt négy éves eltiltást kapott 2018-ban. 

Miami Open Presented by Itau 2024 - Day 4, Simona Halep
Simona Halep is doppingolt korábban.
Fotó: Getty Images via AFP / Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Életre szóló eltiltás?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2011-ben elbukott egy pert a Svájcban székelő Nemzetközi Sportdöntő Bíróságon (CAS), így nem tilthatta el egy életre azokat a sportolókat, akik doppingoltak. Ahogy az ítélet is kimondta: "A büntetés mértéke a bűntett mértékére reflektáljon". Így 

a NOB kénytelen volt elfogadni, hogy bizonyos időt követően azok a versenyzők, akik tiltott szereket vagy kiegészítőket használtak, újra rajthoz állhassanak.

Ezzel az volt az alapvető probléma, hogy a visszatérés után ezek a sportolók izomzat és egyéb szempontból előnyben lehetnek a többiekkel szemben, a korábbi doppingolásuk miatt. 

Az is igaz, a szervezet mindent megtesz azért, hogy kiszűrje a vétkes sportolókat, idén március és június között több mint 80 000 ellenőrzést hajtottak végre az olimpia előtt. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!