A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
A párizsi olimpia alatt a sportok szerelmesei már nemcsak a televízió képernyőjén keresztül élhetik át az ötkarikás játékok szellemiségét, hiszen az olimpia kezdetével a Sportoló Nemzet Program és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum szervezésében a Margit-szigeten található Holdudvarban július 26-án nyitja meg kapuit a Sportgarden. A különleges helyszínen többek között olimpiatörténeti kiállítás és számos eszközt felvonultató sportpark is várja a látogatókat, akiknek Budapest szívében egyedülálló közösségi élményekben is részük lehet.

Kedd délután a múlt magyar olimpiai bajnokait is felvonultató interaktív kiállítás és a különleges pop-up közösségi tér ünnepélyes megnyitóján részt vett a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkára, Dr. Schmidt Ádám, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, Berényi Péter, és a a kiállítástervező szakmai stáb vezetője, Szemerey Samu.

Magyar hősök az olimpiákon

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága tavaly szeptemberben indította útjára a Sportoló Nemzet Programot, amelynek célja az élethosszig tartó, rendszeres és szervezett keretek között zajló sportolás népszerűsítése. A sajtóeseményen elsőként felszólaló Dr. Schmidt Ádám szerint ehhez viszont közelebb kell vinni a magyarokat a sport világához, és az idei nyáron az olimpia remek apropóként szolgálhat eme cél eléréséhez szükséges első lépéshez.

Berényi Péter, Schmidt Ádám és Szemerey Samu a Sportgarden bemutatásán
Fotó: Perje Sándor - Origo

„A jelent nem lehet építeni a múlt tisztelete nélkül. 

A Sportgarden az egyedülálló közösségi élmények mellett arra is lehetőséget ad a látogatóknak, hogy megismerjék a korábbi ötkarikás játékok magyar hőseit. Ezentúl a sport közösségépítő erejét is megtapasztalhatják, a helyszínen együtt szurkolhatnak a magyar sportolóknak Párizsban”

 – mondta el Dr. Schmidt Ádám, aki szerint kiemelt céljuk, hogy szélesítsék a sportolói közösséget a közeljövőben

Sportoló nemzetté kell válnunk


A Sportgardenben számos közösségi sportolási lehetőség várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt, és nem számít, hogy egyesek még csak most ismerkednek a sporttal. Hétvégenként az érdeklődők számos sporteszközt láthatnak és foghatnak kézbe is akár: többek között az atlétikában használt gátat, gerelyt, rajtgépet, diszkoszt, kalapácsot, bokszzsákot, illetve a kajak-kenuhoz, evezéshez, ritmikus gimnasztikához és víváshoz kapcsolódó tárgyakat. 

Ne csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is legyen Magyarország. A mindennapi mozgást ne csak a gyerekek, hanem a felnőttek között is fontos népszerűsíteni” 

– emelte ki a Sportoló Nemzet Programról Berényi Péter, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, aki szerint ehhez fontos lépés az olimpia ideje alatt megnyitott Sportgarden. 

A "Sportodüsszeia" című interaktív kiállításon a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a magyar sporttörténet legkiemelkedőbb pillanatait és az ötkarikás játékok történelmének legérdekesebb mozzanataiba enged bepillantást a látogatóknak, de nem úgy, ahogy a legtöbben gondolnák. Ikonikus sporteszközök, érmek, archív filmfelvételek, valamint kvízek, memóriajátékok és más digitális elemek várják a vendégeket, akik nem csak játszva tanulhatnak, hanem maguk is részeseivé válhatnak a sport, az olimpiák történetének.

Az átlagemberek nem tudják, hogyan néz ki élőben egy-egy sporteszköz, s így nem ugyanazt az élményt kapják a televízió képernyőin keresztül. Olyan közösségi teret hozunk létre, ahol fiatalok és idősek is megtalálhatják a maguk élményeit”

 – hangsúlyozta Berényi Péter, aki elárulta, hogy a kiállítás ideje alatt izgalmas, élménydús foglalkozások várják a gyerekeket és a felnőtteket. 

Közülük különösen népszerű a Sportszertár nevű program, ahol több sporteszközt, többek között az olimpiai bajnok Gyurta Dániel cáparuháját vagy Kovács Katalin kajaklapátját is kezükbe vehetik a látogatók.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!