Vágólapra másolva!
Sharon van Rouwendaal, a nyílt vízi úszás holland női olimpiai bajnoka antibiotikumot akar szedni, mielőtt a Szajnában nekivágna a 10 kilométeres ötkarikás távnak.

„A start előtt néhány nappal beveszek egy kis adag antibiotikumot megelőző intézkedésként, ami segít megelőzni a hasmenést" - idézte a 2016-os riói játékokon aranyérmes, 2021-ben, Tokióban pedig második vízi maratonista szavait a holland AD.nl portál.

A 30 éves Van Rouwendaal az olimpiai dobogós helyezések mellett a különböző távokon (5, 10 és 25 kilométer) egyéniben összesen tíz világbajnoki érmet, közte három aranyat szerzett, Európa-bajnoki medálokból pedig 11 van neki, ezek közül hat az egyéni arany, három 5, s három 10 kilométeren. 

Swimming European Acquatics Championships
Sharon van Rouwendaal, a nyílt vízi úszás holland női olimpiai bajnoka
Fotó: NurPhoto via AFP/Luigi Mariani/LiveMedia

A Holland Triatlon Szövetség ugyancsak antibiotikum szedését javasolja versenyzőinek, akiknek sportáguk úszásrészét szintén a Szajnában tervezik a házigazdák lebonyolítani. A triatlonosok válogatottjának edzője, Marcel Wood szerint a vízminőség mindig is gondot okozott az olimpiákon, de a bajt minden alkalommal elkerülték, így a szakember abban reménykedik, hogy a párizsi viadalok idején is kellően tiszta lesz a folyó vize.

A párizsi olimpia szervezői az ötkarikás játékok július 26-ai megnyitója előtt optimisták a Szajna tisztaságát illetően, azonban a sportolók, a sportágak vezetői és a szurkolók is nagyon aggódnak, hogy mennyire lesz káros a szennyezettség, ami rájuk vár. 

A közelmúltban az emberi fekáliából származó E. Coli baktériumok száma jócskán meghaladta a vízben a megengedett értéket, ami jelentős aggodalomra adhat okot néhány nappal a megnyitó előtt.

A negatív visszhangok miatt több francia politikus is megígérte, hogy megmártózik a Szajnában, ezzel próbálva bizonyítani, hogy elviselhető a folyó minősége. Szombaton délelőtt Amélie Oudéa-Castéra, Franciaország sportminisztere próbálkozott az úszással a vízben, majd hétfőn Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo is megtette ugyanezt.

Ugyanakkor a szennyezettséget mérő vizsgálatok többnyire nyugtalanító végeredménnyel szolgáltak, így kérdés, hogy a Szajna mennyire lesz majd valóban tiszta, s az egészségre kevésbé ártalmas a nyílt víziek és a triatlonosok viadalai idején.

A párizsi III. Sándor hídnál és környékén július 30-án, 31-én és augusztus 5-én a triatlonosok úsznak, augusztus 8-án és 9-én pedig a nyíltvízi úszók ugranak a Szajnába. Előbbiek között a magyar csapatot Kuttor-Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence és Lehmann Csongor képviseli, míg utóbbiaknál Fábián Bettina, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf szerepel magyar színekben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!