Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok brit úszósztár, Adam Peaty bátran beszélt az alkoholizmussal és a depresszióval vívott küzdelmeiről, ám sikerült ebből is felállnia és most lenyűgöző idővel kvalifikálta magát a 2024-es párizsi olimpiára. Nem ő az egyetlen sztársportoló, aki már sportpályafutása alatt is masszívan ivott és alkoholizmussal küzdött. Anélkül, hogy felmentenénk bárkit, azt látni kell, mielőtt bárki pálcát törne a sztárok felett, hogy a hivatásos sportolók élete nem éppen könnyű. Hosszú éveken, évtizedeken keresztül kell szigorú szabályok szerint élniük. Nem egyszerű feldolgozni, ha nem úgy jönnek az eredmények, ahogy elvárnák, vagy éppen ellenkezőleg, sokan a sikereket sem tudják megfelelően kezelni, esetleg megsérülnek, amelytől gyökeresen megváltozik az életük. Adam Peaty esete is mutatja, hogy elképesztő kitartással van, lehet visszaút, de ez sajnos nem mindenkinek sikerül.

A 29 éves brit sztár, Adam Peaty tavaly hozta nyilvánosságra, hogy mentális nehézségekkel és alkoholizmussal küzdött. Ennek több oka is volt, motivációs problémákkal és sérülésekkel is küszködött, valamint szakított párjával, Eiri Munróval is.

alkoholizmussal küzdött Adam Peaty
Adam Peaty alkoholizmussal küzdött
Fotó: Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Julian Finn

Alkoholizmussal küzdött: Adam Peaty történte Párizsban válhat tündérmesévé

„Úgy éreztem, mintha egy ördög ült volna a vállamon. Ha elmentem egy versenyre, hangokat hallottam a fejében, amelyek azt mondták, hogy »nem érdemled meg ezt«, 

noha évekig dolgoztam ezekért az eredményekért – nyilatkozta Peaty, akinél korábban figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart diagnosztizáltak. – Sportolóként az agyunk egy kicsit másképp van bekötve, állandóan jutalomra vágyunk. Hogyan lehet betölteni ezt az űrt, ha valaki sérült, vagy ha holtszezon van?!"

Peaty hozzátette, hogy egyre komolyabb alkoholproblémái is voltak, és ezt az is befolyásolhatta, hogy kétéves fiának édesanyjával szakított a tavalyi évben.

"Sok sportoló küzd az alkohollal is, ez olyasvalami, amivel én is folyamatosan harcoltam, és sajnos hiába voltam úgy vele, hogy már az életben nem akarom ezt csinálni."

Miután egyet visszalépett a sporttól, hogy a mentális egészségére összpontosítson, újra felfedezte az úszás iránti szenvedélyét. Visszatért az uszodába, hogy felkészüljön az idei párizsi olimpiára. Tette ezt sikerrel, mivel az ötkarikás játékokra kvalifikálta magát, miután megnyerte a 100 méteres férfi mellúszás brit bajnoki címét.

Amikor a verseny után megkérdezték tőle, hogy újra jobban érzi-e magát, Peaty a következőket mondta:

"Igen. Az 57,9-es idő nagyon jó, bár még mindig nem ott tartok, ahol szeretnék lenni, de az első komoly eredmény. Nagyon könnyűnek éreztem magam a vízben. Ez egy igazi győzelem a csapatomnak, a családomnak és magamnak is. Túléltük a poklot az elmúlt három évben. Nem akartam újra medencét látni. A sport megtört. Nem tudtam, milyen úton induljak el, és sok minden az utamba állt, de most minden nap élvezem a munkámat. "Ki tudja, mi lesz a vége, de most jól szórakozom. Lehet, hogy nem lesz tündérmese a vége, de még az is meglehet."

Peaty 57,94 másodperces kvalifikációs ideje egyébként a leggyorsabb úszása volt a 2021-es olimpia óta.

A karrier közben kialakuló addikciónak két oka lehet

Persze nem Adam Peaty az egyetlen olyan sportoló, aki hasonló problémákkal küzdött a pályafutása során. Gubucz-Pálfalvi Sejla, addiktológiai konzultáns korábban úgy nyilatkozott a témáról az Origónak, hogy a karrier közben kialakuló addikciónak két oka lehet.

"Az egyik, hogy az adott sportoló életének más területein lehetnek egyéb krízisek, a másik, hogy a sportkarrierrel járó sikert, ismertséget, nyomást, az ettől való szorongást vagy feszültséget alkohollal vagy más szerekkel tudják csak oldani"

 - magyarázza a szakértő.

A kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok kenyai hosszútávfutó, Eliud Kipchoge 2022-ben ijesztő képet festett a kenyai atlétikáról.

„Atlétáink 80%-a iszik, úgyhogy bőven van még mit tenni. Különben túlságosan sok emlékversenyt kell majd rendeznünk a jövőben” – mondta Kipchoge. - Dolgozzunk együtt, hogy eltüntessük a mostani zavaros helyzetet, amely megmérgezi az atlétikát” - tette hozzá.

Részegen versenyző atléta, az NFL, - és az NHL-sztárnak is az életébe került az alkohol

A Tour de France első brit bajnoka, Bradley Wiggins a 2008-as pekingi olimpián aratott győzelmei után 

alkoholizmussal küzdött, a feleségével is egy átmulatott éjszakán, részegen ismerkedett meg. Édesapja, a korábban szintén profi kerékpáros Gary Wiggins egy ideig kábítószert árult, a rendőrök elől pedig az akkor még csecsemő Bradley rugdalózójába rejtette a drogot.

Az idei Tour de Farnce nyertesét, Bradley Wigginst élteti a közönség versenyének végén. Wiggins megnyerte a férfi országúti kerékpárosok egyéni időfutamát
A Tour de France-győztes, Bradley Wiggins is megküzdött az alkohollal 
Fotó: Forrás: AFP/Odd Andersen

„Nem tagadom, nehéz évek állnak mögöttem, de így talán még inkább értékelni tudom, amit elértem. Megtanultam, hogy az életben keményen kell küzdeni, hogy boldoguljon az ember. Így álltam rajthoz ezen a körversenyen is. Bevallom, csak az első hely érdekelt, a másodikkal csalódott lettem volna. A sikeremet a családomnak ajánlom" - mondta Bradley Wiggins.

Talán sokan emlékeznek az orosz magasugróra, Ivan Uhovra, aki 2008-ban részegen versenyzett a lausanne-i Szuper Grand Prix-viadalon. A dülöngélő atléta egyetlen sikeres kísérletet sem tudott bemutatni, mígnem a rendezők megkérték, hogy fejezze be a reménytelen küzdelmet.

Riválisai később közölték, hogy látták, amint a nadrágja levételével is nehezen boldoguló Uhov vodkát és energiaitalt fogyasztott a GP alatt.

A szervezők válaszként megtagadták, hogy kifizessék a 22 éves junior Európa-bajnok költségeit, és jelentették az incidenst az IAAF-nek.

2021-ben holtan találták meg floridai szállodai szobájában Vincent Jacksont, az NFL egykori elkapóját. A 38 éves férfi holttestét egy szállodai takarítónő fedezte fel a floridai Tampában, a Homewood Suites nevű szállodában. Mint kiderült, a sztársportoló krónikus alkoholizmusban szenvedett.

A Hillsborough megyei seriff, Chad Chronister egy interjúban beszélt a játékos problémáiról: "Sajnálatos módon krónikus alkoholizmusban szenvedett.

 Még nem kaptuk meg a toxikológiai jelentéseket, úgyhogy nem tudom állítani, hogy ennek volt köze a halálához."

Később a család egyébként közleményt adott ki az ügyben, hogy a seriffnek nem volt joga beszélni Vincent Jackson haláláról.

A Detroit Red Wings és a Chicago Blackhawks egykori legendás NHL-sztárja, Bob Probert a jégen és azon kívül is igazi keményfiú volt. A pályafutása elején is komoly alkoholproblémákkal küszködött, olyannyira, hogy idővel függőséget állapítottak meg nála.

Ennek köszönhetően rendszeresen szembekerült a hatóságokkal, börtönben is ült, majd megismerkedett a drogokkal is, így pályafutása nem tudott kiteljesedni. 2010 júliusában, mindössze 45 évesen halt meg.

Foci és alkohol: a brit sztárfocisták "viszik a prímet"

Ha szóba kerül az alkoholizmus és a sport kapcsolata, akkor sajnos kikerülhetetlen a labdarúgás is. Annyi alkoholista focista volt a történelem folyamán, hogy szinte felsorolni is lehetetlen.

Az északír támadó, George Best a Manchester United történetének egyik legjobb futballistája, de nem tudta kezelni a rá nehezedő nyomást, ezért már a pályafutása közben az alkohol rabjává vált.

A Manchester Unitednél úgy vélekedtek róla, hogy ő volt az első popsztár focista, aki nem véletlenül kapta meg "Az ötödik Beatles-fiú" becenevet. George Best habzsolta az életet, még zenei pályán is kipróbálta magát, és zsákszámra kapta a rajongói leveleket.

  • Rengeteg pénzt költöttem piára, nőkre és gyors autókra - a többit elpazaroltam.
  • 1969-ben feladtam az alkoholizmust és a nőket. Ez volt életem legrosszabb 20 perce.

Bestről köztudott volt, hogy többször is megpróbált leszokni az ivásról. Különböző módszereket próbált ki, de környezete beszámolói szerint 

előfordult, hogy a pokoli kínok ellenére rendszeresen ráivott a testébe beültetett szerre. Olyan is előfordult, hogy nagy nehezen kiharcolt féléves józanságát egy hatalmas berúgással ünnepelte meg, és a 2002-es májátültetése után is rendszeresen nyúlt a pohárhoz.

"Ha alkoholista vagy, az ital jelenti az egész életed. Semmi más sem számít. Mielőtt bementem volna a kórházba, vagy ittam, vagy éppen az iváson gondolkodtam. De nem hittem el, hogy ez nagy probléma, mert egészen normális életet éltem, és jól is kerestem."

George Best a májátültetése után is az alkohol rabja maradt, 2005-ben, 59 évesen halt meg.

Tony Adams, a korábbi 66-szoros angol válogatott védő több mint 25 éve józan, pedig a szigetországban köztudott volt, hogy a pályafutása csúcsán masszív alkoholista volt. A "Mr. Arsenal"-nak becézett védő a 80-as és a 90-és években is rengeteget ivott. Az észak-londoni csapat legendája a The Sunnak elárulta, hogy az 1988-as németországi Európa-bajnokságon az állandó reflektorfény miatt hatalmas nyomás nehezedett rá, ezzel pedig nem tudott megbirkózni.

„Nem voltak eszközeim arra, hogy ezzel megbirkózzam. 

Miután kiestünk, rendesen leittam magam, majd a végén az ágyamba pisiltem. Így talált rám a szobalány. Amikor másnap lementem reggelizni a csapattal, a srácok felálltak, és azt harsogták: pisi, pisi, pisi. 

Úgy tettem, mintha nevetnék rajta, de valójában nagyon fájt a megaláztatás. Ez tényleg megölt engem" – mondta a korábbi angol válogatott védő.

Megannyi kocsmai verekedés, ittas vezetés és rendbontás után Adams az 1996-os hazai rendezésű Európa-bajnokság után nyilvánosan is elismerte, hogy alkoholista. Egy sikeres kezelés után Anglia leghíresebb ex-alkoholistája lett, zongorázni tanult, könyvet írt, és egy jótékonysági klinikát hozott létre a függőséggel küszködő sportolóknak.

„1996. augusztus 16-án 17 órakor ittam utoljára alkoholt." - mondta Tony Adams, aki játékosként négy bajnoki címet, három FA-kupát, két Ligakupát, két angol Szuperkupát és egy Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert az Arsenallal, amelyben 575 mérkőzésen lépett pályára.

Wayne Rooney, a Manchester United és az angol válogatott gólrekordere valósággal sokkolta a világot, amikor a BBC Breakfast egyik adásában elmondta, hogy az alkohol az egész pályafutását végigkísérte.  

Rooney elmondta, hogy kiskamaszként, 12-13 évesen mindennaposak voltak az életében az utcai verekedések és az italozás. Egy alkalommal az Everton akadémiája előtt bukott le egy üveg itallal a kezében. 

Rebekah Vardy vs Coleen Rooney Libel Trial Day 3 in London Celebrity,defamation,England,Great Britain,High Court,Judiciary, Horizontal, Wayne Rooney
Wayne Rooney élete sem botrányoktól mentes
Fotó: Anadolu via AFP/2022 Anadolu Agency/Wiktor Szymanowicz 

A mai napig emlékszik rá, hogy a másnapi edzésen Colin Harvey, az akkori edzője azt mondta neki, hogy ő a legnagyobb tehetség, aki valaha látott, és ne hagyja elveszni.

A műsorvezető Sally Nugent azt is megkérdezte tőle, hogy mitől félt a legjobban az italozós korszakában.

„Azt hiszem, hogy a haláltól. Meg persze voltak lányok, meg ittas vezetés, de simán meg is ölhettem volna valakit, vagy akár saját magamat. Borzasztó volt így élni.

 Tudtam, hogy segítségre van szükségem, hogy megvédjem magamat, és megvédjem a családomat" – mondta az egykori csatár.

Rooney szerint tíz-tizenöt évvel ezelőtt egyáltalán nem olyanok voltak a viszonyok a futballban, hogy bármelyik öltözőben, azt mondhatta volna, "srácok alkoholista vagyok, és mentális problémáim vannak". Ma azért már egészen más a helyzet, ma egy ilyen helyzetbe kerülő játékos számíthat a segítségre.

Rooney-nak kis híján a házassága is tönkrement, ugyanis többször is megcsalta a feleségét Colleent.

"Ha alkohol is van a dologban, akkor rossz döntéseket hozol, és el kell viselned a következményeket. Ha kaptam két szabadnapot, szó szerint két napig ittam, aztán leporoltam magam – szemcsepp, rágógumi, szájvíz -, aztán mentem a pályára edzeni. Azt hiszem, sok játékos azt mondaná: Inkább lennék hétköznapi ember, minthogy ez legyen" - mondta Rooney, akinek a szavaiból is érződik, hogy mekkora stresszben élnek ezek a sztársportolók."

Ha már alkoholizmus, akkor sokak számára talán Paul Gascoigne neve ugrik be elsőként. 

Gascoigne kora kamaszkora óta szoros kapcsolatban volt az alkohollal, ami tragikus sorsállomásait ismerve talán nem is annyira meglepő: tizenévesen elvesztette két legjobb barátját, egyiküket szeme láttára gázolta halálra egy autó. 

Karrierjét a Newcastle United-tól a Tottenham Hotspuron és a Lazión át a Glasgow Rangersig kisebb-nagyobb balhék kísérték, a skót klubnál azonban már egyre komolyabb gondjai akadtak az alkohollal.

A Celtic elleni egyik meccsen furulyázást mutogatva cukkolta az ellenfél szurkolóit, emiatt még az IRA is halálosan megfenyegette. Pályafutása ekkor indult meg a lejtőn. Visszatért még ugyan Skóciából Angliába, de mikor a második szezont kezdte volna a Middlesbrough játékosaként, egyik barátja halálra itta magát, ami teljesen összetörte. Hasonló tragédiák kísérték végig az életét, egy fiatal unokaöccse is meghalt 2016-ban, talán tényleg nem véletlen, hogy saját élete is tele van mélypontokkal.

Többször próbálkozott megszabadulni a függőségétől - sikertelenül. Rengeteg összetűzése volt klubvezetéssel, ellenfelekkel, rendőrséggel is, az angol közvélemény mindezek ellenére még mindig szívén viseli a sorsát. Idén januárban egy bírósági eljárásban felmentették, nem találták bűnösnek szexuális zaklatás vádjában, amiért korábban megcsókolt egy nőt a vonaton. A The Telegraph képein meglehetősen ápoltnak tűnik, arról viszont nincs hír, hogy napjainkban épp milyen a viszonya az alkohollal.

"Régebben boldog részeg voltam, ma már csak egy szomorú részeg ember vagyok. Nem megyek ki az utcára inni, itt maradok ebben a szobában és itt vedelek" - mondta Gascoigne.

 Gazza, aki azt is elárulta, hogy tulajdonképpen hajléktalan ember. Ha egykori menedzsere nem adna neki saját lakásában egy szobát, akkor az egykori válogatott labdarúgó hajléktalan lenne.

"Az emberek ismerik Paul Gascoigne-t, de Gazzát nem. Gazzát senki sem ismeri, még én sem" - folytatta. "Szoktam gondolkodni azon, mi miért történt velem. Hogy simán lehetnék 100-szoros angol válogatott is. Az én világom sokszor összetört már, de mindig próbálok életben maradni. Ehhez kell az ital. Ha nagyon szomorú leszek, a pia után nyúlok és azzal felvidítom magam.  Mondják rólam, hogy hálátlan vagyok, mert cserben hagytam a szurkolókat és a menedzsereket. Ez nem igaz. Senkit sem hagytam soha bajban.  Ha valakit cserbenhagytam, az én magam voltam.

Hozzátette, ha azt akarja, hogy rossz napja legyen, lemegy a kocsmába és iszik.

"Ha jó napom van, elmegyek horgászni. Ha részeg vagyok, kiesik minden, elsötétül a világ. Kijózanodom, ránézek a telefonomra, látom, hogy 30 üzenetem meg nem fogadott hívásom van. Ekkor tudom meg, hogy eltelt egy kis idő, amíg nem voltam magamnál. A tavalyi év ebből a szempontból nem volt valami fényes, hónapokig folyamatosan részeg voltam. Soha nem adtam fel semmit. De azt hiszem, akkor fogok igazán megnyugodni, amikor egy fából ácsolt koporsóban fekszem. De nem gondolok most erre. Folytatom a harcot."

Féktelen bulizás és utcán hempergés: így is legendává váltak

A brazil zseni, Ronaldinho sokak szerint minden idők egyik legjobb futballistája, de ha igazán őszinték vagyunk, akkor csak minden idők egyik legjobbja lehetett volna, ugyanis korántsem volt annyi ideig a csúcson, mint a legnagyobbak. Ennek az oka a féktelen bulizás és az alkohol volt.

Az aranylabdás játékossal többször is előfordult, hogy edzéseket kellett kihagynia másnaposság miatt, és arra is akadt példa, hogy büntetésből fontos meccseken nem léphetett pályára.

Ronaldinho egy zseni, ezt senki nem vitatja
Fotó: Fotó: EPA

Egy olyan történet is szárnyra kapott, hogy Ronaldinho egy riói buli után délelőtt tizenegykor egy autó csomagtartójába rejtőzve távozott egy iráni drogbáró orgiába fulladt bulijáról.

"Ronaldinho és Deco gyakran részegen jártak edzésre. A Barcelona vezetősége attól tartott, hogy rossz hatással lesznek Lionel Messire, ezért távozniuk kellett" – elevenítette fel azokat az időket a fehérorosz Aliaksandr Hleb, aki 2008 nyarán igazolt a katalán csapathoz.

A gyors leépülés hátterében az is állhatott, hogy Ronaldinho édesanyja 2021 februárjában meghalt koronavírusban, ezt pedig alkohollal dolgozta fel a brazil csillag.

"Minden nap bulit szervez. Reggel elkezd vodkázni, majd whiskyvel folytatja, aztán jön a gin. És ez így megy másnap reggelig, amikor újrakezdi. Ez nem mostani probléma, már egy jó ideje így van. Az édesanyja halála óta ez a helyzet egyre rosszabb lesz" – nyilatkozta a holland De Telegraafnak Jessica Castro, Ronaldinho barátnője, aki azt is elárulta, hogy az egykori focista ezeken a bulikon gyakran túllő a célon.

A holland vb-ezüst- és bronzérmes Wesley Sneijdernek a vodkásüveg volt a legjobb barátja. A 2019 nyarán visszavonult irányító az önéletrajzi könyvében árulta el, hogy valójában az alkohol miatt nem alakult jól a madridi pályafutása.

"A Realhoz való igazolás egyben azt is jelentette, hogy 

belecsaptam madridi éjszakai életbe. Beszippantott a dolog. Fiatal voltam, élveztem a sikert, és élveztem a figyelmet. Ez az, ami később rosszul is elsülhetett volna. Nem drogoztam, de ittam, és a Real Madrid egyik sztárjaként rock'n'roll életmódot folytattam" – írta Sneijder.

„Semmi sem derült ki abból, amit csináltam. Még akkor sem, amikor teljesen részeg voltam, az utcán hemperegtem, és több ezer eurót költöttem arra, hogy kifizessem az italokat. Gyenge voltam, nem tudtam ellenállni annak, hogy az emberek úgy bánnak velem, mint egy sztárral" – idézte fel az akkori időket Sneijder, akinek az első felesége, Ramona Streekstra is megelégelte mindezt, és beadta a válókeresetet, ami csak tovább rontott a helyzeten.

„Egyedül küzdöttem. Utálok egyedül lenni. És miért is tenném, ha rengeteg barátom van, akivel együtt tölthetem az időmet? Nem vettem észre, hogy a legjobb barátom a vodkásüveg volt. Ruud van Nistelrooy és Arjen Robben próbáltak kirángatni a gödörből. Azt mondták, viselkedjek sportemberként, mert ha így folytatom, azt nem fogom túlélni. Hazudtam magamnak azzal, hogy azt állítottam, jól vagyok. Csak a játékintelligenciám miatt sikerült a csapatban maradnom, de fizikailag lejtőre kerültem" – írta a legendás játékos, akinek az állandó éjszakázás a madridi karrierjébe került.

A sort sajnos még sokáig lehetne sorolni, ebből is látszik, mennyi sportoló küzd, küzdött meg pályafutása alatt és után is az alkohollal. Kik több, kik kevesebb sikerrel. Az azonban bizonyos, hogy ezekből a történetekből is látszik, hogy bizony a sikert és az ezzel járó nyomást sem könnyű feldolgozni, hiába tűnik úgy kívülről, hogy a sztárok élete csupán móka és kacagás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!