A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A női 800 méteres síkfutás firiss olimpiai bajnoka, a brit Keely Hodgkinson célba veszi az atlétika leghosszabb ideje fennálló világcsúcsát. A csehszlovák Jarmila Kratochvilová 1983-ban futott a kétkörös távon olyan időt, amelyet azóta sem sikerült szinte még megközelíteni sem.

A női 800 méteres síkfutás friss olimpiai bajnoka, a brit Keely Hodgkinson olyan dologra készül, amibe eddig mindenkinek beletört a bicskája, legyen az kínai, amerikai, kelet-német vagy éppen kelet-afrikai. A 22 éves szőke szépség ugyanis nem más célt tűzött ki maga elé, mint, hogy megdönti a csehszlovák Jarmila Kratochvilová 1983. július 26-án Münchenben futott 1:53.28 perces 800 méteres világrekordját. 

Jarmila Kratochvilova,
Aligha kell részletezni, miért vádolták doppingolással Jarmila Kratochvilovát
Fotó: AFP

Az egykori keleti blokk atlétikai rekordjai közül néhány még tartja magát (férfi kalapácsvetés, női magasugrás, távolugrás, súlylökés és diszkoszvetés), de egyik sem olyan régi, mint Kratochvilová rengeteg találgatást, vádaskodást és titokzatosságot magával cipelő 800-as rekordja.

Még Semenyának sem sikerült

A csehszlovák atlétanő a szovjet Nagyezsda Olizarenko szinte napra pontosan három évvel korábban futott rekordját javította meg mindössze 15 századmásodperccel. Az űridőt később maga a rekorder sem tudta megközelíteni, a csúcsdöntés után két héttel egyszer be tudott slisszolni 1:55 perc alá, egyszer pedig éppen csak lemaradt erről az időről.

Hiába jöttek kelet-német, szovjet vagy román atléták, esélyük sem volt Kratochvilová rekordjával szemben. Ahogy később a kínaiak és az amerikaiak is kudarcot vallottak, de olyan nagyágyúk sem jártak sikerrel, mint az ugyancsak nem tiszta versenyzéssel megvádolt mozambiki csodafutó, Maria Mutola, vagy a transznemű dél-afrikai atléta, Caster Semenya.

A szőke bombázónak sikerülhet

A 22 éves Hodgkins Párizsban tökéletes taktikával, tulajdonképpen simán nyerte a 800 métert, az aranyéremhez elég volt 1:56.82 percet futnia - ami, ugye a fasorban sincs a világrekordhoz képest. A brit azonban tud ennél sokkal jobbat is, hiszen az olimpia előtt Londonban futott 1:54.61 perces egyéni rekordja minden idők 7. legjobb eredménye a távon, bár igaz, hogy még ez is majd másfél másodpercre van Kratochvilová rekordjától.

Keely Hodgkinson, 800 méter,
Keely Hodgkinson olyan célt tűzött ki maga elé, amibe 41 éve mindenkinek beletörik a bicskája
Fotó: AFP

"A londoni futásom óta egyre komolyabban foglalkoztat ez a gondolat (ti. a rekorddöntés). Túl régóta él már ez a rekord, ahogy annak is jó ideje, hogy valaki 1:54 alá tudott menni (konkrétan ketten vannak ilyenek: Kratochvilová és Olizarenko - a szerk.), úgyhogy, igen, nagyon szeretném ezt a rekordot megdönteni. És hiszek benne, hogy meg tudom csinálni" - jelentette ki a brit atléták ünnepélyes fogadásán Keely Hodgkinson.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!