A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A párizsi olimpia minden kétséget kizáróan legfelkavaróbb drámája volt az indiai birkózó Vinesh Phogat esete. A női 50 kilogrammosok döntőjébe bejutó sportoló 10 dekával átesett a súlyhatáron, amiért kizárták a versenyből, és hiába nyerte meg mindhárom meccsét, köztük a világ legjobbjának tartott japán Szuszaki Jui ellenit is, végül utolsó, 16. lett. Magyar edzője, Wöller Ákos először szólalt meg nyilvánosan a történtek óta.

Vinesh Phogat első indiai női birkózóként jutott be egy olimpiai döntőbe, ahol aztán 10 dekagramm túlsúly miatt nem tudott kiállni és végül veretlenül, három győztes meccsel a háta mögött a 16., azaz utolsó helyen zárt. Phogat edzője a korábbi magyar szakági kapitány, Wöller Ákos volt, aki nem először dolgozott a szubkontinens női birkózóival. Wöller, a Párizsban történtek óta most először mondta el saját verzióját a közösségi oldalán.

Hogy érzékeltessük, mit tett le Phogat az asztalra a francia fővárosban: az első körben mindjárt a címvédő, 2022-es és 2023-as Szuszaki Jui állt vele szemben a szőnyegen, ő pedig 3-2-re legyőzte az egész olimpia egyik legnagyobb favoritját, aki három éve úgy nyert aranyérmet Tokióban, hogy riválisai egyetlen pontot sem tudtak rajta csinálni - emlékeztet a Magyar Nemzet cikke.

Wöller - időközben törölt - Facebook-bejegyézése azzal kezdődik, hogy versenyzője felkészülése korántsem úgy zajlott, hogy azt ideálisnak lehetne nevezni. 2023 első felében egyik élharcosa volt azoknak a tüntetéseknek, melyek a szexuális zaklatással vádolt indiai birkózószövetség elnökének elmozdítását követelték, miközben sokan őt és családját is halálosan megfenyegették. 

A tüntetések egyik emlékezetes jelenete volt, ahogy az indiai női birkózók a folyóba dobálták olimpiákon, világbajnokságokon és más nagy versenyeken nyert érmeiket.

Aztán jött egy keresztszalag-szakadás, majd még egy mélyütés: a kvalifikációs vb-n súlycsoportjában, azaz 53 kilóban az indiai versenyző kvótát szerzett.

"A rehabilitációs folyamat vége felé jött a kérdés, hogyan tovább? Itt csatlakoztam be újra aktívan a történetbe, 2021 után. Először is kikérték a véleményemet arról, hogy melyik súlycsoportba folytassa tovább ahhoz, hogy az álmait el tudja érni? Erre, csak annyit tudtam válaszolni, hogy leírtam, hogy mi szól az egyel lentebbi (50kg) és az egyel fentebbi (57kg) súlycsoport mellett és ellen!- majd hozzátettem, ez nem az én életem és egészségem, ebben én nem dönthetek.
Mindezt azért fontos tudni, mert sokan azt mondták, hogy a stáb belehajszolta ebbe a nagy fogyasztásba. NEM!
 

Ez egy egyéni döntés volt. Hozzáteszem, helyes döntés, mert az utolsó esélyt megragadva, mindent egy lapra feltéve lehetett csak világraszóló teljesítményt nyújtani. Ez volt az egyetlen esély!

- írta Wöller.

Az edző elmondása szerint tökéletes csapatmunkával, 18%-os fogyasztással jutottak el az első szakasz végére, majd innen folytatódott a további felkészülés, mígnem szőnyegre léphetett az olimpián.

"Vinesh olyan teljesítményt produkált, ami világraszóló és elképesztő! Ezt sok millió ember követhette nyomon, vagy érzékelhette, mikor elúszott a sportfogadása. Három győztes mérkőzéssel bejutott az 50 kg-os kategória döntőjébe.
Nem veszített mérkőzést az olimpia játékokon, ennek ellenére a 16. helyen végzett. 

A szabály az szabály, ezzel azt gondolom én is egyet értek, ugyanakkor abszurd és rossz.

Véleményem szerint ezt a szabályt meg kell változtatni, hiszen egy már leadott teljesítményt, amit milliók láttak, nem törölhetnek azért, mert a második napon nem tud bemérlegelni valaki. Egyszerűen zárják ki a döntőből. Komikusan néz ki az interneten követhető eredményközlés is, miszerint Vinesh 3 győztes mérkőzése után 16. és az általa legyőzött kubai versenyző két vereséggel ezüstérmes, valamint mindenki akit legyőzött 1-5-ben végzett. De a szabály az szabály, még ha rossz is!"

Ez követően jönnek annak a bizonyos drámai fogyasztásnak a részletei, amelynek során még az is felmerült az edzőben, hogy tanítványa akár bele is halhat a 2,7 kilogrammos többlet leadásába.

"Az elődöntőt követően maradt 2,7 kg súlyfelesleg, aminek a csökkentését azonnal megkezdtük. Egy óra húsz percet mozogtam vele, miután 1.5 kg maradt. Ez jónak tűnt! A faluba visszaérve 1 óra pihenő után, terv szerint kezdtük meg a szaunázást, este 11 órakor. Itt jelzett először a szervezet, hogy állj, ezt ő már nem támogatja!
 

50 perc szaunázás után egy izzadság csepp sem jelent meg rajta. Nem volt más hátra, újra neki kellett állni edzeni.

Olympic Games Paris 2024, Vinesh Phogat, Wöller Ákos
Wöller Ákos látja el tanítványát tanácsokkal a Szuszaki Jui elleni meccsen
Fotó: Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Éjféltől reggel 5 óra 30-ig mozgattuk. Különböző kardiógépek és birkózó mozgásokkal. Folyamatosan, 5 és fél órán keresztül, háromnegyed óránként kb. 2-3 perc pihenővel, amikor dörzsöltük , hogy az a csekély izzadás nehogy megálljon. Én lélekben idáig, már vagy négyszer feladtam, de a Mariann bennem is tartotta otthonról a lelket. Ő itt omlott még csak össze először. Valahogyan talpra állítottuk, és ilyenkor már újra meleg volt a szauna. Ruhástól, beöltözve folytattuk a mozgást a szaunában, fokozatosan megszabadulva egy egy nehéz ruhadarabtól. Egy órát töltöttünk el a szaunában így. 

Szándékosan nem írok drámai részleteket, de azt tudni kell, hogy az egóm miatt, csak itt jutott eszembe először, hogy meghalhat.

Ezt követően jött a mez gumijának kivágása és az emlékezetes hajvágás, de még így is maradt 100 gramm plusz a sportolón. Az edző elmondása szerint arról szó sem lehetett, hogy sérülést jelentsenek, így maradt az utolsó hely, a sportolót pedig kórházba kellett szállítani, ahol infúziót kapott, nehogy végzetes legyen a kiszáradás.

"Aznap este, a kórházból visszatérve volt egy érdekes beszélgetésünk. Vinesh azt mondta, hogy: edző, ne szomorkodj, hiszen te mondtad azt nekem, hogy

ha bármilyen nehéz helyzetbe kerülök és plusz energiára van szükségem, akkor gondoljak arra, hogy legyőztem a világ legjobb női birkózóját.

Elértem a célomat, bebizonyítottam, hogy az egyik legjobb vagyok a világon. Bebizonyítottuk azt, hogy a tervek és az elvégzett munka jó és működik. Az érem, a dobogó csak tárgyak, a teljesítményt nem lehet elvenni" - írta Wöller, azt követően, hogy a Nemzetközi Sportdöntő-bíróság elutasította a megosztott ezüstérem érdekében tett beadványukat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!