A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Nemrég ért véget a 33. nyári olimpia Franciaországban és a történelmi eredmények, rekordok mellett sajnos a doppingolás kapcsán is lehet miről beszélni. Az éremtáblázat első két helyezettje, az Egyesült Államok és Kína komoly csatát vívnak egymással a tiltott szerek használatának ügyében.

Kezdjük a történetet az elejéről. Az amerikai sprinter, Erriyon Knighton még az olimpia előtt dopping ügybe keveredett, ahol azt állította, hogy fertőzött húst evett, ezért tesztelték le egy tiltott szerre, a trenbolonra. Ez a szer gyakran megtalálható a haszonállatokban, és az évek során számos fertőzési esettel hozták összefüggésbe. Knighton azt mondta, hogy egy közép-floridai pékségből származó ételt evett, amely szennyezett volt. 

Miután Knightont az USADA (az Amerikai Doppingellenes Ügynökség) tisztázta, az olimpiai válogatóversenyen kvalifikálta magát 200 méteren, majd Párizsban negyedik lett.

Az ítélet kapcsán egy független választottbírói testület hozta meg a Knighton javára szóló, a sportoló ártatlanságáról szóló döntést, miután áttekintette az USADA által végzett tesztek eredményeit, amelyek ugyanabból a szállítmányból származnak, amely abból a húsból érkezett abba a pékségbe, ahol Knighton vásárolt. A testület arra a következtetésre jutott, hogy a hús okozhatta a tiltott szer rendkívül kis mennyiségét - amely mennyiség még pozitív tesztet eredményez -, és így Knighton szervezetében kimutatták, azonban a történet itt korántsem ért véget.

dopping
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Andrzej Iwanczuk/NurPhoto

Az Athletics Integrity Unit nevű szervezet, amely globális szinten felügyeli az atlétika doppingellenes tevékenységét, szerdán bejelentette, hogy fellebbez az Amerikai Doppingellenes Ügynökség által az idei nyári olimpiai válogató versenyek előtt kiadott „vétlen” megállapítása ellen. Ezt a fellebbezést a Sportdöntőbíróság elé fogják küldeni, miközben

Knighton ügyvédje azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy a sprinter „járulékos veszteség” lehet a doppingellenes hatóságok között világszerte folyó viszályban. 

Ugyanis az amerikai esetét emelték ki a múlt héten a kínai doppingellenes hatóságok, akik szerint az amerikai és a kínai sportolókra nem ugyanaz a mérce vonatkozik - ez az érv annak kapcsán hangzott el, hogy az országot és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget éles kritika érte a kínai sportolókat érintő fertőzési ügyek kezelése miatt.

A WADA és az USADA közötti nyilvános csata, amely nemrégiben a NOB figyelmét is felkeltette, joggal veti fel a kérdést, hogy az olyan amerikai sportolók, mint Erriyon Knighton, nem járulékos veszteségek-e az USADA támadásai ellen irányuló összehangolt erőfeszítések sorozatában”

 - mondta Knighton ügyvédje, Howard Jacobs. „Erriyon erőteljesen meg fogja védeni magát ezzel az alaptalan fellebbezéssel szemben.”

Knighton ügye akkor került nyilvánosságra, amikor az USADA és a WADA közötti feszültség egyre fokozódott amiatt, ahogyan a WADA és Kína kezelte azt az ügyet, amelyben 23 kínai úszó volt érintett, akiknek engedélyezték, hogy továbbra is versenyezzenek, annak ellenére, hogy a tesztjük pozitív lett egy tiltott szívgyógyszerre. Kína 12 úszó érmet nyert a párizsi játékokon, amelyek közül több olyan úszó is részt vett ebben az ügyben, akiket nem szankcionáltak. A kínai hatóságok megállapították, hogy a pozitív tesztek szennyeződéstől adódtak, de a WADA-t bírálták, mert nem tettek nyilvános bejelentést, és az ügy részleteit nem fedték fel, amíg a The New York Times és az ARD német televízió riportjai ki nem tárták az ügy részleteit.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!