Vágólapra másolva!
Két évtized után ismét négyesfogathajtó világbajnokságot rendez Magyarország. Az INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságot a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendezik meg szeptember 4 és 8. között. A világeseményen – amelyen 9 magyar fogathajtó indul – a világ 14 nemzetének 42 hajtóját várják.

Tizennégy nemzet 42 versenyzője, köztük 13 világbajnok vesz részt a Szilvásváradon egy hét múlva kezdődő négyesfogathajtó világbajnokságon. Az esemény sajtótájékoztatóján – a Nemzeti Lovardában – elhangzott, hogy minden idők legjobb világbajnokságára készülnek a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban, ahol a világbajnokok között olyan hazai sztárhajtókkal találkozhatunk majd, mint Lázár Zoltán, Dobrovitz József vagy ifj. Dobrovitz József.

A sportirányításban a Négyesfogathajtó Világbajnoksághoz hasonló nemzetközi sporteseményekkel fontos célunk, hogy hosszú távon is pozitív hatással legyenek a magyar sportra” 

– mondta Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: „Bízom benne, hogy a versenyen átélt élmények minél többeket motiválnak majd arra, hogy kipróbálják ezt a különleges sportágat és beépítsék életükbe a rendszeres mozgást. Szeretném megköszönni a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek, a Magyar Lovassport Szövetségnek és az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradnak azt a közös szervezőmunkát, amelynek köszönhetően jövő héten a világ legjobb fogathajtóit köszönthetjük Magyarországon” – tette hozzá Schmidt Gábor.

Fotó: menesgazdasag.hu

„Hazánk már többszörösen bizonyított nagykaliberű világversenyek professzionális megrendezésében, most a Négyesfogathajtó Világbajnokság esetében is arra készülünk, hogy minden idők egyik legjobbját szervezzük meg” 

– mondta el a sajtótájékoztatón Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, tizenkétszeres fogathajtó világbajnok. Hozzátette: „Az idei mezőny elképesztően magas színvonalú, hiszen ott lesz minden idők legeredményesebb hajtója, a tizenötszörös vb-győztes holland Ijsbrand Chardon és az utóbbi hat világbajnokságot sorozatban nyerő ausztrál Boyd Exell is. A rendező ország jogán Magyarország kilenc versenyzőt indíthat az eseményen”.

A sajtótájékoztatón Fugli Károly, címzetes egyetemi docens, a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) tiszteletbeli elnökségi tagja, az esemény szervezőbizottságának vezetőségi tagja a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség képviseletében elmondta: „2023 óta a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség felelős a nemzetközi sportesemények és a kiemelt állami nagyrendezvények megszervezéséért. Az idei és a tavalyi évben több világbajnokság, Európa-bajnokság és egyéb, magasan jegyzett nemzetközi világverseny szervezésében vett részt. 

Ezek a világklasszis események olyan tapasztalatot adtak a szervezetnek, amely biztosítja, hogy a lehető legszínvonalasabban valósulhasson meg az idei INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság. A versenyzők és a nézők egyaránt a legmagasabb szintű rendezvényélménnyel gazdagodhatnak az eseményen” 

– mondta Fugli Károly.

Fotó: menesgazdasag.hu

A program szeptember 4-én az állatorvosi ellenőrzéssel indul, az ünnepélyes megnyitó 18 órakor lesz. Szeptember 5-én és 6-án 10 órai kezdéssel a díjhajtást, 7-én a maratonhajtást, 8-án az akadályhajtást rendezik.

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont már több ízben is otthont adott hazai és nemzetközi rendezvényeknek, kiváló infrastruktúrával és többek között a Szalajka-völgy és a Bükk közelségével, különleges atmoszférát biztosít egy-egy ilyen megmérettetésnek. Büszkék vagyunk, és nagy izgalommal várjuk, hogy egy bő hét múlva, ismét dübörögjön a völgy a lovak patáitól”

 – mondta el a sajtótájékoztatón Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója.

A szilvásváradi világbajnokság hivatalos díjszállítója a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., amely évek óta támogatja a lovassportokat felvonultató rendezvényeket különleges és világhírű, egyedi porcelánjaikkal.

A világversenyre történt sikeres magyar pályázat eredményeként, a Nemzetközi Lovas Szövetséggel kötött rendezési szerződés alapján a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt. készíti elő és látja el a sportesemény rendezési feladatait a Magyar Lovassport Szövetség sportszakmai közreműködésével. Az eseményhez az infrastruktúrát az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad biztosítja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!