A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Pert indított Iman Helif, aki a párizsi olimpián nyert aranyérmet a nők mezőnyében ökölívóként, annak ellenére, hogy a sejtjeiben a férfiakra jellemző XY kromoszóma is megtalálható. Az állítólagos internetes zaklatás miatt a Harry Potter könyvek írójának, JK Rowlingnak és az X (korábban Twitter) tulajdonosának, Elon Musknak a neve is szerepel az iratokban.

Az algériai ökölvívó, Iman Helif annak ellenére nyert aranyat Párizsban, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) kizárta a tavalyi világbajnokságról, miután a hírek szerint megbukott a nemi teszteken. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozottan kiállt Helif mellett, úgy ítélték meg, joga van versenyezni.

Olimpiai bajnokként térhetett haza Algériába Iman Helif
Fotó: MOHD RASFAN / AFP

Helif ügyvédje, Nabil Boudi kedden arról beszélt, hogy Muskot és Rowlingot is megnevezik a perben, amit az online zaklatás miatt kezdeményeznek. Helif neve azután lett világszerte híres, hogy Párizsban az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta az ellene vívott küzdelmet, ert szerinte az afrikai túl nagyokat ütött.

A párizsi ügyészség szerdán közölte az AFP hírügynökséggel, hogy Helif feljelentése nyomán internetes zaklatás miatt indítottak vizsgálatot. Egy neves francia jogi blogger azonban azt írta az X-en, hogy nem valószínű, hogy Musk vagy Rowling ellen büntetőeljárás indulna, mivel a francia büntetőjog nem vonatkozik a Franciaországon kívül, külföldi állampolgárok ellen elkövetett cselekményekre.

Az ügyészek azonban vádat emelhetnek azok ellen, akik francia földön küldtek üzeneteket. Musk és Rowling is elmondta a véleményét az ügyben, utóbbi arról írt, hogy Helif „élvezi, hogy nőket ver”, míg Musk egy olyan bejegyzést osztott meg, ami arról szólt, hogy „a férfiaknak nincs keresnivalójuk a női sportokban”.

„Teljes mértékben jogosult vagyok arra, hogy részt vegyek ezeken a versenyeken. Nőnek születtem. Nőként éltem. Nőként versenyeztem, ehhez kétség sem férhet” – mondta a sikere után a 25 éves Helif.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!