A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A 33. nyári olimpiai játékok egyik legnagyobb botrányát okozta azzal az algériai Imane Khelif és a tajvani színekben induló Lin Ju-Ting, hogy biológiailag férfiként a nők között indultak és fizikai erőfölényüket kihasználva verték meg női vetélytársaikat. A Nemzetközi Boksz Szövetség (IBA) most eltiltotta a két sportolót az idei és a jövő évi világbajnokságon való indulástól.

A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a 2025-ös női világbajnokságot Szerbiában, Belgrádban rendezik meg. A szerb főváros már rendezett nagy tornát, 1978-ban és 2021-ben a férfiak világbajnokságának adott otthont. 

Az IBA azt is kijelentette, hogy mind Khelif, mind Ju-Ting nem indulhat sem az idei kazah, sem a 2025-ös szerbiai világbajnokságon. 

Imane Khelif a párizsi olimpián.
Fotó: MOHD RASFAN / AFP

Ezzel kapcsolatban az IBA elnöke azt is elmondta, hogy a Khelif által alig 46 másodperc alatt csúnyán megvert olasz Angela Carini megkapja az olimpiai bajnokoknak járó jutalmat a nemzetközi szövetségtől, igaz, ennek a százezer dollárnak csak a fele illeti majd a sportolót, míg az olasz nemzeti szövetség 25 ezer dollárt és az olasz sportoló edzője is 25 ezer dollárt kap.

A párizsi olimpián egyébként mind az algériai, mind a tajvani bokszoló aranyérmet nyert a nemzetközi tiltakozás ellenére a női mezőnyben, csak más-más súlycsoportban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!