A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Szombat este a párizsi olimpián a férfi öttusázók döntőjében a világbajnok Bőhm Csaba a 13. helyen végzett, míg a finálé másik magyar szereplője, Szép Balázs a 10 helyen zárt 18 fős mezőnyben.

Bőhm Csaba nehéz helyzetből indulva döntőbe jutott a párizsi olimpia öttusaversenyén, mellette pedig Szép Balázs is készülhetett a szombati esti fináléra. 

Az elődöntő után Bőhm elmondta, hogy csalódott volt amiatt, hogy a legrosszabb vívását nyújtotta az elmúlt három-négy évet tekintve, de hangsúlyozta, hogy ezt rendezte magában. Bőhm kiemelte, hogy Úgy állt neki a napnak, hogy nincs vesztenivalója, mert nem áll fényesen a vívás után.

Szép az elődöntő után elárulta, hogy a verseny előtt azt tűzte ki célul, hogy szeretne hatban lenni. A döntőt illetően úgy fogalmazott: megpróbálja ezt most úgy élvezni, hogy közben mindent kiad magából és megpróbálja méltón képviselni Magyarországot.

Böhm Csaba a férfi öttusázók döntőjében
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A szombat esti döntőben lovaglással kezdtek a finalisták, ezt követően jött a körvívás, az úszás, a végén pedig a lézerfutás. 

A Versailles-i kastély kertjében a 15. helyről induló Böhm Csaba lovaglása indította a finálét, a magyar versenyző a megszerezhető 300 pontból 286 pontot kapott, miután két akadályt is levert. A 12. helyről rajtoló szép Balázs 10/10-zel kezdte a lovaglást, így maximális pontszámot szerzett, ráadásul a 56.59-es idejével a leggyorsabban is teljesítette a pályát. 

A finálé első drámai pillanata még a díjlovaglás alatt megtörtént, ugyanis az egyik éremesélyes, az egyiptomi Mohanad Shaban fennakadt egy akadályon a lovával együtt, így kiszállt a versenyből.

Szép Balázs szenzációsan kezdett Grickhka Tame hátán
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A finálé a bónuszvívással folytatódott, amelyben Bőhm Csaba kezdett Joseph Chonggal, azonban a brit öttusázó azonnal szerzett egy találatot, így a magyar versenyzőnek a vívásban sem sikerült javítania. 

Szép Balázsnak a hármas győzelmi szériában lévői mexikói Emiliano Hernándezzel kellett vívnia, a félperces összecsapásban három együttes találat született, két másodperccel a vége előtt azonban Hernández bevitt egy találatot, így Szépnek is csak egy asszó jutott a bónuszvívásban. 

A mexikói végül hat győzelemig jutott, így a 12 pontjával a bónuszvívás legeredményesebb versenyzője lett. 

A bónuszvívás után a mieink helyzete nem változott. Szép Balázs a nyolc, Bőhm Csaba pedig a 17. helyről várhatta az úszást, az élen pedig az egyiptomi Ahmed el-Gendi állt, a japán Szato Taisu és a dél-koreai Dzsun Vongte előtt. 

Elképesztő volt az öttusa fináléban a Versailles-i kastély kertjében
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A döntő az úszással folytatódott, amelyben Bőhm Csaba remekelt. A 200 méteres futamot a brit Joseph Chong nyerte 1:57.52-es idővel, a második helyen viszont a magyar öttusázó végzett 1:58.94-gyel, így Chong 315 pontot, míg Böhm 313 pontot kapott.

A második körben jött Szép Balázs, azonban a magyar versenyző 2:05.83-as idővel az utolsó helyen végzett a futamában, amelyet az olasz Matteo Cicinelli nyert meg 1:59.06-os eredménnyel. Szép ezzel 299 ponttal gazdagot. 

Szép Balázs parádásan úszott az öttusázók fináléjában
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az úszást követően Szép Balázs a 9 helyen állt 814 ponttal, és 26 pontra volt a dobogótól. Bőhm Csabának 789 pontja volt, a 17. helyről várhatta az utolsó számot, a dobogótól pedig 68 pontra volt. 

Az utolsó versenyszám a 3600 méteres lézerfutás volt. Szép Balázs 43 másodperc hátrányból, Bőhm Csaba pedig 1 perc 8 másodperces hátrányból indult. 

Az első 600 méter után Szép Balázs lecsúszott a 11. helyre, Bőhm pedig a mezőny végén volt. A következő körben Szép javított egy helyet, Bőhm viszont maradt az utolsó helyen. A harmadik körben eldőlt, hogy az egyiptomi Ahmed el-Gendi verhetetlen, Szép Balázs feljött a 9. pozícióba, míg Bőhm Csaba is javított egy helyezést. A negyedik körben Szép ismét a 10. helyre került, Bőhm viszont a 15. helyre jött fel. 

Bőhm Csaba a lézerfutásban tudott javítani az eredményén
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó körben aztán parádézó Elgendy már mosolyogva teljesítette a távot és megnyerte az olimpiai címet, mögötte a japán Szato Taisu futott be a második helyre, a bronzérmet pedig az olasz Giorgio Malan szerezte meg. 

Szép Balázs végül a 10. helyen végzett, Bőhm Csaba pedig feljött egészen a 13. pozícióba. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!