A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
4
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNMárton Viviana
21:19TekvondoViviana Marton-Aleksandra Perisic
Vágólapra másolva!
A párizsi nyári olimpia negyedik magyar aranyérmét Rasovszky Kristóf nyerte meg a férfi 10 km-es hosszútávúszásban. Ismerjenek meg egy nagyon céltudatos és profi sportolót, aki gyerekként azért képes volt mindenkivel szembeszállni.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

Kell még egy kis idő, hogy felfogjuk, micsoda tettet hajtott végre az olimpiai bajnok Rasovszky Kristóf, aki a férfiak 10 km-es hosszútávúszó versenyén nyert olimpiai bajnoki címet Párizsban. (Ugyanebben a versenyszámban Betlehem Dávid a harmadik helyen végzett.) De kicsoda Rasovszky Kristóf, a magyar sport új olimpiai bajnoka?

Ő a Balatoni Cápa

Azt sokan tudták róla, hogy beceneve a Balatoni Cápa. Mégpedig azért, mert a felkészülés egy részét Balatonalmádiban, a vízben található bójasor mellett végezte.

 Ezt az ottaniak nyugdíjassávnak nevezik.

Már azt is lehet tudni, hogy 3 évesen kezdett el úszni tanulni és 6 évesen fordult a sport irányába - a szülei segítségével.

Azt azonban kevesebben tudják, milyen gyerek volt ő. 

Amikor nem tetszett valami, akkor bebújtam az étkezőasztal alá odahaza és ott is maradtam. Volt olyan, hogy elaludtam az asztal alatt

- mesélte. "Nagy volt az igazságérzetem már akkor is, s ez a mai napig is így van. Persze, most már nem férek be a legtöbb asztal alá."

A világ legmagányosabb sportága

A hosszútávúszás a világ egyik legmagányosabb, egyben legkeményebb sportága. A versenyzők, miközben egyedül haladnak a cél felé, óriási verekedésekbe mennek bele a vízben. "Nagyon közel vagyunk a másikhoz, de tényleg van olyan, hogy begurul az ember, s nekimegy a másiknak, vagy inkább odatessékel. Itt senki sem szent, mindenkinek vannak rosszabb napjai vagy pillanatai."

Az aranyérmes Rasovszky Kristóf és a bronzérmes Betlehem Dávid a férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszás versenye után a célban a 2024-es párizsi nyári olimpián
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rasovszky Kristóf egy 450 fős faluban, a Veszprém melletti Királyszentistvánban nőtt fel. Először a bajnok testvérét vitték le a szülők, majd következett a kisebbik gyerek, Kristóf. 

S persze ott volt a Balaton is, a tó közelsége nagyon sokat számított.

Ha valaki hamar megtanult úszni, akkor nem kellett karúszót hordania a Balatonban. Próbálták rávenni, hogy kézilabdázzon, de Rasovszky nem állt kötélnek - maradt számára az úszás.

Nem szeretett veszíteni

"Nagyon rosszul viseltem, ha bármiben vesztettem. Akkor tényleg kijött belőlem a hiszti és ezért nem volt velem jó egy csapatban lenni. De az úszások után is képes voltam hisztizni, ha nem úgy sikerült egy-egy verseny."

Rasovszky idősebb testvére mellett van egy másik, ikertestvére is. Miközben az olimpiai bajnok nagyon szorgalmas volt, ikertestvéréről nem volt ugyanez elmondható. Szülei mindenben támogatták, ami nagy erőt jelentett a sportolónak. "A mai napig ott vannak a versenyeimen. 

Az összes ifi Eb-n ott voltak velem, kiutaztak a 2019-es koreai világbajnokságra. Ez óriási erőt jelentett, de kisgyerekként nem volt ez annyira jó.

Ebből olykor volt némi konfliktusunk is, de ahogy nőttem, ez elmúlt. Ma már nagyon boldog vagyok, ha ott vannak, s szurkolnak nekem."

A Balaton-átúszás fordította a hosszútávúszás felé

18 évesen járt először a Balaton-átúszáson, ami a hosszútávúszók legnagyobb tömegsport rendezvénye odahaza. "Igazából ekkor dőlt el véglegesen, hogy Rasovszky a hosszútávúszás felé fordul. Furcsa volt, hogy Balaton-közeli gyerekként, 18 évesen voltam ott először. De még a saját családjában is voltak olyanok, akik csak azért tudták, hogy létezik a nyílt vízi úszás, mert Rasovszky ebben úszott. 

Rasovszky Kristóf a férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszás versenyében 
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Az első versenyei nem igazán sikerültek jól a hosszútávúszók között. "De aztán ráéreztem, hogyan kell ezt csinálni. Ekkor jöttek a sikerek, de ehhez az is kellett, hogy magamat megismerjem.

 Itt csak magammal kellett foglalkozni, másokat követni ebben a sportágban nem érdemes. Aztán a rosszul sikerült riói olimpia után, ahol 35. lettem 1500 méter gyorson, már biztos voltam abban, hogy el kell hagynom a medencés úszást. 

Abban az évben a junior Eb-t és vb-t is megnyertem. Nagyon csalódott voltam az olimpia miatt. Ez mutatta meg nekem, hogy ebben van potenciál. Abban az évben, tehát 2016-ban a balatonfüredi VK-n ötödik lettem a felnőttek között. Így született meg a végleges döntés, hogy onnantól én csak a hosszútávúszással foglalkozzak. A medencés úszás lett a védvonal. Ez az elképzelés bejött, 2017-ben világbajnoki ötödik lettem a balatonfüredi felnőtt vb-n. Utólag azt mondom, hogy szerencsém volt a riói 35. hellyel. Mert ha ott egy kicsit jobban úszok, lehet, hogy soha nem leszek hosszútávúszó."

A Hévízi-tóban készült a 2021-es olimpiára

Azért azt tudni kell, hogy Rasovszky alapvetően továbbra is a medencében készül, csak májustól tud a Balatonban úszni. Ez persze messze nem ugyanaz, mint a nyílt víz. De például a tokiói olimpia előtt a magyar olimpiai bajnok a Hévízi-tóban készült, mert tudta, hogy Japánban irgalmatlan meleg vízben kell úsznia.

Az aranyérmes Rasovszky Kristóf a férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszás versenye után a célban a 2024-es párizsi nyári olimpián
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Japánban csaknem 30 fokos vízben kellett úsznia, erre tökéletes felkészülést nyújtott a meleg vizes tó Hévízen. "A végén már 34-35 fokos meleg vízben edzettem, de ez alapozta meg a tokiói olimpia ezüstérmét."

Párizs: megcsinálta!

A párizsi olimpia előtt Rasovszky egyáltalán nem aggódott. "Nem félek a Szajnától" - nyilatkozta az elutazás előtt. "Amennyire rossz hírét keltették, annyira szeretnék ebben a folyóban versenyezni" - mondta.

RASOVSZKY Kristóf
Az aranyérmes Rasovszky Kristóf a férfi 10 kilométeres nyílt vízi úszás eredményhirdetésén 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 Ússzam ki magam a lehető legjobban és akkor nem lesz probléma. 

Nyilván szeretnék a dobogóra állni, de ez nem lesz egyszerű feladat" - mondta. 

Végül megcsinálta. Olimpiai bajnok lett 2024. augusztus 9-én, Párizsban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!