A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
Vágólapra másolva!
A negyedik helyen zárta Vadnai Jonatán a párizsi olimpiát, ez minden idők harmadik legelőkelőbb magyar helyezése a vitorlázóknál, és egyben az egyszemélyes laser (jelenlegi nevén ILCA 7) hajóosztály valaha volt legjobb magyar eredménye. A végeredmény drámai körülmények között alakult ki: az éremfutamot szerda délután – csaknem egy napos csúszással – elindították, ám nem sokkal később a szélviszonyok miatt félbe kellett szakítani. A megismételt rajt után újra csodálatosan versenyzett a 26 éves balatonfüredi vitorlázó, a harmadik helyen zárta az éremfutamot, ezzel az összetett versenyben előrelépett a negyedik helyre.

Vadnai Jonatán pontszerző a párizsi olimpián! Az Európa-bajnoki ezüstérmes vitorlázó élete első olimpiáján végig rendkívül magabiztosan és stabilan versenyzett. Nyolc futam után a hatodik helyen jutott be a szerdai éremfutamba, ahol a több mint 40 hajóból álló mezőny 10 legjobbja csatázhatott egymással a dupla pontokért. Ahogy az várható volt, gyenge szélben kezdődött a verseny, ehhez Vadnai Jonatán – például a Balatonon szerzett tapasztalatai segítségével – jól alkalmazkodott, nagyszerűen rajtolt és sokáig az élen haladt. A második pályajel előtt felborult, így visszaesett, de szerencsére nem sokkal később tovább gyengült és fordult a szél, így félbeszakították a versenyt.

Fantasztikus sikert ért el Vadnai Jonatán
Fotó: NICOLAS TUCAT / AFP

A megismételt futamban ismét igazolta Vadnai Jonatán, hogy kiváló formában van, és ismét ő rajtolt a legjobban, majd végül a harmadik helyen ért célba, ezzel rendkívül szoros versenyben a negyedik lett összetettben.

Vadnai Jonatán negyedik helyezése minden idők harmadik legjobb magyar eredménye a nyári olimpiák vitorlásversenyein. 1980-ban Detre Szabolcs és Detre Zsolt (repülő hollandi) végzett a harmadik helyen, az előző olimpián pedig Berecz Zsombor (finn dingi) nyert ezüstérmet, aki ezúttal – a dél-afrikai Ian Ainslie-vel párban – szövetségi kapitányként segítette a magyar csapatot.

„Egymás után két olimpián bizonyítottuk, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar vitorlázók, ráadásul az ILCA 7, vagyis korábbi nevén a laser hajóosztályban Vadnai Jonatán az első magyar, aki egyáltalán bekerült az éremfutamba. Joni sikere ismét azt üzeni a fiataloknak, az utánpótlás-versenyzőknek, hogy megéri kitartani, keményen dolgozni, mert magyarként is be lehet kerülni a világ élmezőnyébe. Berecz Zsombor tokiói sikere után két és félszeresére ugrott a 18 év alatti sportolók száma a kluboknál. Most itt az újabb példakép! Gratulálok Vadnai Jonatánnak a fantasztikus eredményhez” – nyilatkozta Hoczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

 

VADNAI JONATÁN
olimpiai 4. helyezett, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, ifjúsági olimpiai bronzérmes vitorlázó
hajóosztály: ILCA7
született: Veszprém, 1998. március 27.
egyesület: Balatonfüredi Yacht Club
Szövetségi kapitányok: Berecz Zsombor és Ian Ainslie

A magyar vitorlázók korábbi kiemelkedő olimpiai eredményei

Berecz Zsombor, ezüstérem – Tokió (2021), finn dingi
Detre Szabolcs és Detre Zsolt, bronzérem – Moszkva (1980), repülő hollandi
Gosztonyi András és Holovits György, 8. helyezés – München (1972), csillaghajó
Fináczy György, 8. helyezés – München (1972), finn dingi
Ruják István, 9. helyezés – Moszkva (1980), finn dingi

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!