Vágólapra másolva!
Adam Yates 58 kilométeres szóló szökéssel nyerte meg a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát, ezzel jelentősen faragott lemaradásából az összetettben, míg az olimpiai negyedik Valter Attila az 50. helyen zárta a nehéz versenynapot.

Vasárnap a Motril és Granada közötti 178,5 kilométert teljesítették a bringások három, egyaránt első kategóriás heggyel és a végén lejtmenetes befutóval. Népes, 26 fős csoportot engedett el közel öt percre a mezőny az elmúlt napokhoz hasonlóan meleg időben rendezett szakaszon. Az élcsoportban sok jó hegyimenő tekert, Valter csapattársa, a címvédő amerikai Sepp Kuss mellett a mezőnyben tempózott és az első hegyen ki is tartott ebben a csoportban.

Az emelkedő alján, 87 kilométerrel a cél előtt a mezőnyből a 2019-es Giro d'Italia győztese, az ecuadori Richard Carapaz indult meg az akkor négyperces előnyben haladó szökevénycsoport után, a második és harmadik felfelét pedig egyaránt a 7,1 kilométer hosszú, 9,5 átlagmeredekségű Alto de Hazallanasra teljesítették a bringások. Valter hamarosan leszakadt a rohamosan zsugorodó mezőnyről, miközben elöl Yates 58 kilométerrel a cél előtt megindult a szökés maradékából, amelyhez egyre inkább közelített Carapaz.

A Hazallanasra való első feléréskor Yates - aki három nappal korábban bukott, emiatt nagy volt a hátránya összetettben - előnye bő egy perc volt közvetlen üldözői, illetve öt és fél perc az esélyesek csoportja előtt. Az utolsó hegymenetet is ő kezdte meg, mögötte Carapaz lépett el a többiektől, az esélyesek sorából pedig többekkel egyetemben Kuss is leszakadt. Roglic és a piros trikós Ben O'Connor együtt maradt a többi esélyessel.

Adam Yates mindnekit meglepet
Fotó: Jorge GUERRERO / AFP

Yates szakaszgyőzelmét senki nem fenyegette, a tavalyi Tour de France harmadik helyezettje a Vueltán első, háromhetes körversenyen második etapsikerét érdemelte ki hosszú szökésével, ezzel összetettben a hetedik helyre jött előre, s a pöttyös trikót is átvette. Másodikként Carapaz ért célba, aki az összetettben már bronzérmes, míg a szakasz harmadik helyén az esélyesek csoportjának sprintjét megnyerve O'Connor végzett, jóváírásmásodperceket szerezve - írja az MTI.

A Visma-Lease a Bike 26 esztendős magyar bajnoka, Valter 23 és fél perc lemaradással az 50. helyen ért célba, az összetettben a 42. helyen áll.

Eredmények:

9. szakasz, Motril-Granada, 178,5 km:
1. Adam Yates (brit, UAE) 4:42:28 óra
2. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education-EasyPost) 1:39 perc hátrány
3. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon AG2R La Mondiale) 3:45 p h.
4. Mikel Landa (spanyol, T-Rex - Quick-Step) azonos idővel
...8. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-BORA-Hansgrohe) a. i.
.10. Enric Mas (spanyol, Movistar) a. i.
...50. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 23:32 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. O'Connor 36:09:36 óra
2. Roglic 3:53 perc hátrány
3. Carapaz 4:32 p h.
4. Mas 4:35 p h.
5. Landa 5:17 p h.
.7. Yates 5:30 p h.
...42. Valter 40:50 p h.

A pihenőnap után kedden a Ponteareas és Baiona közötti 160 kilométer megtétele vár a kerékpárosokra. A Vuelta szeptember 8-án Madridban zárul.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!