Vágólapra másolva!
A legizgalmasabb és egyben leglátványosabb versenyszámmal, a maratonhajtással folytatódik szombaton délelőtt a szilvásváradi négyesfogathajtó- világbajnokság - mondta Fugli Károly, a nemzetközi szövetség (FEI) tiszteletbeli elnökségi tagja az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Az eddigi két nap szavai szerint az idomítottságról szólt, a maratonhajtás a gyorsaság, az állóképesség, és egyben a precizitás, a pontosság versenyszáma, hiszen nagyon kis távolság van az áthajtandó kapuk jobb és bal oldala, illetve a kocsikerék között. 

"Mint egy svájci óra, úgy kell működnie a fogatnak ahhoz, hogy valaki eredményesen tudjon szerepelni egy fogathajtó versenyen, jelen esetben egy világbajnokságon"- fogalmazott. Hozzátette: a maratonhajtás során van egy bemelegítő szakasz, egy lépésszakasz, ahol csak lépnek a lovak. Utána következik egy úgynevezett kontroll átmelegítő, ahol körülbelül fél órát töltenek el a versenyzők. A saját belátásuk szerint melegítik a fogatot, van melegítő akadály a pályán, és utána kezdik meg a B szakaszt, ahol az akadályok találhatóak. 

Nyolc darab nagyon kemény és gyönyörűen feldíszített maratoni akadályt kell teljesíteniük minél rövidebb idő alatt,

 majd következik egy úgynevezett "cool down" szakasz, ahol visszahűtik a lovakat, ellenőrzik, hogy a szívverésük visszaállt-e, kell-e bármilyen állatorvosi segítséget nyújtani, és ha nem, akkor szépen visszasétálnak az istállóba, és várják a következő napot - foglalta össze a maratonhajtás szakaszait Fugli Károly. 

Elmondta, hogy a legjobb magyar díjhajtási eredményt Lázár Zoltán érte el a versenyben, ő a tizenkettedik helyen várja maratonhajtást, a magyar csapat pedig a hatodik helyen áll. A harmadik, negyedik, ötödik és a hatodik helyezett csapat között minimális a különbség, tehát a verseny szavai szerint abszolút nyitott. Vasárnap délelőtt az akadályhajtással zárul a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokság, amelyen 14 ország 43 versenyzője indul.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!