Vágólapra másolva!
Az olimpikonok és paralimpikonok egyszerre álltak ki erő- és jellempróbát, mindkettőben bizonyítottak, így váltak példaképeinkké - hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokon és a XVII. Nyári Paralimpiai Játékokon kiemelt eredményt elért sportolók és sportszakemberek állami kitüntetéseinek átadásán csütörtökön az Országházban.

Díszlépcsőn felérve tizenhat szögletű körfolyosó vezet a tekintélyt parancsoló méretekkel bíró kupolaterembe, mely az Országház legelőször elkészült része, már 1896-ban használatba vették. Abban az évben szerezte meg Hajós Alfréd úszásban Magyarország első olimpiai bajnoki címét Athénban. Sulyok Tamás köztársasági elnök is innen indította a köszöntő beszédét, felelevenítette Hajós visszaemlékezését a történelmi teljesítményre - írja a Magyar Nemzet.

SULYOK Tamás; KÖVÉR László; ORBÁN Viktor
Sulyok Tamás köztársasági elnök (első sorban, b), mellette Kövér László házelnök (b2) és Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a párizsi olimpián és paralimpián kiemelt eredményt elért sportolók és sportszakemberek állami kitüntetéseinek átadásán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A köztársasági elnök kiemelte: büszkeséget csak az az emberi nagyság ad, amely küzdelemből és becsületből fakad, a mindennapok erőfeszítéseiből és az emberi tartásból. Csak ez a magatartás az, amely például szolgál, amelyet szívesen követünk - hangsúlyozta.

Sulyok Tamás kiemelte: felemelő érzés lehet, hogy egyéni küzdelmünk miatt dicsőítik a magyar hazát. Keveseknek adatik ez meg, történelmünk nagyjain kívül talán csak a bajnokok sajátja - mondta a köztársasági elnök.

Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök is. Azonban nem minden sportoló tudott személyesen megjelenni, többek között az Egyesült Államokban edző aranyérmes úszó, Kós Hubert és bronzérmes Betlehem Dávid nevében a szülei vették át a kitüntetéseket. Állami elismerésben részesült az amerikai mesteredző, Bob Bowman is, aki Kósból faragott olimpiai bajnok hátúszót, az ő nevében ugyancsak a sportoló édesanyja vette át a díjat. A nyilvánosságot továbbra is kerülő Milák Kristóf nemcsak megjelent az eseményen, hanem az elsők között érkezett - derült ki a Magyar Nemzet beszámolójából.

SULYOK Tamás
Állami kitüntetést kaptak a magyar olimpikonok és paralimpikonok
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A köztársasági elnök többek között kiemelte a vívó Gémesi Csanád sportszerű magatartását, miután az olimpiai nyolcaddöntőben 10-9-es hátránynál jelezte a mérkőzésvezetőnek ellenfele találatát. Megemlítette a nyílt vízi úszásban aranyérmes Rasovszky Kristóf és harmadik helyezett Betlehem Dávid megindító örömét egymás sikerének, ahogy azt is, hogy a címvédőként 100 méteres mellúszásban a győzelemről ezúttal mindössze négy századdal lemaradó paralimpikon, Illés Fanni sokaknak példát mutatva az aranyat látta az ezüstben is.

Számos okból jó magyarnak lenni, amit nem kell és nem is lehet megmagyarázni, mert belülről fakad és magától értetődő

 – hangsúlyozta Sulyok Tamás.

"Kell lennie valami belső indíttatásnak, amely eljuttatja legjobbjainkat a célig. Valaminek, amely már a bölcsőtől érlelődik és láthatatlanul formál" - fogalmazott. Hozzátette: talán rokontalanságunk ítélt arra, hogy nem várhatunk a küzdelemben másokra, talán viszontagságos történelmünkből tanultuk meg, hogy állva kell maradnunk, talán közösségeink ereje ad szilárdságot küzdelmeinknek.

Talán a magyar szív van úgy összerakva, hogy csak a cél után tud megnyugodni, és amíg el nem éri, fáradságot nem ismerve visz tovább"

 - fogalmazott az elnök. "Bajnokká válni, beérni a célba pedig nem a pillanat műve. Ahhoz évek, sokszor évtizedek kitartására van szükség. A célra vezető küzdelem hosszú távú, kemény munka, nem egy versenyről szól, hanem versenyek sorozatáról, edzések garmadájáról" - mutatott rá az elnök, kiemelve: éppen ezért nemcsak a célba jutás felemelő pillanatáért mond köszönetet az olimpikonoknak, a paralimpikonoknak és a sportszakmai felkészítőiknek, hanem a hűséggel megharcolt évekért is.

A magyar olimpiai csapat hat arannyal, hét ezüsttel és hat bronzzal zárta a párizsi olimpián, amivel a tizennegyedik helyen végzett az éremtáblázaton. Magyarország a paralimpián öt arany-, hat ezüst- és öt bronzérmet szerzett, ami története hatodik legjobb eredménye volt 1972 óta, mióta részt vesz az eseményen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!