Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította Szvetlana Szlepcova és Jevgenyij Usztjugov orosz sílövők fellebbezését, így pont került 2020 óta húzódó doppingügyük végére. A CAS döntéséről a sportág tisztaságára felügyelő testület adott hírt.

A Nemzetközi Sílövő Szövetség (IBU) - még 2020 februárjában - 2013-ban és 2014-ben elkövetett doppingvétség miatt kétéves eltiltással sújtotta a két orosz versenyzőt, akik közül Usztjugov 2014-ben tagja volt a szocsi téli olimpián aranyérmes, utóbb szintén diszkvalifikált orosz váltónak - írja az MTI.

Jevgenyij Usztjugov
Nem lehet boldog Jevgenyij Usztjugov orosz sílövő
Fotó: AFP / AFP/Third place winner Yevgeny Ustyugov of Russia reacts after the men's Biathlon 15km mass start of the IBU biathlon World Cup in Pokljuka, Slovenia, on March 9, 2014. AFP PHOTO / RENE GOMOLJ (Photo by Rene Gomolj / AFP)

Az IBU négy és fél évvel ezelőtti közlése szerint bizonyítottnak látta, hogy Usztjugov a szteroidok közé tartozó oxandrolont használt, ezért megfosztotta valamennyi eredményétől a vizsgált időszakban. 

A 39 éves Usztjugov ez ellen nyújtott be fellebbezést, amelyet most utasított el a CAS, miáltal Oroszország elveszítette a hazai rendezésű ötkarikás játékokon a csapatversenyben szerzett első helyét.

A 2014-es olimpia éremtáblázatának első helyét így immár a norvég csapat foglalja el, amely 11 arany-, 5 ezüst- és 11 bronzérmet gyűjtött Szocsiban. A 10 arany-, 10 ezüst- és 9 bronzéremmel rendelkező orosz csapat ugyanakkor visszaesett a második helyre, míg a harmadik helyet a CAS határozata nyomán a kanadai csapat foglalja el (10-10-5).

Ez már a harmadik olyan olimpiai aranyérme a szocsi játékoknak, amelyet Oroszország elveszített. Korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi bizottsága megfosztotta elsőségétől a kettes bobban győztes Alekszandr Zubkov és Alekszej Vojevoda duót, valamint Alekszej Nyegodajlónak és Dmitrij Trunyenkovnak Zubkovval és Vojevodával együtt diadalmaskodó bobos négyesét.

A CAS friss döntésével elutasította az IBU által szintén kétéves eltiltással sújtott, 38 esztendős Szvetlana Szlepcova fellebbezését is, akinek szervezetében osztarin nevű tiltott szert találtak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!