Vágólapra másolva!
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint Milák Kristóf jövőre a világbajnokságon vágna vissza a párizsi olimpia 200 méteres pillangóúszás döntőjéért Léon Marchand-nak.

Schmidt Ádám hétfőn a Nemzeti Sportrádiónak adott egyórás interjúban elmondta, hogy a tokiói játékok után folytatott egy beszélgetést Milák Kristóffal, aki akkor úgy fogalmazott, hogy 200 pillangón, ahol világcsúcstartó, nincs igazi kihívója. A párizsi döntőt követően - amelyben második lett a francia Marchand mögött - azonban a "színfalak mögött" elárulta a sportállamtitkárnak, örül, hogy "végre van egy olyan ember, akinek akár már jövőre, Szingapúrban vissza akar vágni". Schmidt Ádám úgy vélte, Milák Kristóf meghatározott célokkal, motiváltan várja a jövőt.

Milák Kristóf Tokió után Párizsban is szenzációt okozott
Fotó:  Csudai Sándor - Origo  /  

Schmidt Ádám összességében kiemelkedőnek értékelte a magyar olimpiai szereplést. Kiemelte, hogy a közvélemény az érmek számában, ezen belül is az aranyérmekben méri a sikerességet, a sportirányításnak viszont ennél átfogóbb képet kell megvizsgálnia.

Minden magyar ember büszke lehet, arra, hogy a régióban az első helyen, Európában a hatodik legerősebb nemzet vagyunk, világviszonylatban pedig a 14.-ek. Ez egy megsüvegelendő teljesítmény és szerintem magyarázatra sem szorul, de nyilvánvaló, hogy láttunk olyan beavatkozási pontokat, olyan apróbb körülményeket, amin a következő olimpiász során, a következő nyári játékokig lehet, sőt szerintem kell is változtatásokat eszközölni"

 - idézi az MTI Schmidt Ádámot, aki beszélt a sporttámogatások rendszeréről.

"Most jött el az elemzés ideje" - hangsúlyozta Schmidt Ádám. Emlékeztetett, hogy a szakszövetségeknek a mai napig kell átadniuk az olimpiai kérdőíveket, és szerdán kezdődik ezeknek a kiértékelése, majd újabb kérdéseket fogalmaznak meg a szövetségek felé, amiket már személyes megbeszéléseken, közösen elemeznek ki. Ezt követően a sportállamtitkárság javaslatot tesz a kormányzat felé a nemzeti versenysportfejlesztési programban szereplő összegek mértékéről, így alakítják ki a jövő évtől kezdődő támogatási rendszert. A sportállamtitkárság 15 nap alatt tervezi az összes szövetséggel lebonyolítani az egyeztetéseket, és október 3-tól egy tíznapos utóelemzés alakíthatja ki a végső álláspontot. Schmidt Ádám arra is kitért, hogy korábban nyolcéves ciklusokban gondolkodtak a támogatások terén, ezen azonban most változtatnak.

párizsi olimpia, Magyar Olimpiai Csapat, ünnepélyes fogadalomtétel, Sulyok Tamás, SulyokTamás, köztársasági elnök, MOB, 2024. 07. 08., Művészetek Palotája, MÜPA
Schmidt Ádám, a sportért felelős államtitkár
Fotó:  Polyák Attila - Origo 

"Nem lehet nyolc évig várni, mire egy támogatási programhoz hozzá tudunk nyúlni, éppen ezért a nemzeti versenysport fejlesztési programban van egy olyan rugalmasság, hogy mi évente tudjuk változtatni azt is, hogy az öt karikába melyik szövetség tartozik bele. Egyik karikából át lehet kerülni a másikba, illetve feljebb is lehet kerülni a következő szintre, ez nyilván együtt jár azzal, hogy az adott szövetség több vagy kevesebb támogatást kap" - jelentette ki.

Schmidt Ádám büszke arra, hogy a sportirányítás két és fél éve az őszinte párbeszéd alapú kommunikációra támaszkodik, ebben pedig nemcsak a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a sportért felelős államtitkárság szoros együttműködése tartozik bele, hanem a sportért felelős köztestületek is.

"Az egyeztetéseken ott lesz a MOB, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Edzők Társaságának is a képviselője. Van hat olyan köztestületünk, melyek mindegyikének releváns a véleménye, ennek pedig kell, hogy legyen olyan hozzáadott értéke, amely segít kialakítani azokat a támogatási programokat, amik a lehető leghatékonyabb elosztást és a legeredményesebb sportot eredményezik Magyarországon" - mondta.

Kitért Gyulay Zsolt MOB-elnök újraválasztására is, közölte, nagyon örül annak, hogy a MOB élén egy olimpiai bajnok, egy olyan ember áll, aki 1988 óta tagja a szervezet küldöttgyűlésének is.

GYULAY Zsolt
Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Fotó: MTI/Kovács Tamás

"Fontos az, hogy ennyi fantasztikus olimpiai bajnokunk van, és hogy ebből adódóan a MOB-ot egy egykori nagy bajnok, kétszeres olimpiai bajnok vezeti" - jelezte, majd kiemelte, az is fontos, hogy olyan személyek vannak az elnökségben, akik az aktív sportirányításnak a részei, ismerik a klubok, szövetségek működését és részt is vesznek benne napi szinten. - "Várom a közös munkát és meggyőződésem, hogy sokat fogunk tudni tenni azért, hogy Los Angelesben megtartsuk ezt a fantasztikus teljesítményt, de én bízom benne, hogy még előrébb is tudunk lépni."

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!