Vágólapra másolva!
A nyári paralimpia vasárnapi zárónapján kizárták a női maratonfutás korábbi bajnokát a T12-es kategóriában.

A spanyol Elena Congost Rio de Janeiróban paralimpiai bajnok lett nyolc évvel ezelőtt a női maratonfutás T12-es kategóriájában, az elmúlt években viszont a család volt nála a főszereplő, és négygyermekes édesanyává vált. A látássérülésben szenvedő Congost úgy döntött, a párizsi paralimpiai játékokon ismét elindul, a tíz induló közül pedig a harmadik helyen ért célba, a két marokkói riválisa mögött, így úgy tűnt, bronzérmet vehet át. Ám a szervezők úgy döntöttek, a spanyol paralimpikont utólag kizárják, amiért a cél előtt rövid időre elengedte az őt a segítőjével összekötő kötelet azért, hogy segítsen a görcs miatt elesett kísérőjének – ugyanis a szabályok szerint mind a 42195 méteren fogni kellett volna a kötelet.

paralimpia, Elena Congost, maraton
Rio paralimpiai bajnokát, Elena Congostot a harmadik helyről zárták ki, amiért emberként viselkedett
Fotó: Al TIELEMANS / OIS/IOC / AFP

A paralimpiai bronzéremtől megfosztott Elena Congost igazságtalannak és szürreálisnak tartja a kizárását

„Szeretném, ha mindenki tudná, hogy 

nem csalásért zártak ki, hanem azért, mert ember vagyok. 

Ösztönösen viselkedtem: amikor valaki elesik, segíteni próbálok neki – nyilatkozta Elena Congost, akinek az óvását elutasították. – Őszintén szólva le vagyok döbbenve, hogy elvették az érmet. Nagyon büszke vagyok mindenre, amit tettem, erre a végén diszkvalifikáltak, mert néhány méterre a céltól egy másodpercre elengedtem a kötelet, hogy a mellettem lévő kísérőnek segítsek. Ráadásul akkor háromperces lemaradással futott mögöttem a negyedik helyezett, így pláne reflexszerű cselekedet volt, hogy a mellettem eleső embert támogassam."

A kizárással ráadásul Congost a pénzjutalmat sem kaphatja meg, ezt pedig szintén igazságtalannak és szürreálisnak tartja a spanyol paralimpikon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!