Vágólapra másolva!
Különleges története van a tollaslabdázó Thomas Wandschneidernek, aki paralimpiai bronzérmes lett a WH1-es kategória férfi egyes versenyszámában.

A párizsi paralimpia tollaslabdaversenyeinek férfi egyes versenyszámában, a WH1-es kategóriában a kilenc indulót három darab háromfős csoportba osztották be. A 60 éves Thomas Wandschneider egy kínai és egy francia riválissal került egy csoportba, és mindkettőn győzni tudott, így első helyen rögtön elődöntőbe jutott. A nála 36 évvel fiatalabb, kínai Tong Jang elleni összecsapása ráadásul 103 percesre sikerült, amellyel ez lett a paralimpiák történetének leghosszabb tollaslabdameccse. A legjobb négy között aztán Wandschneider kikapott a későbbi győztestől, de a bronzmérkőzésen két játszmában legyőzte a dél-koreai riválisát, ezzel a német küldöttség legidősebb sportolója megszerezte a német tollaslabdázás történetének első paralimpiai érmét.

paralimpia, tollaslabda, Thomas Wandschneider
A párizsi paralimpia egyik legnagyobb története a bronzérmes német tollaslabdázóé, Thomas Wandschneideré (jobbra)
Fotó: Xinhua via AFP / Xinhua News Agency

Wandschneider a látványos játékstílusával és sportszerű viselkedésével a rajongók egyik kedvence lett Párizsban, és mint elmondta, a Porte de la Chapelle Arénában ennek is köszönhette a menetelését, különösen a Tong Jang elleni győzelmét.
„A gyerekeim is idősebbek, mint az ellenfelem volt, de 

soha nem kaptam még olyan nagy szurkolást, mint azon a meccsen" 

– nyilatkozta Wandschneider, akinek négy gyermeke és két unokája van.

A német tollaslabda első paralimpiai érmese Thomas Wandschneider évek óta ezért harcolt

Wandschneider 2000-ben szenvedett autóbalesetet, amelynek következtében a lábai lebénultak. A kerekesszékes tollaslabdára hamar rátalált, és annak érdekében, hogy megvalósíthassa éremszerzési álmát a paralimpián, a német sportoló sok dologról lemondott a párizsi játékok előtti években. Mint elmondta, minden héten, vasárnap és péntek között egy átalakított furgonban aludt az edzőterem előtt.
„Majdnem hat éve csinálom így. 

Életem nagyjából 80 százalékát az autóban töltöm, 

ami elég őrülten hangozhat, de volt egy célom: érmet akartam szerezni a paralimpián. És ez most végre sikerült!" – mondta a paralimpia bronzérmese, aki párosban is elindult, de ott Rick Cornell Hellmann oldalán nem jutott tovább a csoportkörből.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!