Vágólapra másolva!
A német Anna Sandmann édesapját, Christoph Sandmannt megelőzve áll az élen a díjhajtás első, csütörtöki napja után a vasárnapig tartó szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságon. Legjobb magyarként a csapattag Dobrovitz József jelenleg harmadik.

Az első hivatalos versenynapon a 14 nemzet 43 fogatát felvonultató mezőny csaknem fele, húsz induló mutatkozott be, de előttük a közönség megcsodálhatta a negyven évvel ezelőtti, ugyancsak szilvásváradi vb magyar aranyérmesét, Juhász Lászlót, aki ezúttal előhajtóként szerepelt. A 73 éves, legendás hajtó képességeiről mindent elmond, hogy versenyen kívül még most is volt két hajtó, akinél jobb teljesítményt nyújtott - derült ki az MTI beszámolójából.

CHIO Aachen 2019.
A német Anna Sandmann bizonyult a legjobbnak a szilvásváradi négyesfogathajtó-vb első napján
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A legjobb produkciót minden kétséget kizáróan Anna Sandmann nyújtotta, ugyanis mind az öt pontozó őt és fogatát látta a legjobbnak a lovak idomítottságáról, elengedettségéről, hajlékonyságáról, a négy ló együttes munkájáról, a jármódok szabályosságáról és a feladatok pontos végrehajtásáról számot adó díjhajtásban. A német hajtó 40,99 hibaponttal vezet, apját majdnem hat hibaponttal múlta felül. 

Magyar részről a két csapattag, Dobrovitz József és fia, ifj. Dobrovitz József bemutatkozása volt a legfontosabb. Előbbi a nap utolsó versenyzőjeként harmadik lett, s bár lovaival maximálisan elégedett volt, a kapott pontszámmal (51,38) már kevésbé. 

A második lépésnél a két első ló elkezdett kóvályogni jobbra-balra, de ezt a hibát leszámítva az egész éves munka mostanra beérett. Szenzációs és könnyed díjhajtás volt, amely nem ennyi pontot érdemelt volna"

 - értékelt az MTI-nek a húsz éve csapatban világbajnok magyar hajtó, aki úgy vélte, 46-47 hibapont lett volna a reális a produkciójára.

STOCKHOLM INTERNATIONAL HORSE SHOW 2021, Dobrovitz József
Dobrovitz József remekül kezdett, harmadik az első nap után
Fotó: TT News Agency via AFP

Dobrovitz szerint a magyar csapatnak van esélye 2016 után először ismét dobogós helyen zárni annak ellenére, hogy több hibapontot kapott, mint amit érdemelt volna. A csapatversenyben, melyben minden számban a három hajtóból a két jobbik eredményt számítják bele, így is sokat érhet Dobrovitz teljesítménye, mert megelőzte a németek csapattagját, Michael Brauchlét és a címvédő hollandok emberét, Koos de Rondét. Anna és Christoph Sandmann nem került a német hármasba, ezért az ő eredményük e tekintetben nem számít. Fia, ifj. Dobrovitz József, akinek inkább a maraton- és az akadályhajtás az erőssége, 57,44 hibaponttal nyolcadik az első nap után.

A csak egyéniben érdekelt magyarok közül a szilvásváradi ménest képviselő ifj. Galbács Ferenc 11., apja, Galbács Ferenc 13., az ugyancsak teljesen hazai közönség előtt szereplő Váczi István 16., a mezőny legfiatalabbjaként Juhász Péter 18., míg Tóth-Simon Sándor 20. a díjhajtás első napja után. 

Pénteken a mezőny második fele, 23 versenyző - közte a címvédő Boyd Exell és a harmadik magyar csapattag, Lázár Zoltán - teljesíti az első számot, majd szombaton lesz a leglátványosabb és ingyenesen megtekinthető maratonhajtás, vasárnap ugyancsak 10 órától pedig az akadályhajtással zárul a szilvásváradi vb. 

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!