Vágólapra másolva!
A hétvégén kezdetét veszi a rövidpályás gyorskorcsolyázók megújult világkupa-sorozata. A magyar válogatott tagjai már elutaztak Montréalba, ahol ott lesznek a kínai színeket képviselő Liu testvérek is.

Hat állomásból áll a rövidpályás gyorskorcsolya idei szezontól kezdve World Tour néven futó, 2024-25-ös világkupa-idénye. A kanadai Montréalban, az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben, a dél-koreai Szöulban, a hollandiai Tilburgban és az olaszországi Milánóban egyaránt lesz magyar küldöttség, a decemberi, pekingi világkupát viszont kihagyja a magyar válogatott. A nők közül Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Somodi Maja és Somogyi Barbara utazott el Montréalba, míg a férfiakat Moon Wonjun Ferenc, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel és Bontovics Balázs képviseli. A kínaiak is ott lesznek Kanadában, a csapatban a Liu testvérek is helyet kaptak.

Liu testvérek, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, rövidpályás gyorskorcsolya
A rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu testvérek (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor) az év elején világbajnokok lettek a kínai váltóval
Fotó: Xinhua via AFP

Idéntől kezdve minden távot csak egyszer rendeznek meg egy-egy világkupa-állomáson, montréali helyszínen a pénteki selejtezők után szombaton a férfiaknál 500 és 1500 méteren osztanak érmeket, míg a nők 1000 méteren és váltóban jutnak el a döntőkig – írta a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) a felvezetőjében.
„Ezeket a versenyeket mindig nagyon várjuk, hiszen hosszú alapozás után versenyezhetünk újra – mondta Kónya Zsófia. – Ahány pálya, annyi jég, a montréalit én kifejezetten szeretem, mert jó a tapadása és gyors is. Kíváncsian várom a kezdést.”

A pekingi és a milánói világkupára különösen készülnek a Liu testvérek

Kónya Zsófia Jászapáti Petrával együtt a 2022-es pekingi téli olimpiai bronzérmet szerzett a vegyes váltóval, amelynek tagja volt Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is. A Liu testvérek 2022 végén országot váltottak, majd az egyéves kötelező kihagyás óta kínai színekben versenyeznek. Kínában azzal a címmel harangozták be a montréali világkupát, hogy „A kínai rövidpályás gyorskorcsolyacsapat Liu Shaoang és Lin Hsziao-csün vezetésével indul a World Tourra”, a cikkben megjelent Liu Shaoang-nyilatkozatot pedig a Magyar Nemzet idézte.

„Úgy gondolom, hogy az új lebonyolítású rendszerben sokkal nehezebb dolgunk lesz. 

A World Tour-sorozat állomásait mindenki úgy fogja fel, mintha világbajnokságon versenyezne, 

s közben immár rövidebb pihenőkkel és gyorsabb versenytempóval kell számolnunk. Meg kell találnunk a megfelelő ritmust ezeken a versenyeken" – mondta a magyar színekben kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, aki a pekingi és a milánói helyszínt emelte ki a sorozatból: előbbit a számára hazai közönség, utóbbit a 2026-os téli olimpiára való tesztelés miatt.

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!