Vágólapra másolva!
A magyar férfi válogatott négy hihetetlenül izgalmas és magas színvonalú remivel 2-2-re végzett az orosz nagymesterekkel erősítő Szerbiával a budapesti sakkolimpia 10. fordulójában, így már csak minimális esélye maradt hogy odaérjen a dobogóra. A nők eközben szépen hajráznak, már az első tízben vannak. India 2,5-1,5-re legyőzte az Egyesült Államokat, ezzel fennállása során először megnyerte a sakkolimpiát.

A magyar csapatban a megelőző 9 forduló mindegyikén asztalhoz ülő Gledura Benjámin kapott pihenőt, így férfi csapatunk Rapport Richárd, Lékó Péter, Szanan Szjugirov, Berkes Ferenc összeállításban játszott Szerbia ellen, amelynek sorait két orosz nagymester, Alexander Predke és Alekszej Szarana is erősíti. Nem is csoda, hogy sokkal jobban állnak, mint az tőlük megszokott.

Világossal Rapport és Szjugirov is gyalogelőnybe került, de győzelmet egyikük sem tudott kihozni a "mezőnyfölényből", és ugyanígy a másik két táblán is remi születt, azaz a 2-2-vel zártak a csapatok.

A rangadón India 2,5-1,5-re legyőzte az Egyesült Államokat, így kétpontos előnnyel várja a vasárnapi zárófordulót, lényegében már győztesnek tekinthető, hiszen vereség esetén is neki kedvezne a holtverseny. India fennállása során először nyeri meg a sakkolimpiát.

Az Üzbegisztánt legyőző Kína nagy lépést tett a második hely felé, míg az ezúttal Hollandiát legyőző Szlovénia nem kis meglepetésre tovább őrzi harmadik helyét. Halvány esélyünk még maradt a harmadik helyre, miután az ukrán-örmény csata döntetlennel zárult - írja összefoglalójában a Magyar Nemzet.

Az utolsó forduló előtt az állás:
1. India 19 pont
2. Kína 17 
3. Szlovénia 16
4–10. Egyesült Államok, Üzbegisztán, Magyarország, Ukrajna, Örményország, Franciaország, Spanyolország 15 pont.

Női csapatunk három reminek és Gaál Zsóka győzelmének köszönhetően 2,5-1,5 arányban legyőzte Vietnámot, és a halványabb kezdés után 15 pontjával már ott van az első tízben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!