Vágólapra másolva!
A világ egyik legnépszerűbb kikapcsolódási formájában akarva akaratlanul találkozni “toxikus” gamerekkel.

Az elmúlt évtizedekben rohamosan megnőtt azoknak a száma, akik a telefonjuk, hordozható számítógépük, konzoluk vagy épp PC-jük előtt találják meg a hobbijukat. A digitális eszközök beszivárogtak a mindennapokba, nem lehet nélkülük elképzelni a nagybetűs életet. Vannak, akik munkára, mások tanulásra használják ezeket a kütyüket, de milliárdoknak a szórakozás egyik formáját is jelentik. A TikTok/YouTube/Twitch/X-videók pörgetése mellett meg kell emlékezni a videójátékokról, amelyek behálózzák az egész bolygót. Az egyjátékos mód mellett a többjátékos lehetőségekben találják meg sokan a számításaikat. A legtehetségesebb és legszerencsésebbek akár esportolók is lehetnek idővel, mások megragadnak az egyszerű vagy félprofi szinten. Nincs is ezzel semmi baj, attól még ugyanúgy lehet élvezni a pillanatokat, ha az ellenfél csapatában van ügyesebb.

e-sport, videójáték
A népszerű videójátékokban, a virtuális világokban sajnos többen vállalhatatlan magatartást tanúsítanak
Fotó: esport1.hu

A problémák akkor kezdődnek, ha a játékosok szándékosan olyan magatartási formákat választanak, amik kifejezetten toxikusak, azaz mérgezőek:

  • szóbeli bántalmazás
  • gatekeeping
  • cyberbullying
  • trollkodás
  • kiközösítés
  • rasszizmus
  • szándékosan rossz teljesítmény
  • és még lehetne sorolni

A legmérgezőbb videójátékok

A fenti példák mind-mind megjelennek a videójátékos közösségekben, de van néhány program, amely kiemelkedik toxikusságban a többi közül. A nem hivatalos, de mégis elfogadott statisztikák alapján az alábbi játékokban találkozhat a gamer a leginkább káros ellenfelekkel és társakkal.

  1. Counter-Strike 2
  2. League of Legends
  3. Call of Duty
  4. Dota 2
  5. VALORANT
  6. Rust
  7. Fortnite
  8. Rocket League
  9. Overwatch
  10. Minecraft

A listán megtalálható a világ legnépszerűbb esportjátéka (League of Legends), a valaha volt legnagyobb példányszámban értékesített videójáték, ami főleg a fiatalokat célozza (Minecraft), valamint az egyik legjövedelmezőbb franchise is, aminek új fejezete a Black Ops 6 néven érkezik hamarosan a polcokra (Call of Duty). 

A moderátorok és káros dolgok kiszűrésére fejlesztett rendszerek robotikus működése mellett egy átlagos gamer sajnos nem sokat tehet a mérgező környezet ellen. Természetesen vannak bevált praktikák, amik segíthetnek, de ezek tüneti kezelést nyújtanak. Általában a hangüzenetek és chat némítása az esetek túlnyomó részében kifejezetten hasznosnak bizonyul, cserébe az információáramlásról le kell mondani. Érdemes beszélgetni a szülőkkel és kortársakkal arról, hogy milyen negatív élmények érik a játékosokat, sosem tudni ugyanis, hogy melyik csevegésből születik egy remek ötlet, ami tovább növelheti a biztonságérzetet a digitális környezetben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!