Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás megpróbálkozott a lehetetlennel: összefüggések feltárása a videójátékok és az intelligencia között.

Egy nagyon különleges felmérés megállapította, hogy az egyes videójátékokat előnyben részesítőknek átlagosan mekkora az intelligenciahányadosa, azaz IQ-ja. Az adatgyűjtést egy olyan kérdőív segítségével végezték, amit 1002 gamer töltött ki. A feladatok összeállításában, valamint azok kiértékelésében pszichológusok közreműködtek, vagyis megalapozott tudományos hátteret nem kell keresni a továbbiakban. Az IQ-tesztet az internet segítségével töltötték ki az alanyok, különböző területeken kellett megmutatniuk képességeiket: verbális kommunikáció, matematika, logika és vizuális következtetések.

A résztvevőknek meg kellett azt határozniuk, hogy a szabadidejükben melyik videójátékkal töltik a legtöbb időt. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy konkrét összefüggés van aközött, hogy valaki csak és kizárólag Overwatch 2-zik, valamint kiemelkedően magas az IQ-ja. Azt sem lehet megállapítani, hogy valaki azért választja a Counter-Strike-ot mert alapból magasabb az intelligenciája, mint egy másik személynek. Ettől függetlenül kicsit megsimogathatják az egójukat azok, akik a League of Legendsszel, a világ egyébként legnépszerűbb esportjátékával kapcsolódnak ki. A lista alján a Rocket League és az EA Sports FC 24 / FIFA 23 foglal helyet, amelyben közös, hogy mindkettőben egy focilabdát kell bejuttatni valamilyen módon a kapuba.

Ugyanebben a kutatásban rákérdeztek arra, hogy milyen platformon rúgják a gólokat, ütik le az ellenséges szörnyeket, vagy lőnek rá a csapattársukra a játékosok. A PC egyeduralmában nincs semmi meglepő, mivel a korábban említett League of Legendsnek nincs konzolos portja.

A nők és férfiak összehasonlításában előbbiek vezetnek, átlagosan 2,1 ponttal magasabb az intelligenciahányadosuk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!