A franciák elleni csoda után a magyaroknak már nincs vesztenivalójuk

Magyarország - Franciaország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, F csoport, Puskás Aréna, Budapest, 2021.06.19.
A magyar válogatott a franciák elleni döntetlent ünneplik
Vágólapra másolva!
Furcsa leírni, de szerda este 21.00 órakor a magyar labdarúgó-válogatott a továbbjutás esélyével lép pályára Münchenben az Allianz Arénában. Az Európa-bajnokság halálcsoportjában, ahol a világbajnok Franciaország, az Európa-bajnok Portugália, a 2014-es világbajnok Németország és Magyarország szerepel, még az összes csapatnak esélye van a továbbjutásra. Az első három csapattal kapcsolatban kétségünk sem volt afelől, hogy az utolsó kör előtt így lesz, de Marco Rossi válogatottja kellemes meglepetést okozott a csoportban.
Vágólapra másolva!

A magyar válogatott már Portugália ellen is közel állt a pontszerzéshez, a meg nem adott gólunk után azonban mentálisan megrogyott a csapat és az addigi gólnélküli állás után, a 84. perctől a portugálok lőttek három gólt. Ezen a játéknapon a franciák Matts Hummels öngóljával verték a németeket Münchenben.

A második játéknapon rekkenő hőségben a franciákat fogadta Marco Rossi csapata, amely a hazai szurkolók támogatásával ott folytatták a játékot, ahol a portugálok elleni második félidőben abbahagyták – még a 84. perc előtt. A magyar játékosok nem ismertek elveszett labdát, taktikailag nagyon fegyelmezettek voltak, és nem hagyták játszani a világsztárokat.

Fiola Attila gólja egy országot ugrasztott talpra a szombati kánikulában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar csapat még az első félidőben elveszítette a csapatkapitányát, Szalai Ádámot, de ez sem okozott gondot, az első játékrész végén Fiola Attila megszerezte a vezetést, ami után eksztázisba kerültek a játékosok és a szurkolók is. A második félidőben is sikerült féken tartani a világbajnokokat, végül Antoine Griezmann talált be, így lett 1-1 a vége. Münchenben ezt követően a németek 4-2-re verték a portugálokat.

Itt tartunk most, így áll az Európa-bajnokság F csoportja:

A magyar válogatott szerdán tehát abban a tudatban léphet pályára Németország vendégeként, hogy ha meglepetést okozva legyőzi esélyesebb riválisát, akkor biztosan nyolcaddöntőbe jut.

A magyar válogatott franciák elleni pontszerzése is már talán az Európa-bajnokság legnagyobb eddigi szenzációja, de a továbbjutás – ne legyen kétségünk –, maga lenne a csoda.

A magyarok sikerük esetén, éppen a németeket megelőzve, legalább a harmadik helyen zárnának az F csoportban, a négy pontjuk pedig mindenképpen elég lenne a továbbjutáshoz, ez már a korábbi eredmények alapján egészen biztos. Elvileg a második hely is elérhető, ehhez a magyar győzelmen túl a címvédő portugálok vereségére lenne szükség a Puskás Arénában, a világbajnok franciákkal szemben.

Ünnepel a magyar válogatott, mert pontot szerzett a világbajnok ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A németek számára is fontos tétje van a meccsnek. A döntetlen mindenképpen nyolcaddöntős szereplést érne számukra, győzelemmel csoportelsők is lehetnek, viszont vereséggel kiszolgáltatottá válna a helyzetük, mert ha közben a portugálok pontot szereznének a franciák ellen, akkor Joachim Löw együttese csoportutolsóként kiesne.

Marco Rossi: Van jogunk hinni benne, hogy továbbjuthatunk

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, a németek legyőzéséhez még jobb teljesítmény kell, mint a franciák ellen.

„A portugálok ellen jól játszottunk, ami a hozzáállást illeti, még tovább fejlődtünk a franciák ellen, de a győzelemhez Münchenben még többet kell nyújtanunk. Nem lesz könnyű, de megpróbáljuk, ezért vagyunk itt" – mondta Rossi, aki szerint senki nem számíthat arra a szurkolók közül, hogy végig támadni fogunk, mert ahogy fogalmazott, akkor hat gólt kapnánk egy ilyen erősségű ellenféltől.

„Taktikailag hibátlannak kell lennünk, akkor lehet egy vagy két gólt szerezni. Tisztában vagyunk az erősségeinkkel és a gyengéinkkel is. Nyerhettünk volna a franciák ellen, de ki is kaphattunk volna.

A szerencsének is lehet szerepe" – mondta Rossi, aki szerint megpróbálják harmadszor is felvenni fizikailag a versenyt a világ egyik legjobb csapata ellen.

Marco Rossi: Nyerhettünk volna a franciák ellen, de ki is kaphattunk volna Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Van jogunk hinni benne, hogy továbbjuthatunk. Kemény munkát fektettünk a szereplésünkbe, a játékosok elismerést érdemelnek, mert még versenyben vagyunk a továbbjutásért. Meg kell próbálunk győzni elsősorban magunkért, a családjainkért és természetesen a szurkolókért. Tudjuk, mennyire büszkék ránk a szurkolók, amiért ilyen hozzáállással lépünk pályára, és ugyanezt várom szerdán is a játékosoktól. Tökéletesnek kell lennünk és talán a németek nem nyújtanak tökéletes teljesítményt majd" – mondta Marco Rossi müncheni sajtótájékoztatóján.

Gulácsi Péternek, a magyar válogatott kapusának különleges lesz a szerdai meccs, mivel ő évek óta a Bundesligában, a Lipcse csapatában szerepel, így jól ismeri az ellenfelek többségét.

Reméljük, ellenük is olyan hatékonyak tudunk lenni, mint a portugálok ellen 84 percig és a franciák ellen 95 percig" – mondta Gulácsi Péter, aki már többször védett az Allianz Arénában.

„Különleges meccs lesz, többször védtem már itt, ismerem a német csapat nagy részét is. Ez a meccs ezért különleges egy kicsit, a másik kettő pedig a hazai szereplés miatt volt az. Ami Manuel Neuert illeti, nem sok kapust tartok egy szinten vele. Egy-egy meccsen lehet jobb valaki, mint a kollégája, lehet eggyel több védésem, jó megmozdulásom, ha ez sikerül, akkor csapatként is jók lehetünk. Neuer az utóbbi évtizedek legjobb kapusa, az, hogy a történelemben volt-e jobb, azt nem én döntöm el, de amit az elmúlt évtizedekben elért, az magáért beszél. Mindent megnyert, fontos pillanatokban nyújtott jó teljesítményt" – mondta Gulácsi, aki szeretne végre nyerni Münchenben.

Manuel Neuer, minden idők egyik legjobb kapusa lesz az ellenfél gólvonala előtt Forrás: AFP/Alexander Hassenstein

„Párszor értünk el jó eredményt itt a Lipcsével, de ha jól tudom, nyerni még nem sikerült, remélem, eljött az ideje ennek is. A Lipcsével játszottunk itt 3-3-at is, akkor Thomas Müller két gólt lőtt nekem. Most elvileg nem játszhat, ami talán nem baj, mert hazai pályán szerepelne. Természetesen jobbulást kívánunk neki, de rengeteg jó játékos van még a német keretben, lehet őt pótolni. Nélküle sem lesz ez könnyebb meccs" – mondta Gulácsi Péter.

Négy Bundesliga-játékos a magyar csapatban

A kapus Gulácsi Péteren kívül is sokan jól ismerik a német játékosokat, ugyanis a Bundesligában focizik még a csapatkapitány, Szalai Ádám, Gulácsi Péter csapattársa, Willi Orbán és Sallai Roland is.

– mondta Szalai Attila Gulácsiról és Orbánról.

Szalai Attila nem hagyta levegőhöz jutni a francia világsztárokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Elmondhatatlanul büszke vagyok, hogy magyar válogatott lehetek, ez egészen különleges meccs lesz a számomra. Németországban születtem, jól ismerem a német focistákat, vannak csapattársaim is a túloldalon. Ezért is nagyon várom már a meccset.

Szerintem előny, hogy van négy Bundesliga-játékos a keretünkben, mert ismerjük az ellenfelet, akár személyesen is.

Pszichológiai szempontból is nagyon érdekes meccset várok" – mondta Willi Orbán, a Lipcse védője.

A németeknek óriási blama lenne a kiesés

Azt már fentebb leírtuk, hogy egy német vereség és egy portugál pontszerzés a németek negyedik helyét jelentené a csoportban, egyben pedig azt is, hogy Joachim Löw a 2018-as világbajnokság után, következő, egyben utolsó világversenyén is kiesne már a csoportküzdelmek után. Erre a mester azonban gondolni sem akar.

„Mindannyian boldogok voltunk a portugálok elleni siker után, de még van mit javítani.

Folyamatos, stabil játék jellemzi őket, veszélyesek lehetnek elől, de jól védekeznek. Jók a párharcokban, erősek, fel vannak készítve az ilyen meccsekre, ezt láthattuk a franciák és a portugálok ellen is" – mondta Löw.

Joachim Löw csapata remekül futballozott Portugália ellen Forrás: Getty Images/Matthias Schrader

„Kemény meccsre számítok, nem lesz annyira nyílt, mint a portugálok ellen.

Magyarország inkább védekezni fog és kontrázni, nekünk ezt kell kihasználni és gólt szerezni a lehetőségekből, de türelmesnek kell lennünk, mert egy ilyen riválist ki kell fárasztani, 60-65 perc után jöhet el a mi időnk.

Pontosan tudjuk, miért állnak még mindig eséllyel a továbbjutásra, rengeteget fejlődtek a magyarok" – mondta Löw.

„A magyarok az első két meccsen megmutatták, miért vannak még versenyben, fegyelmezetten védekeztek, a hazai szurkolók előtt szenvedélyesen játszottak. Nemcsak védekeznek, veszélyesen támadnak is. Van pár ismerős játékos a Bundesligából is. Türelmesek leszünk, nagy labdabirtoklásra számítok, fárasztani kell majd az ellenfelet. Jó lenne korán vezetést szerezni, de nehéz ellenfélről van szó, nem lesz minden percben lehetőségünk.

– mondta Mats Hummels a szerdai sajtótájékoztatón, aki szintén ott volt 2018-ban, amikor a német csapat már a csoportból sem jutott tovább a világbajnokságon.

A német válogatott előző két csoportmeccséhez hasonlóan ezt is hazai pályán vívhatja meg Forrás: UEFA via Getty Images/Alex Grimm
  • A két csapat legutóbb 2016 júniusában találkozott, akkor Lang Ádám öngólja és Thomas Müller találata után 2-0-ra nyertek a németek
  • A magyarok legutóbb 2004-ben nyertek a németek ellen, amikor Torghelle Sándor két góljával nyertünk 2-0-ra Kaiserslauternben
  • Ez lesz a két csapat első tétmeccse 1954 óta, akkor a világbajnokságon a csoportban mi nyertünk 8-3-ra, a döntőben a nyugatnémetek 3-2-re
  • A németek a magyarok elleni 34 meccsből 13-at nyertek meg, tízszer a magyarok nyertek, ebből hétszer a két csapat első 14 meccsén
  • Ez lesz a két csapat második müncheni meccse, az elsőt még 1911-ben rendezték, akkor 4-1-re nyertünk

A találkozó szerdán 21 órakor kezdődik a müncheni Allianz Arénában, a játékvezető az az orosz Szergej Karaszjov lesz, aki az előző Eb-n az 1-1-gyel zárult magyar-izlandi meccsen fújta a sípot.

Várható kezdőcsapatok:

Németország: Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens - Havertz, Werner, Gnabry

Magyarország: Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Nego, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Fiola - Szalai Á., Sallai

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!