A világbajnok és az Európa-bajnok után újabb világsztár csapat jön Budapestre

fbl Horizontal
Netherlands' players celebreate with their fans after the UEFA EURO 2020 Group C football match between the Netherlands and Austria at the Johan Cruyff Arena in Amsterdam on June 17, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság csütörtöki játéknapján előbb Belgium, majd Hollandia is bejutott a legjobb 16 közé. A hollandok nemcsak továbbjutottak, de a C csoportot is megnyerték, így a nyolcaddöntős meccsüket majd biztosan Budapesten játsszák majd. Ez azt jelenti, hogy a világbajnok Franciaország és az Európa-bajnok Portugália után újabb sztárcsapat jön a magyar fővárosba, a Puskás Arénába játszani. 
Vágólapra másolva!

A csütörtöki játéknap az Ukrajna – Észak-Macedónia meccsel indult. A találkozó tétje az volt, hogy melyik csapat maradhat majd versenyben a továbbjutásért. Az ukránok a hollandoktól, az északmacedónok az osztrákoktól kaptak ki az első körben.

Az első félidőt az ukránok nyerték 2-0-ra, majd a másodikban szépített Észak-Macedónia, de több nem maradt a csapatban, 2-1-re nyertek az ukránok, akik az osztrákokkal küzdenek majd a második helyért. A pont nélküli Észak-Macedónia sorsa a hollandok sikere után dőlt el, biztossá vált, hogy Pandevék búcsúznak majd a csoportkör után.

Goran Pandev és Észak-Macedónia a hollandok elleni meccs után biztosan távozik az Eb-ről Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Belgium nagyon nehéz meccsen lépett pályára Dánia ellen Koppenhágában csütörtök este. A meccs nemcsak azért ígérkezett nehéznek, mert papíron a legnehezebb ellenfél várt a világranglista vezetőjére, hanem az előzmények miatt is.

Christian Eriksen drámája után ezúttal minden a kórházban lábadozó klasszisról szólt. A Parken Stadionba még több néző mehetett be, mint a finnek ellen, a dánok pedig valami egészen felfokozott hangulatban, plusz lelki erővel várták a meccset, mindenki egy világraszóló eredménnyel akart tisztelegni a legendás dán játékos előtt.

Mindenki jobbulást kívánt Eriksennek Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Már a meccs előtt is minden az Inter játékosáról szólt, és a belgáknak sem volt egyszerű ilyen légkörben pályára lépni.

Természetesen minden csapat részéről hatalmas az együttérzés a dánok felé, de a belga csapatban több játékos is remek kapcsolatban van Eriksennel. Romelu Lukaku, aki az Interben a csapattársa, már az első körben, az oroszok elleni gólját is neki ajánlotta, majd a meccs után elmondta, sírva készült arra a meccsre. Rajta kívül csapattársa volt korábban Toby Alderweireld és Jan Vertonghen is.

A meccs előtt a pályára kivitt óriási mezek közül a dánon ezúttal ott volt Eriksen neve és száma is, a belgák kapitánya, Jan Vertonghen egy, a belga játékosok által aláírt, jobbulás kívánó mezt adott át Kjaernek, hogy juttassa majd el Eriksennek.

A meccs előtt minden Eriksenről szólt Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A tévén keresztül is érzékelhető volt, hogy a dánoknak aztán ma mindegy, ki az ellenfél, a falon is átmennek a három pontért. A dánok már az első percekben vezetést szereztek, a 10. percben pedig, ahogy előre megbeszélték, a belgák kirúgták a labdát, hogy a két csapat játékosai közösen éltethessék a dánok 10-esét, Eriksent.

A 10. percben állva tapsolták Eriksent Forrás: Getty Images/Jonathan Nackstrand

A meccs a félidőben vett fordulatot, amikor beállt a világ egyik legjobb focistája, Kevin De Bruyne. A Manchester City klasszisa a Bajnokok Ligája döntőjében szenvedett arcsérülést, az oroszok ellen nem is játszhatott, most beállt, adott egy gólpasszt, majd lőtt egy gólt. A belgák 2-1-re nyertek, és továbbjutottak.

Ezúttal Kevin De Bruyne jelentette a különbséget a két csapat között Forrás: Getty Images/Stuart Franklin

„Sok mindent magunkkal vihetünk majd ebből a meccsből. Én már csak az oroszokra koncentrálok, úgy érzem, még nem végeztünk, mindent meg fogunk tenni, hogy megverjük az oroszokat. Elképesztő támogatást kaptunk az emberektől, és nem csak azoktól, akik itt voltak a stadionban. A csapat nagyon együtt van, el sem tudom mondani, mennyire tisztelem ezeket a srácokat" – mondta a dánok szövetségi kapitánya, Kasper Hjulmand.

„Jó meccset játszottunk, erősen kezdtünk. Teljes őrület volt a stadionban, próbáltuk kihasználni ezt a hangulatot. Tudtuk, hogy nehéz lesz újra pályára lépni, de arra kellett gondolnunk, hogy évek óta ezért dolgoztunk, felkészültünk, és bele kellett adnunk mindent" – mondta a meccs után a dán Thomas Delaney.

– mondta Kevin De Bruyne.

„Drámai meccs volt, őszinte leszek, rám is hatással volt a hangulat. Nem hoztuk a tőlünk elvárt szintet, de nem szabad nagyon negatívnak lennünk. A dánok remekül játszottak. Ez egy jó teszt volt nekünk, és sikerült továbbjutnunk" – mondta Romelu Lukaku.

  • Belgium először nyert Eb-meccset úgy, hogy hátrányba került a meccsen. Korábban ezeken a meccseken hatszor kikapott, és egyszer döntetlent játszott
  • Belgium lett az első csapat, amely úgy tudott nyerni, hogy hátrányba került a 2020-as Eb-n
  • Belgium legutóbbi 25 meccsén csak egyszer kapott ki, és 11 meccse veretlen
  • Ez az első alkalom, hogy a belga válogatott két győzelemmel kezdte a csoportkört, és még soha nem lőtt ennyi gólt a csoportban, mint most két meccs alatt (5)
  • A dán Poulsen 99 másodperc alatt szerzett gólt, ami az Európa-bajnokságok történetének második leggyorsabb gólja lett
Yussuf Poulsen góljával még a dánok vezettek Forrás: Getty Images/Stuart Franklin
  • Dries Mertens 100. alkalommal volt válogatott, ezzel a belga örökrangsor ötödik helyén áll
  • Belgium 32 meccs óta mindig tudott gólt szerezni, legutóbb a franciák elleni vb-elődöntőben nem tudtak betalálni, akkor 1-0-ra kikaptak

Az utolsó csoportkörben a belgák a finnekkel találkoznak, míg a dánok az oroszokkal játszanak. Akár három hárompontos csapat is lehet az utolsó kör után, akkor pedig akár a dánok is feljöhetnek továbbjutást érő helyre.

Hollandia csoportgyőztes, jön Budapestre

Hollandia második csoportmeccsén már úgy léphetett pályára, hogy az osztrákok elleni győzelem biztos csoportelsőséget jelent Frank de Boer csapatának. Az első körben az ukránok ellen kétgólos előnyt adott le az Oranje, de így is 3-2-re nyerni tudott.

A hollandok kezdője tovább erősödött, sérülés után bekerült a csapatba a Juventus védője, Mathhijs De Ligt is.

De Boer csapata a Stekelenburg- Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind (Aké 64), Van Aanholt (Wijndal 65) - De Roon (Gravenberch 74), Wijnaldum, F. de Jong - Weghorst (Malen 64), Depay (L. de Jong 82) csapattal állt fel.

Depay és a kultikus gólöröm Forrás: AFP/John Thys

A hollandok egy tizenegyessel szereztek vezetést Memphis Depay révén, majd a második félidőben a villámléptű szélsővédő, Denzel Dumfries lőtte be a mindent eldöntő gólt egy gyors kontra után, amivel 2-0-ra nyertek a hollandok. A PSV 25 éves játékosa a torna nagy felfedezettje lehet, második meccsén már a második gólját szerezte, és több mint biztató a játéka. Dumfries az ukránok ellen, és ezúttal is megkapta a meccs emberének járó díjat.

Denzel Dumfries lehet a torna egyik nagy sztárja Forrás: AFP/Peter Dejong

A hollandok két meccs után nemcsak továbbjutottak, de a csoportjukat is megnyerték, ami nem mindennapi teljesítmény. De Boer csapata így az északmacedónok ellen kísérletezhet, ha akar, de a szövetségi kapitány pihentetheti is pár játékosát a budapesti nyolcaddöntő előtt.

„Egy ilyen nagy tornán folyamatos fejlődésre van szükség, és arra, hogy a csapat igazán egységes legyen. Fontos, hogy a játékrendszert magáénak érezze a csapat, együtt fejlődünk, közösen beszélünk át mindent, hogy miben tudunk még fejlődni; és egyelőre jól haladunk. Memphis Depay-nak még nagy szerepe lehet a csapatban a következő meccseken, akkor, amikor igazán nagy szükség lesz rá. Egészen biztos vagyok, hogy amikor igazán szükség lesz rá, akkor fog előlépni. Ma is betalált, a második gól előtt pedig gólpasszal felérő átadása volt. Tudja, hogy van még benne, de hagyjuk, hogy igazán megérkezzen az Európa-bajnokságra, majd a nagyobb meccseken megmutatja, mit tud igazán" – mondta Frank de Boer.

Frank de Boer elégedett lehet csapatával Forrás: ANP Sport via Getty Images/ANP Sport/Maurice Van Steen

„Azok után, hogy nem játszhattam két hétig, szerintem nem volt rossz ez a meccs. A csapat jól védekezett, ami a védőknek is könnyebbséget okoz. A csapat egyre nagyobb önbizalommal focizik. Mindenkiben megvan a tűz, és küzdünk egymásért. Nem volt sok helyzetünk, de végig kontrolláltuk a történéseket. Az ellenfélnek nem volt sok lehetősége. Nem volt könnyű meccs, de egy Európa-bajnokságon nem is lehet erre számítani" – mondta a visszatérő De Ligt.

„A tökéletes forgatókönyv két meccs után megnyerni a csoportot. A nyomás ezzel lekerült rólunk, de természetesen a harmadik meccset is meg akarjuk nyerni. Korán vezetést szereztünk, viszont az ellenfelet nem éreztem veszélyesnek, megérdemelten nyertünk. Mindig is az álmom volt egy nagy tornán szerepelni Hollandiával. Fantasztikus, hogy mindezt a saját szurkolóink előtt tehetem meg" – mondta Frenkie De Jong.

  • Depay 27. gólját szerezte a holland válogatottban, és van mellette 27 gólpassza is
  • Depay utolsó kilenc meccsén nyolcadik gólját szerezte a válogatottban
  • Dumfries első 19 válogatott meccsén egyetlen gólt sem szerzett, most két meccsen két gólnál jár
  • A hollandok utolsó hét meccsüket mind megnyerték az osztrákok ellen, Ausztria legutóbb 1990-ben tudott nyerni Hollandia ellen
  • A hollandok a legutóbbi 16 Eb-csoportmeccsük közül csak egyszer maradtak gólképtelenek, az utolsó kilenc meccsükön mindig legalább két gólt szereztek

Az utolsó csoportkörben Hollandia Észak-Macedóniával játszik majd, míg a két hárompontos csapat, Ausztria és Ukrajna a második helyért küzd majd, egy döntetlennel jó eséllyel mindkét csapat továbbjuthat.

Angliára a legnehezebb után a legfontosabb meccs vár

Anglia az első Európa-bajnoki meccsén komoly szívességet tett saját magának. A világbajnoki elődöntő után három évvel később sikerült visszavágni a horvátoknak, így győzelemmel kezdte a részben hazai rendezésű tornát Gareth Southgate csapata, nem mellékesen pedig kipipálta a csoport papíron legkeményebb ellenfelét.

A horvátok után jöhet a hazai drukkereknek talán a legfontosabb csoportmeccs a Wembley-ben, ugyanis igazi presztízsmeccsen a skótokat fogadják majd. Az nem kérdés, melyik a jobb csapat, inkább az, hogy hány helyen változtat majd Southgate az első meccshez képest. A szurkolók és a szakírók is nagyon várják, hogy lehetőséget kapjon Jack Grealish, miatta pedig könnyen lehet, hogy kimarad Phil Foden vagy Raheem Sterling. Southgate elmondta, sérülése után újra bevethető Harry Maguire, csak az a kérdés, hogy kezdőként vagy csereként lép-e majd pályára. Az angolok egyik kapusa, a Manchester United játékosa, Dean Henderson közben sérülés miatt elhagyta az edzőtábort, a helyére a Sheffield United kapusa, Aaron Ramsdale érkezett.

Az angolok a horvátok elleni győzelemmel kezdtek Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az angolok a skótok elleni sikerrel máris továbbjutók lehetnének, így a harmadik csoportmeccsen, a csehek ellen már biztosan lehetne pihentetni, az angolok nem titkolt szándéka ugyanis az, hogy hét meccset kelljen játszaniuk a tornán. Ha az angolok nyernek és a horvátok legyőzik a cseheket, akkor már a csoportgyőzelem is meglehet két meccs után.

Az angolok eddig egyszer, 1996-ban, szintén a Wembley-ben találkoztak a skótokkal Eb-meccsen, akkor Alan Shearer és Paul Gascoigne emlékezetes góljával 2-0-ra nyertek az angolok. A második gól előtt David Seaman védte Gary McAllister tizenegyesét.

A két csapat játszotta egyébként eddig a legtöbb nemzetközi meccset, a pénteki lesz a 115. alkalom. Az angolok eddig 48, a skótok 41-szer nyertek.

A pénteki program:

15:00 Svédország-Szlovákia

18:00 Horvátország-Csehország

21:00 Anglia-Skócia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!