A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A franciaországi álom után a poklon keresztül jutott újra a mennybe a magyar válogatott

Budapest, 2020. november 12. A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a Puskás Arénában 2020. november 12-én. A csapat 2-1-re győzött, ezzel története során negyedszer kijutott az Európa-bajnokságra. Elöl Sigér Dávid, Szalai Ádám és a gólszerző Szoboszlai Dominik (b-j). MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Kedden este a magyar labdarúgó-válogatott hazai környezetben léphet pályára a Portugália elleni Európa-bajnoki csoportmeccsen. Öt év telt el azóta, hogy a magyar válogatott a 2016-os franciaországi Eb-n is ott lehetett. A Belgium elleni 4-0-s vereség, az edzőváltások és a hullámvölgyek után sokan gondolhatták, hogy az eredetileg 2020-ra kiírt budapesti csoportmeccseket nélkülünk rendezik majd, de végül nem így lett. Most felelevenítjük, mi történt a magyar válogatottal az utolsó és a következő Európa-bajnoki meccs között.
Vágólapra másolva!

Emlékeztetőül: 2016. június 26-án a magyar válogatott Belgiummal találkozott az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A már akkor is bombaerős keretű belgák 4-0-ra nyertek.

A magyar csapat a Király Gábor - Lang Ádám, Juhász Roland, Guzmics Richárd, Kádár Tamás - Lovrencsics Gergő, Gera Zoltán, Pintér Ádám, Nagy Ádám, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

összeállításban lépett pályára. Csereként beállt még Böde Dániel, Elek Ákos és Nikolics Nemanja is.

A torna után hősként fogadta a csapatot a magyar publikum Budapesten, de az eufória nem tartott túl sokáig. Kijózanító pofonokat kapott a közeljövőben a válogatott és nagyon mélyről kellett visszajönnie ahhoz, hogy ez a cikk egyáltalán megszülethessen.

Romelu Lukaku és Juhász Roland a 2016-os Eb nyolcaddöntőjében Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Metin Pala

2016 őszén világbajnoki selejtezőket játszott a magyar válogatott. Előbb Feröeren jött egy gólnélküli döntetlen, majd Svájc tudott nyerni 3-2-re a Groupama Arénában. Ezt követően a letteket vertük idegenben 2-0-ra, majd Andorra ellen sikerült 4-0-ra nyerni. Ezt követően a svédek elleni 2-0-s vereség alkalmával búcsúzott el végleg a válogatottól Király Gábor és Juhász Roland is.

Hajnal Tamás (b), Vanczák Vilmos (b2), Juhász Roland (j2) és Király Gábor (j) a Magyarország - Svédország barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt, miután elbúcsúztatták őket a magyar labdarúgó-válogatottól Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 2017-es év utólag visszatekintve a magyar válogatott egyik legsötétebb éve lett.

Kilenc meccséből hatot elveszített a válogatott, összesen nyolc gólt tudott szerezni és 16-ot kapott. A magyar válogatott éppen Portugáliában kezdte az évet, Cristiano Ronaldo két góljának is köszönhetően 3-0-ra nyertek a házigazdák, majd a Groupamában barátságos meccsen az oroszoktól kaptunk ki 3-0-ra.

Ezután következett a modernkori magyar futball egyik legnagyobb tragédiája, az Andorra elleni 1-0-s vereség. A meccs után a szövetségi kapitány, Bernd Storck és a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs is magára vállalta a felelősséget, de itt már érezhető volt, hogy a vezetőknek lassan váltania kell, el kell kezdenie egy új csapatot építenie.

A leforrázott játékosok az andorrai vereség után Forrás: AFP/Pascal Pavani

Storck még befejezhette a világbajnoki selejtezőket, sorrendben egy lettek elleni 3-1-es győzelem, egy Portugália elleni 1-0-s vereség következett, majd Svájcban kaptunk ki 5-2-re. A sorozat a Feröer elleni hazai 1-0-s sikerrel ért véget.

A magyar válogatott ugyan a harmadik lett a csoportjában a portugálok és a svájciak mögött, de a két 27 pontos csapattól fényévekre, egészen pontosan 14 ponttal maradt le a Storck-csapat.

Bernd Storck távozása után az MLSZ – mint utólag kiderült – a lehető legrosszabb megoldást választotta,

ugyanis a belga Georges Leekenst nevezte ki szövetségi kapitánynak. A felek abban egyeztek meg, hogy a 2017-es évet Szélesi Zoltánnal, az addigi másodedzővel fejezi be a csapat, majd ezt követően áll munkába a belga, akivel eredetileg két évre, a 2020-as Európa-bajnokságig tervezett volna az MLSZ.

Storck után mindenki a fellendülést várta, de az még váratott magára. Már Szélesivel az élen Andorra után sikerült Luxemburgban is kikapni, 2-1-re egy barátságos meccsen, majd hazai pályán, a Costa Rica elleni 1-0-s győzelemmel ért véget – végre – a 2017-es év.

Leekens tehát 2018-ban kezdte el a munkát, de szerencsére nem tartott sokáig. A Nemzetek Ligája őszi bevezetése miatt tavasszal csak barátságos meccseket játszottunk, így a belga végül nem tudott maradandó károkat okozni. Az első meccsén Kazahsztán nyert 3-2-re a Groupama Arénában.

Akkor a Gulácsi Péter - Bese Barnabás, Fiola Attila, Otigba Kenneth, Botka Endre - Ugrai Roland, Elek Ákos, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám, Nikolics Nemanja

összeállításban kezdtünk, csereként Hangya Szilveszter, Lovrencsics Gergő, Németh Krisztián, Pintér Ádám, Pátkai Máté és Böde Dániel állt még be.

Georges Leekens szerződtetése finoman szólva sem lett telitalálat Fotó: Polyák Attila - Origo

Leekensszel hazai pályán még kikaptunk a skótoktól 1-0-ra, majd Fehéroroszországban játszottunk 1-1-es döntetlent, végül pedig az ausztrálok nyertek 2-1-re a világbajnoki felkészülés jegyében. Négy meccs, három vereség és egy döntetlen után kellett mennie a belga szakembernek.

2018. június 19-én vált hivatalossá, hogy a Budapest Honvéddal 2017-ben bajnoki címet nyerő, majd egy évvel később a Dunaszerdahellyel bronzérmes Marco Rossi váltja a magyar válogatott kispadján Leekenst.

Az olasz szakember úgy vágott neki a Nemzetek Ligájának, hogy gyakorlatilag beesett a finnek elleni első tamperei tétmeccsre, ahol végül 1-0-ra nyertek a finnek.

Rossi első csapata a Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Fiola Attila, Lang Ádám, Kádár Tamás - Pátkai Máté, Kleinheisler László, Stieber Zoltán, Kovács István - Sallai Roland, Szalai Ádám tizenegy volt.

A magyar válogatott összesen hat meccset játszott, ezeken 10 pontot szerzett, és a második helyen végzett a finnek mögött. Rossi csapata hazai pályán a finnek, a görögök és az észtek ellen is nyerni tudott. Magyarország a csoportjában Finnország mögött a második, az abszolút sorrendben a 31. helyen zárta a Nemzetek Ligáját, aminek később lett komoly jelentősége.

Marco Rossi 2018-ban lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Polyák Attila - Origo

A korábbi kispesti csodaedző hatalmas feladatot kapott, mert úgy kellett kijuttatnia a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, hogy közben sikeresen le kellett vezényelnie egy generációváltást, ami talán az egyik legnehezebb dolog egy edző életében. Rossi azonban remekül nyúlt a csapathoz, és már a legelejétől kezdve látni lehetett, hogy komoly tervei vannak.

Az olasz szakember bő két év alatt új csapatot épített, amelyben Willi Orbán, Szoboszlai Dominik és Sallai Roland vette át a stafétabot Juhász Rolandtól, Gera Zoltántól és Dzsudzsák Balázstól. Ez idő alatt voltak óriási bravúrok, és becsúszott pár nagy pofon is, azonban Rossi és a játékosok minden meccsből tanultak valamit, mára pedig eljutottak oda, hogy hidegvérrel, olaszos stílusban lehoznak akár egy sorsdöntő Eb-pótselejtezőt is.

Marco Rossi csapata egy szlovákiai vereséggel kezdte az Eb-selejtezőket. A találkozó után Szalai Ádám kikelt magából, és élesen kritizálta a válogatott Szlovákiában nyújtott teljesítményét. A szlovákok elleni vereség után nem sokan fogadtak volna a magyar csapat pontszerzésére a vb-ezüstérmes horvátok ellen. Azonban három nappal később egy teljesen másik csapat futott ki a Groupama Aréna gyepére. A magyarok szervezett játékkal, teljesen megérdemelt 2–1-es győzelmet arattak a sztárokkal felálló horvát válogatott felett.

Hazai pályán győztük le a vb-ezüstérmes horvátokat Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„A szlovákok elleni vereség után sokat beszélgettünk. Három éve részesei lehettünk a franciaországi Európa-bajnokságnak, most pedig olyan óriási lehetőséget kaptunk az élettől, hogy hazai pályán játszhatnánk Eb-meccseket. Ha valakinek ez nem elég motiváció, annak nincs köztünk helye" – mondta a meccs után a 100. válogatott mérkőzésén pályára lépő Dzsudzsák Balázs.

A horvátok elleni győzelem önbizalmat adott a magyar csapatnak, amely június 8-án 3-1-re megnyerte az Azerbajdzsán elleni bakui Eb-selejtezőt, így 970 nap után tudott ismét idegenben meccset nyerni.

Három nappal később egy gombostűt sem lehetett leejteni a Groupama Arénában, amikor a mieink a walesieket fogadták. A magyar válogatott játékosai fantasztikusan szervezetten játszottak, a horvátok ellen győztes gólt szerző Pátkai Máté pedig egy megvillanásával megint eldöntötte a mérkőzést.

Pátkai Máté döntötte el a horvátok és a walesiek elleni hazai Eb-selejtezőt is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi csapata négy lejátszott meccs után kilenc pontot szerzett, és a csoport éléről várhatta a szeptemberi folytatást. A magyar válogatott felforgatott csapattal 2–1-re kikapott a montenegrói felkészülési mérkőzésen, majd négy nappal később jött a szlovákok elleni hazai, sorsdöntő találkozó.

„Ha legyőzzük a szlovákokat, megyünk, ha nem, akkor szerintem nem. Akármilyen jól is állunk, az a mérkőzés dönt, egy nagyon nagy döntő lesz" – mondta a meccs előtt Dárdai Pál, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

A találkozót végül a szlovákok nyerték 2–1-re, akik a pocsék játékvezetésnek és egy lesgólnak köszönhették a győzelmüket. Szoboszlai Dominik ezen a meccsen lőtt egy szabadrúgásólt. A meccs után Marco Rossi szövetségi kapitány a pályán nekitámadt a játékvezetőnek, a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs ment oda, hogy befogja az olasz szakember száját, nehogy valami olyat mondjon, ami később sokba kerülhet a magyar csapatnak.

Dzsudzsák Balázs befogta Marco Rossi száját Forrás: M4 Sport.hu

Október 10-én a magyar válogatott azzal a szándékkal utazott Splitbe, hogy újabb csodát tegyen a vb-ezüstérmes horvát válogatott ellen. A pontszerzés nem jött össze, ráadásul a horvátok úgy nyertek 3-0-ra, hogy a magyar csapat nagyon rosszul játszott. A csapat három kezdő középpályása, Nagy Ádám, Pátkai Máté és Szoboszlai Dominik sem szerepelhetett sérülés miatt, az őket helyettesítő Holman Dávid, Vida Máté, Kleinheisler László hármas pedig sosem játszott együtt korábban.

Tudtuk, hogy jobbak, és azt is, hogy kikaphatunk, de nem ilyen módon. Ez elfogadhatatlan" – nyilatkozta Marco Rossi a horvátok elleni vereség után. Ha úgy játszunk, ahogy a mai meccsen játszottunk, őrültség lenne azt gondolnunk, hogy nyerhetünk Walesben. Ha győzni akarunk, teljesen más hozzáállás kell mindenkitől. Ebben a vereségben mindenkinek megvolt a maga felelőssége. Négy-öt elképesztő egyéni hibát követtek el a játékosok, nem emlékszem olyanra, hogy a pályafutásom alatt előfordult volna ilyen. Nem találom a jelzőket arra, ami történt, de túl kell jutnunk ezen" – tette hozzá a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Három nappal később a magyar válogatott Korhut Mihály bombagóljával egygólos győzelmet aratott a Groupama Arénában Azerbajdzsán ellen. A találkozót óriási szerencsével nyerték meg a mieink, ugyanis a hosszabbításban a holland játékvezető nem adta meg az azeriek szabályos gólját.

A gólszerző Korhut Mihály (b) és Baráth Botond a Magyarország-Azerbajdzsán labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Czagány Balázs

„Erre most mit mondjak? Örülök, hogy nem adták meg a gólt. Egyszer nekünk is lehet egy kis szerencsénk" – mondta a találkozó után Dzsudzsák Balázs, aki lecserélésekor nem fogott kezet a szövetségi kapitánnyal. Ne kezdjük ezt el! Volt elég bajunk a héten. Szerettem volna játszani, szerintem ez tök normális, úgyhogy ennyi történt" – tette hozzá a válogatott csapatkapitánya.

„Az utolsó percben jött az egyenlítő gól, de szerencsénk volt, hogy a játékvezető nem adta meg. Most viszont emlékeznünk kell a szlovákok elleni meccsre, amikor nyolcvan percen keresztül jobbak voltunk, a játékvezető mégis a kárunkra tévedett" – mondta a meccs után Marco Rossi.

2019 novemberében az Uruguay elleni barátságos mérkőzéssel felavatták a Puskás Arénát, így hazatért a magyar válogatott. A dél-amerikaiak elleni találkozón Marco Rossi több olyan játékost is pihentetett, akikre kulcsszerep várhatott Cardiffban. A találkozót a FIFA-világranglista 5. helyén álló uruguayi csapat nyerte, a fantasztikus hangulat helyett azonban arról is emlékezetes maradt a meccs, hogy második félidőben eltört Kalmár Zsolt bokája, aki négy meccset játszhatott a bajnokságban térdműtétje után.

Gera Zoltán elbúcsúzott, Kalmár Zsolt súlyosan megsérült Uruguay ellen Fotó: Koncz Márton - Origo

November 19-én Cardiffban harcolhatta volna ki az Európa-bajnokságra kijutást egyenes ágon a magyar válogatott, ehhez nyerni kellett volna Wales ellen, de 2-0-s vereség lett a vége. Ekkor már tudni lehetett, hogy a Nemzetek Ligája-helyezésnek köszönhetően pótselejtezőt játszhat majd a magyar csapat, így még van esély kijutni az Európa-bajnokságra.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt csak szeptemberben léphetett pályára először a magyar válogatott, a Nemzetek Ligájában először Törökországban nyert Rossi csapata, majd az oroszoktól kaptunk ki hazai pályán 3-2-re, de mindenki egy meccsre koncentrált, csak a bolgárok elleni playoff-meccsre.

2020 októberében Szófiában nyert 3-1-re a magyar válogatott. Ez a győzelem papíron nem sorolható a bravúrkategóriába, hiszen a bolgár csapat az elmúlt két évben, akkor 16 mérkőzésből egyetlenegyet nyert meg. Azonban a magyar csapatnak el kellett vennie azt, amiért Szófiába utazott. Ez pedig idegenben sosem egyszerű, pláne egy sorsdöntő meccsen, amilyenekből a közelmúltban rendre rosszul jöttünk ki.

Szófia, 2020. október 8. Kalmár Zsolt (k) és Szalai Ádám (j), miután előbbi gólt szerzett a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező elődöntőjében játszott Bulgária-Magyarország mérkőzésen Szófiában Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Marco Rossi csapata azonban esélyt sem adott a bolgár válogatottnak, így a saját kezébe vette a sorsát, és november 12-én a Puskás Arénában játszhat az Eb-szereplésért Izland ellen. A találkozó hőse Kalmár Zsolt volt, aki Dunaszerdahelyen együtt dolgozott Marco Rossival, azonban Szoboszlai Dominik miatt addig ritkán fért be a válogatott kezdőcsapatába. A salzburgi légiós távolmaradása miatt megkapta a lehetőséget, amit egy gólpasszal és egy szabadrúgásgóllal hálált meg.

Akkor még nem sejthettük, de a bolgárok ellen egy fantasztikus sorozatot nyitott Rossi csapata, amely azóta sem kapott ki. A Bulgária elleni siker után egy tartalékosabb magyar csapat nyerni tudott Szerbiában, majd gól nélküli döntetlent játszott Moszkvában az oroszok ellen.

November 12-én jött el a nagy nap, a playoff döntője Izland ellen, a győztes pedig kijut az Eb-re. Érdemes felidézni a kezdőt, amely Rossi újjáépített csapata lett.

A Gulácsi Péter - Botka Endre, Willi Orbán, Szalai Attila - Fiola Attila, Kalmár Zsolt, Nagy Ádám, Szoboszlai Dominik, Holender Filip - Szalai Ádám, Sallai Roland lett Rossi kezdőcsapata,

csereként még Lovrencsics Gergő, Sigér Dávid, Nego Loic, Nikolics Nemanja és Könyves Norbert állt be.

Az izlandi meccs forgatókönyvét már mindenki ismeri: egy potyagóllal vezettek az izlandiak, majd a csereként beállt Nego egyenlített, Szoboszlai Dominik pedig az Európa-bajnokságra lőtte a válogatottat.
Az már csak hab volt a tortán, hogy ezt követően egy szerbek elleni döntetlennel és a törökök elleni sikerrel a Nemzetek Ligája csoportját is megnyerte a magyar válogatott, amely így a legfelsőbb divízióba jutott.

Szoboszlai Dominik (j2) gólöröme a magyar válogatott második gólja után a Magyarország - Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

2021-ben a katari világbajnokság selejtezőit kezdte meg a válogatott. A lengyelek elleni 3-3-as döntetlen, valamint a San Marino és Andorra elleni sikerek után az angolok mögött a második helyen áll a válogatott a csoportjában. A sikerek sajnos vezéráldozatot követeltek, Szoboszlai Dominik tél óta nem tudott pályára lépni, új csapatában, a Lipcsében be sem tudott mutatkozni, Andorra ellen pedig az első számú helyettese, Kalmár Zsolt is súlyosan megsérült, így a sors fintora, hogy a kijutásért oly sokat tett két játékos nem lehet ott a tornán.

Kalmár Zsoltot ápolják az Andorra elleni meccsen Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A Ciprus elleni győzelem és az írek elleni döntetlen vezette fel az Eb-szereplést, így a két felkészülési meccsel együtt már 11 találkozó óta veretlen Marco Rossi csapata, amely így az olasz után a leghosszabb veretlenségi szériával érkezett az Eb-re.

Öt év telt el a legutóbbi Eb-meccsünk óta. Hihetetlen magasságból óriási mélységbe zuhant a válogatott, de jött Marco Rossi, aki fazont szabott a csapatra, elkezdte a generációváltást és még eredményeket is produkált. Ha a veretlenségi sorozatunk még a hét végén is élne, az pedig maga lenne a csoda.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!