A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az Európa-bajnok után a világbajnok ellen játszhatunk a Puskás Arénában

Magyarország - Portugália, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, csoportkör, F csoport, Puskás Aréna, Budapest, 2021.06.15.
Vágólapra másolva!
Szombat délután 15.00 órakor a magyar labdarúgó-válogatott második meccsén lép pályára a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon. Az előzetesen talán legnehezebbnek tartott ellenfél, a világbajnok francia csapat következik. A világklasszisok mellett a hőség is okozhat gondot Marco Rossi csapatának, amelynek a portugálok elleni, lelkileg biztosan megterhelő vereség után kell talpra állnia.
Vágólapra másolva!

Marco Rossi fáradtságról hallani sem akar

A magyar válogatott kedden este kezdte meg Eb-szereplését a portugálok ellen. A magyar csapat sokáig jól tartotta magát, de az utolsó percekben egy rövidzárlat után a portugálok végül 3-0-ra nyertek. Ezzel egy időben Münchenben a világbajnok francia csapat a 2014-es világbajnok elleni 1-0-s sikerrel kezdte a csoportkört, ami azt is jelenti, hogy a franciák egy második sikerrel már be is biztosíthatnák továbbjutásukat a telt házas Puskás Arénában. A világbajnok csapat nem brillírozott, Matts Hummels öngóljával nyertek a franciák, de a Mbappé - Benzema - Griezmann hármas okozott gondot a német védelemnek (is).

A szurkolók a vereség után is megtapsolták a magyarokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A meccs előtti sajtótájékoztatón Marco Rossi elmondta, mindenki tudja, hogy a franciák nemcsak a meccs, de az egész torna favoritjai.

„Sok erős csapat van, de kevesen támaszkodhatnak egy akkora tehetségre, mint Kylian Mbappé. A torna fő esélyesei ellen minden szempontból tökéletes játékot kell nyújtanunk. Biztosak lehetünk benne, hogy győzelemre törnek a franciák. Mi is szeretnénk jó eredményt elérni, de fontosabb, hogy fejlődjünk tovább. Amikor ennyire meleg van, tökéletesen fel kell készülni egy ilyen meccsre. Ami az előző meccsünket illeti, az utolsó hét-nyolc perc hagyott nyomott bennünk, de tovább kell lépni, és a következő meccsre kell koncentrálni. Két fontos meccs van előttünk, de egyelőre csak a franciákra koncentrálunk.

Marco Rossi külön kiemelte Kylian Mbappét Forrás: AFP/Franck Fife

Nem nyalogathatjuk a sebeinket, férfiként kell viselkedni, felállni és megmutatni, hogy büszkévé szeretnénk tenni a hazánkat újra. A francia keret tele van világklasszissal, a döntő a céljuk. Lehet, hogy pihentetnek majd pár játékost, de mi csak magunkkal foglalkozunk.

Nincs ürügy, nincs olyan, hogy fáradtság" – tette hozzá a kapitány.

A magyar válogatott a portugálok elleni meccset követően elengedte a keretből a sérült Gazdag Dánielt, így Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt után újabb kreatív játékost kell nélkülöznie Marco Rossinak, aki elmondta, egy olyan csapat ellen, mint a francia, mindenképpen a portugálokhoz hasonló taktikával kell majd felállni.

Marco Rossi taktikája 84 percig jól működött, azt a mester is elismerte, a cserék nem feltétlenül hozták, amit várt volna a frissítéstől. Kérdés, az alapcsapat, amelynek több tagja is fáradtnak tűnt a második félidőre, mennyire bírja majd a franciák tempóját a délutáni hőségben.

Nagy Ádám rengeteget futott a portugálok ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A portugálok elleni meccs után került elő egy érdekes statisztika, miszerint Nagy Ádám az első csoportkör összes játékosa közül a legtöbbet futotta az orosz Alekszandr Golovin mögött. Összesen 12 kilométert tett meg a Puskás Aréna gyepén. Nagy Ádám a teljesítményétől függetlenül is a fellegekben járhat, csütörtökön ünnepelte 26. születésnapját, a hónap elején megszületett a kisfia, a címvédő után pedig, ha pályára lép a világbajnok ellen is, akkor 50. alkalommal szerepelhet majd a magyar válogatottban. Reméljük, az extra motiváció ad majd annyi erőt neki, hogy a franciák ellen is hozza a mutatóit.

Elképesztően erős francia válogatott

A francia válogatott semmivel sem lett gyengébb 2018 óta, amikor világbajnoki címet szerzett, sőt. Érdemes átfutni, mennyire bombaerős a franciák kerete.

A kapusok közül Hugo Llorist, Steve Mandandát és Mike Maignant hívta be Didier Deschamps. Közülük az első kettő ott volt Oroszországban is a világbajnokságon. A védelemben olyan klasszisok vannak, mint Benjamin Pavard, Presnel Kimpembe, Raphael Varane, Clément Lenglet, Kurt Zouma, Lucas Digne, Lucas Hernández, Léo Dubois és Jules Koundé. Itt történt a legtöbb változás, miután már nincs a csapatban Umtit, Adil Rami, Djibril Sidibé és Benjamin Mendy a világbajnokok közül, de aligha gyengült a hátsó alakzat.

A francia kezdő a németek ellen Forrás: UEFA via Getty Images/Sebastian Widmann - Uefa

A középpályán Paul Pogba, Thomas Lemar, Corentin Tolisso, N'Golo Kanté, Adrien Rabiot, Moussa Sissoko, Kingsley Coman áll Deschamps rendelkezésre. Itt a világbajnokok közül Matuidi és N'Zonzi került ki, de Rabiot, Sissoko és Coman érkezésével talán még erősebb lett a csapat.

A támadósor egészen félelmetes. Antoine Griezmann, Olivier Giroud, Kylian Mbappé és Ousmane Dembélé maradt a világbajnokok közül, és melléjük érkezett még a Real Madrid klasszisa, Karim Benzema, aki hat év után térhetett vissza a válogatottba,

valamint Wissam Ben Yedder és Marcus Thuram, akik az Eb megannyi csapatában kezdenének, de minden bizonnyal a franciáknál perceket sem kapnak majd, maximum akkor, ha a portugálok ellen már biztos csoportelsőként léphetnek majd pályára.

Karim Benzema hat év után lett újra válogatott Forrás: AFP/Franck Fife

Deschamps szervezett magyar válogatottra számít

A játékosként és edzőként is világbajnok Deschamps természetesen a kellő tisztelettel beszélt a magyarokról, elsősorban a szervezettséget emelte ki. A szakember a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a magyarok olasz edzője, Marco Rossi szerkezetileg nagyszerű együttest épített fel, ráadásul ellenfelük a hazai közönség támogatását is élvezheti majd, ami ugyancsak sok pluszenergiát jelenthet számára.

Didier Deschamps a világbajnoki cím után az Európa-bajnokságra hajt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

„Ne felejtsük, Portugália ellen a 84. percig 0-0-ra álltak, sőt, ők szerezték az első, utólag érvénytelenített gólt. Hasonló mérkőzésre számítok, veszélyes ellenféllel találkozunk" – mondta. Megjegyezte, a korai, 15 órás kezdés miatt a németekkel szembeni, 1-0-ra megnyert nyitómeccs óta némileg át kellett alakítaniuk a napi rutinjukat, de ez nem jelent külön nehézséget számukra.

„Szeretnénk másodszor is nyerni, mert bár a nyitómeccs fontos, az csak az első lépés az úton. Mérkőzésről mérkőzésre szeretnénk a játék minden aspektusában, csapatszinten és egyénileg is előrelépni" - fogalmazott Deschamps.

„A portugálok ellen csak egy kicsi extra hiányzott a magyaroknak, biztos vagyok abban, hogy arra fognak törekedni, hogy most ez is meglegyen. Nagyon jó teljesítményt nyújtottak, látszott, együtt vannak, energikusak, az utolsó percekig kiválóan játszottak. Nem becsüljük le őket, igyekeztünk a legjobb tudásunk szerint felkészülni rájuk, a cél, hogy ismét három pontot szerezzünk" – mondta a Tottenham Hotspur kapusa, Hugo Lloris.

Régen találkozott már a két válogatott

A magyar és a francia válogatott legutóbb 16 éve találkozott egymással, és Franciaország csak egyszer tudott nyerni korábban Budapesten, éppen a legutóbbi ilyen meccsükön, még 1990-ben. A két csapat legutóbb Metzben találkozott, akkor egy barátságos meccsen 2-1-re nyertek a franciák. Djibril Cissé és Florent Malouda szerezte a franciák góljait, magyar részről pedig Kerekes Zsombor volt eredményes.

A két csapat legutóbbi meccsén Florent Malouda, Sylvain Wiltord és Király Gábor Forrás: AFP/Frederick Florin

Budapesten eddig nyolcszor játszott a két csapat, legutóbb 1990-ben egy barátságos meccsen. Akkor Éric Cantona két gólt szerzett, de betalált Franck Sauzée is. A franciák 3-1-re nyertek, miután Pintér Attila belőtt egy tizenegyest. Ez volt a franciák első győzelme Budapesten, korábban hatszor is kikaptak a magyar fővárosban, 1927-ben például 13-1-re.

A franciák harmadik Európa-bajnoki címükre hajtanak 1984 és 2000 után. Legutóbb, öt évvel ezelőtt hazai pályán a döntőben kaptak ki a portugáloktól, akkor már Didier Deschamps volt a csapat edzője.

Egy játékos különleges napja

Biztosan különleges meccs lesz a szombati Loic Negónak. A Fehérvár játékosa Párizs külvárosában született, a francia csapattal lett U19-es Európa-bajnok, ahol többek között csapattársa volt Antoine Griezmann is.

Nego tavaly ősszel az Izland elleni playoff-döntőben egyenlítő gólt szerzett, majd Szoboszlai Dominik lőtte ki a csapatot az Európa-bajnokságra.

„Griezmann és én közösen nyertünk U19-es Európa-bajnokságot 2010-ben. Azok az emlékek örökre megmaradnak. Szobatársak voltunk, mindig együtt voltunk azokban az időkben. Különleges lesz újra találkozni, annak ellenére, hogy nem egy csapatban, hanem egymás ellen játszunk majd" – mondta Nego.

Loic Nego és Antoine Griezmann 2011-ben Kolumbiában, az U20-as világbajnokságon Forrás: AFP/Guillermo Legaria

A magyar válogatott francia származású játékosa kiemelte, nagyon különleges lesz számára a szombati összecsapás, mert bár a családja nagy része Franciaországban van, ő most maximálisan arra koncentrál, hogy Magyarországot képviselje.

„Én most itt vagyok, itt élek, ez az a csapat, amelyért harcolni fogok" - tette hozzá.

A fent említett Griezmann egyébként ellenünk zsinórban az 50. francia válogatott meccsen léphet pályára. Ezek közül 35 volt tétmeccs, azokon pedig mindig kezdő is volt. A Barcelona támadója 2017 augusztusa óta nem hagyott ki válogatott meccset, 2014-es debütálása óta pedig a franciák összes tétmeccsén pályára lépett. Azóta 92-szer volt válogatott, ezeken a meccseken 37 gólt szerzett.

A magyar-francia mérkőzés szombaton 15 órakor kezdődik a Puskás Arénában, a játékvezető az angol Michael Oliver lesz majd.

A várható kezdőcsapatok:

Magyarország: Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Nagy Á. - Lovrencsics, Kleinheisler, Schäfer, Fiola - Szalai Á., Sallai

Franciaország: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández - Kanté, Pogba, Rabiot - Griezmann, Benzema, Mbappé

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!