Elképesztő meglepetés: Csehország kiütötte Hollandiát

Hollandia - Csehország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, nyolcaddöntő, Puskás Aréna, Budapest, 2021.06.27.
BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 27: Patrik Schick of Czech Republic celebrates after scoring their side's second goal during the UEFA Euro 2020 Championship Round of 16 match between Netherlands and Czech Republic at Puskas Arena on June 27, 2021 in Budapest, Hungary. (Photo by Alex Pantling/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság budapesti nyolcaddöntőjében az 55. perctől emberelőnyben játszó Csehország óriási meglepetésre, de teljesen megérdemelten 2-0-ra legyőzte Hollandiát a Puskás Arénában telt ház előtt rendezett mérkőzésen. A csehek a dánokkal találkoznak a július 3-i bakui negyeddöntőben.
Vágólapra másolva!

A csoportját igen meggyőző teljesítménnyel, három győzelemmel, 8 rúgott és 2 kapott góllal záró holland válogatott először lépett pályára Amszterdamtól távol, de a Puskás Arénában – amelyik a tornán utolsó alkalommal fogadhatott csapatokat és szurkolókat – is otthon érezhette magát Frank de Boer együttese, hiszen legalább tízezer drukkerük biztatta őket a stadionban.

Így vonultak a holland drukkerek a Hősök teréről a Puskás Arénához:

A stadionban is óriási volt a hangulat: minden jegy elkelt, azaz elmondhattuk, hogy mind a négy budapesti mérkőzést telt ház előtt rendezték.

A lelátókon egyértelmű volt a holland fölény Fotó: Csudai Sándor - Origo

A himnuszok, és különösen a cseh nemzeti induló alatt az elmúlt napok rettenetes viharaiban elhunytakra és szerencsétlenül jártakra emlékeztek a csapatok és a szurkolók.

De hiba lenne, ha csak a hollandokról írnánk, mintha lefutott lenne a találkozó, hiszen szombaton mindenki láthatta, hogy az esélytelennek tartott osztrák csapat bizony alaposan megnehezítette az egyik Eb-esélyes, Olaszország dolgát.

A csehek a csoportban legyőzték a skótokat Glasgow-ban, döntetlent játszottak a vb-ezüstérmes horvátokkal, míg az angoloktól 1-0-ra kaptak ki, de egyáltalán nem játszottak rosszul.

Frank de Boer a csatársorban az észak-macedónok ellen kiválóan játszó Malent hagyta bent, akinek remek a játékkapcsolata Memphis Depayjal, míg Wout Weghorst ismét a kispadon kezdett.

A csehek kapitánya, Jaroslav Silhavy három helyen változtatott az angolok elleni kezdőn, amelyben a legfájóbb Vladimír Darida hiánya lehetett, akire sérülés miatt nem számíthatott a szakvezető. Elől viszont ott volt az a Patrick Schick, aki a csehek mindhárom eddigi Eb-gólját szerezte.

A hollandok rögtön egy lendületes Malen-elfutást követő centerezéssel nyitottak, de a labda elment a kapu előtt. A csehek arra készültek, hogy a hollandoknál lesz többet a labda, amit ők majd precíz kontrákkal ellensúlyozhatnak – az első negyedórában azonban csak a mondat első fele vált valósággá, és ha De Ligt lövése, vagy Depay passza Malen felé kicsit pontosabb, akkor akár a vezetést is megszerezhették volna a hollandok.

A Puskás Aréna a Hollandia–Csehország Eb-negyeddöntő napján 2021. 06. 27-én Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 13. percben a Depaytól remek labdát kapó Denzel Dumfries egy váratlan keresztmozgással teljesen összezavarta a holland védelmet, Vaclik kapus nagyon rosszul jött ki, de Kalas blokkolni tudta a holland szélső védő üres kapu felé tartó lövését.

Donyell Malen (18) meglehetősen sok gondot okozott a cseh védőknek Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 21. percig kellett várni az első igazán veszélyes cseh kontrára, aminek a végén Sefcik beadását Coufal próbálta kapura fejelni nagyjából hat méterről, De Ligt szorításában azonban nem tudta irányítani a labdát, így az keresztbe elment Stekelenburg kapuja előtt. Visszaestek a hollandok, így a következő védést is a holland kapusnak kellett bemutatnia a 29. percben: Schick 15 méterről leadott lövésére ért le jó ütemben.

Ettől már azért felébredtek a hollandok, és egy percen belül előbb Celustkának, majd Kalasnak kellett blokkolnia Malen lövését. A 34. percben jött az első cseh szöglet (a hollandok ekkor már hatnál jártak), de, ahogy a túloldalon, úgy ez is veszélytelen volt, így továbbra is egyetlen kaput eltaláló lövést jegyezhettek fel a statisztikusok.

Tomás Kalas (fehérben) több nagyszerű blokkal is megvédte a cseh kaput a holland góltól Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legnagyobb helyzetre a 38. percig kellett várni, és némi meglepetésre nem a hollandok, hanem a csehek nevéhez fűződött,

de Antonín Barák hat méterről leadott lövésébe a cipője orrával bele tudott érni Matthijs de Ligt, szinte biztos góltól mentve meg a csapatát.

Válaszul a túloldalon Dumfries ment el a jobb oldalon, az alapvonalról középre adott labdája azonban nem csúszott át Vaclik kapus lábai között, így fel tudtak szabadítani a cseh védők. A szünetre így 0-0-val mehettek a csapatok.

Denzel Dumfries középre lőtt labdája nem csúszott át Tomás Vaclik lábai között Forrás: Getty Images/Alex Pantling

A szünetben egyik edző sem cserélt. A 49. percben váratlanul a hollandok vezethettek kontrát, és ha Dumfries passza pontosabb Malen felé, akkor az egyik 0 akár el is tűnhetett volna az eredményjelzőről. Két perccel később Malen került óriási helyzetbe, miután egy remek csellel faképnél hagyta a cseh védelmet, Vaclik kapus mellett azonban nem tudta elhúzni a labdát.

Ha Malen el tudta volna vinni a labdát Vaclik kapus mellett... Fotó: Csudai Sándor - Origo

Újabb két perc múlva érett a dráma: Schick indult a holland kapu felé, az elcsúszó De Ligt pedig kézzel a labda után kapott, hogy megállítsa a cseh támadást. Karaszjev játékvezető sárgát adott, a VAR azonban vizsgálni kezdte az esetet, hogy a hollandok védője egyértelmű gólhelyzetben szabálytalankodott-e, és

az esetet a pálya mellett visszanéző orosz bíró felmutatta a piros lapot De Ligtnek.

Hollandia csak a cseh (ill. csehszlovák) csapat ellen kapott piros lapot 1976-ban, 2000-ben és 2004-ben, csak a két csapat 1980-as Eb-meccsén nem állítottak ki senkit a holland csapattól.

Szergej Karaszjev nézi vissza Matthijs de Ligt kezezését Forrás: 2021 Getty Images/Alex Pantling

A 61. percben ismét dolgozott a VAR, akkor egy lehetséges cseh büntető okán néztek vissza egy kezezés gyanús esetet, de nem találták szabálytalannak Dumfries mozdulatát. Három perccel később pedig éppen a holland védő blokkolta Kaderabek gólba tartó lövését...

A 68. percben aztán már ő sem segíthetett: egy szabadrúgást követően a hosszú oldalról a rövidre visszafejelt labdát Tomás Holes stukkolt közvetlen közelről a holland kapuba – 1-0 a csehek javára.

Tomás Holes (9) a második gólját szerezte a cseh válogatott mezében Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 73. percben Frank de Boer csatárt küldött be, De Roon helyére érkezett Weghorst, a labda viszont többnyire a cseheknél volt, így a hollandok nem igazán tudták kihasználni a 196 centi magas csatár erényeit.

Bezzeg Patrick Schick erényei nagyon is érvényesültek!

A 80. percben egy cseh kapus kirúgás után Wijnaldum nem érte el a védők által visszafejelt labdát, amire Holes csapott le, betört a holland 16-osra, pontosan gurított vissza az érkező Schick elé, aki tökéletesen rúgta a labdát kapásból a rövid oldali kapufa mellé, megszerezve a negyedik gólját a tornán. Egyúttal eldöntve továbbjutás kérdését.

Patrick Schick már a negyedik gólját szerezte a tornán Fotó: Csudai Sándor - Origo

De Boer még beküldte Berghuist és Timbert is, de segíteni ők sem tudtak a kiállítás előtt csak szimplán tompa, azt követően pedig reménytelen játékot mutató holland csapaton. Csehország 2-0-ra győzött, és teljesen megérdemelten jutott be a legjobb nyolc közé.

A győztes Csehország a negyeddöntőben július 3-án Bakuban a kiváló formában lévő Dániával találkozik, annak a meccsnek a győztese pedig már az Eb elődöntőjébe jut.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Hollandia–Csehország 0-2 (0-0)
Puskás Aréna, Budapest, 60 ezer néző
vezette: Szergej Karaszjev (orosz)
gól: T. Holes 68., Schik 80.
piros lap: De Ligt 55.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!