A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szenzációs gólok, elképesztő fordítások és drámai hosszabbítás: ennél jobb meccset kívánni sem lehet

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, G csoport, Kamerun-Szerbia, Kamerun, Szerbia, 2022.11.28.
Cameroon's defender #19 Collins Fai fights for the ball with Serbia's forward #10 Dusan Tadic during the Qatar 2022 World Cup Group G football match between Cameroon and Serbia at the Al-Janoub Stadium in Al-Wakrah, south of Doha on November 28, 2022. (Photo by Issouf SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjában Kamerun 3-3-as döntetlent játszott Szerbiával.
Vágólapra másolva!

Az afrikai együttes a Svájc elleni 0-1 után tért vissza az el-Dzsnúb Stadionba, míg az ismét Dusan Vlahovics nélkül felálló Szerbia a brazilok elleni vereséget követően próbálkozott javítani. A Juventus sztárjára majdnem azonnal szükség volt, miután fél perc elteltével komolynak látszó sérülést szenvedett Alekszandar Mitrovics. Az ápolás után azonban visszatérhetett a Fulham csatára, és a 10. percben előtte adódott az első helyzet:

egy nagyszerű szerb támadás után tekert a jobb oldali kapufára.

Mitrovics előtt a kameruni védelem egyik ügyetlenkedése után is adódott lehetőség, az ajándékba kapott labdával azonban tíz méterről nem talált kaput.

Mitrovics volt a középpontban a meccs elején Forrás: Getty Images/Stu Forster

Az ellenfél kapuját először mégis Kamerun találta el: a játékrész közepén Pierre Kunde lőtt éles szögből, nagy erővel, ám Vanja Milinkovics-Szavics szögletre tudta tolni a labdát. Az első félidőre jellemző volt, hogy rengeteget állt a játék, többnyire amiatt, mert valaki a földön feküdt. A 28. percben ezt éppen az a Jean-Charles Castelletto tette, aki

egy perccel később már góllal mutatkozott: egy szöglet után Eric Maxim Choupo-Moting csúsztatta a lábára a labdát, amit egy méterről kellett a hálóba rúgnia.

Castelletto góljával szerezte meg a vezetést Kamerun Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A bekapott gól után sem voltak nyomasztó fölényben a szerbek: noha a félidő második felében inkább náluk volt a labda, nagy helyzetet nem tudtak kialakítani – sőt, a legnagyobb lehetőség Kunde jóvoltából Kamerun előtt adódott.

A hosszabbítás azonban álomszerűen alakult Szerbia számára: előbb egy szabadrúgás után Sztrahinja Pavlovics fejese – amely teljes Szerbia első kaput eltaláló próbálkozása volt a tornán – meghozta az egyenlítő gólt, majd egy védelmi hiba után Szergej Milinkovics-Szavics lőtt 17 méterről a bal alsóba.

Ráadásul a hatperces ráadás végén Mitrovics, majd Szasa Lukics a harmadik szerb gólt is megszerezhette volna, ám végül egygólos európai vezetéssel vonulhattak pihenőre a csapatok.

Milinkovics-Savics góljával két perc alatt megfordította a meccset Szerbia Forrás: Getty Images/Stu Forster

A második játékrész elején egy újabb kameruni védelmi hibát újabb, varázslatos szerb gól követett: a megszerzett labda után tanári összjáték után már Andrija Zsivkovics előtt is óriási helyzet adódott, ám végül

önzetlenül lepasszolta a labdát Mitrovicsnak, aki megszerezte csapata harmadik gólját.

A kétgólos hátrányban enyhítettek a nyomáson a szerbek, így Kamerun is elkezdett újra támadni, ez pedig a 64. percben Vincent Aboubakar révén gólt is eredményezett: a Porto további támadója kapott egy nagyszerű indítást,

a kapusra rávezette a labdát, a védőt kicselezte, majd látványosan átemelte Milinkovics-Szavicsot.

Először lest jelzett az asszisztens, videózás után azonban a kezdőkörre mutatott a játékvezető. Két perc múlva pedig már ismét egyenlő volt az állás:

Aboubakar ismét remek labdát kapott, ezúttal viszont lepasszolta a labdát Choupo-Motingnak, aki a lényegében üresen maradt kapuba passzolt.

Kamerun öt percig varázsolt a pályán a második félidőben Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ahogy Szerbia, úgy Kamerun is visszaállt a csapat harmadik gólja után, így a folytatásban inkább az európaiak előtt akadt több esély a győztes gól megszerzésére, elsősorban Mitrovics jóvoltából, de az utolsó mozzanatok mindig pontatlannak bizonyultak. A cserék sem segítettek a csapatokon, így hajtós, de gól nélküli lett az utolsó 25 perc, ezzel maradt a 3-3-as döntetlen.

Kamerun sorozatban nyolc világbajnoki mérkőzésen elszenvedett vereség után tudott ismét pontot szerezni, ezzel nem állította be a Mexikó által tartott negatív (kilences sorozatból álló) rekordot. A két csapat továbbjutási esélyei azonban ezzel a pontosztozkodással jócskán lecsökkentek, hiszen mindketten legfeljebb egy győzelem esetén lehetnek ott a legjobb 16 között.

1Sípszó (kezd + vég)
24Sárga lapNicolas N'Koulou
24Sárga lapNicolas N'Koulou
29Gól
29GólJean-Charles Castelletto
30Sárga lapChristian Bassogog
46Gól
46Sípszó (kezd + vég)
46GólStrahinja Pavlovic
48Gól
48GólSergej Milinkovic-Savic
49Sárga lapLuka Jovic
53Sípszó (kezd + vég)
53Gól
53GólAleksandar Mitrovic
55CsereMartin Hongla
55CsereStrahinja Pavlovic
63GólVincent Aboubakar
63GólVincent Aboubakar
66GólEric Maxim Choupo-Moting
66GólEric Maxim Choupo-Moting
67CserePierre Kunde
79CsereSergej Milinkovic-Savic
81CsereAndre-Frank Zambo Anguissa
93Sárga lapNikola Milenkovic
94Sárga lapNikola Milenkovic
97Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!