A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

A hazug katariak meséje a világ legnagyobb átverése

Losail Stadion, Katar
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-vb előtt az egész világot azzal hitegették, hogy a 2022-es focivébé környezetkímélő és karbonsemleges lesz. Nem lett az, hazugság volt az egész. Ezt az is tudta, aki nem járatos a környezetvédelem világában. Csak rá kellett nézni a stadionokra. Illetve be kellett ülni a létesítményekbe.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világajnokágról, Katarból.

Ezt a cikket 3 órával a Franciaország-Argentína vb-döntő előtt írom a Loszaíl Stadion sajtóhelyén.

Hosszú nadrágban ülök, a polóra felvettem egy pulóvert, arra egy melegítőfelsőt. Közben a stadionban - bár a külső levegő hőmérséklete 23 fok - ezerrel nyomatják a jéghideg levegőt.

Ahogyan ezt tették az eddigi összes meccsen.

Pulóverben és melegítőben a katari Loszaíl Stadionban, mert másképp nem lehet kibírni a klímát Forrás: Origo

Idén nyáron, a környezetvédelmi világnapon a hazug FIFA hazug elnöke, Gianni Infantino közleményt adott ki. A 2022. június 5-én jegyzett szöveg szerint a katari világbajnokság karbonsemleges lesz - az első ilyen a focivébék történetében. Ezt már akkor nehéz volt elhinni. Főleg, ha figyelembe vettük azt, hogy a vb helyszínén a stadionok újonnan épültek fel (egyedül a 974-es konténerstadiont bontják el a vb után), s azt is mindenki tudta, hogy a vb 29 napja alatt repülőgépek ezrei szállnak majd le Dohában és hagyják el a katari fővárost.

Ha csak ezt a két tényt egymás mellé tesszük, s ehhez hozzávesszük, hogy minden stadionban ment a mesterséges hűtés, rögtön kitalálhatjuk, hogy ez a vb minden volt, csak karbonsemleges nem.

"A vb-mérkőzéseket nyolc új stadionban játsszák, ezek közül az egyik hajókonténerekből épült, és a szervezők szerint csak ideiglenesen és ezt majd elbontják. Minden helyszín légkondicionált. A FIFA teljes mértékben tudatában van annak, hogy az éghajlatváltozás korunk egyik legsürgetőbb kihívása.

Ezt Wolfgang Lucht professzor, a németországi Potsdam Klímahatáskutató Intézetének munkatársa nyilatkozta a DPA német hírügynökségnek.

A katari Loszaíl Stadion. Újonnan épült és dől bent a légkondi által kevert hideg levegő Forrás: Lantos Gábor

válaszolta Wolfgang Lucht. "De szembe kell néznünk a problémával".

De szép szavak. Csak éppen a FIFA az, amely magasról tesz az egészre.

A világbajnokság vasárnap befejeződik. A külföldiek elutaznak Katarból. A 974-es Stadion lebontása után itt marad a sivatag közepén a 7 másik vadonatúj stadion. A katari labdarúgó-bajnokság átlagos nézőszáma nem haladja meg az 1000 főt.

A létesítményeket ugyanúgy hűteni kell majd a nyári melegben, ahogyan tették ezt (olykor teljesen feleslegesen) a vb ideje alatt.

Szörnyű mindez, amit Katar a környezettel csinált és szörnyű az, hogy a világ fejlettebb részén senki sem tud ez ellen semmit se tenni. Wolfgang Lucht professzor rámutatott, hogy sokan, akik (szóban) klímasemlegesnek vallják magukat, az életükben egyáltalán nem csökkentetik jelentősen a károsanyag- kibocsátásukat.

Az előzetes felmérések alapján a 29 napos katari focivébén a széndioxid káros kibocsátása 3,6 millió tonna lesz. 29 nap alatt. Ehhez képest Montenegró 1 év alatt összesen 1,8 millió tonna széndioxidot bocsátott ki. Pontosan a felét annak, amit Katar kevesebb mint egy hónap alatt a levegőbe nyomott.

Forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!