A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Nyerheti-e más a vébét, mint Lionel Messi?

Argentina v Croatia: Semi Final - FIFA World Cup Qatar 2022 soccer Qatar22 Qatar2022 worldcup22 worldcup2022 worldcup Qatar Katar Lusail City Lusail Stadium Lionel Messi right winger Argentina Paris Saint-Germain FIFA World Cup Qatar 2022 semi final match
Lionel Messi right winger of Argentina and Paris Saint-Germain celebrates the third goal of his team during the FIFA World Cup Qatar 2022 semi final match between Argentina and Croatia at Lusail Stadium on December 13, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Bár a FIFA svájci-olasz elnöke, Gianni Infantino pénteken megint hazudott egy orbitálisat ("ez volt minden idők legjobb labdarúgó-világbajnoksága"), most már senki sem foglalkozik az önimádatába lassan belefulladó olasz sportvezetővel. Annál inkább azzal, hogy egy soha nem látott katarzis zárja-e le a katari, olykor őrületes négy hetet, azaz Lionel Messi élete utolsó vb-meccsén megnyeri-e a világbajnokságot. Mert az igazi kérdés ez, nem az, hogy Infantino miről hadovál.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbanokságról, Katarból.

Szavazzon!

Ki nyeri meg a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot?

Infantino hadovál

Pénteken már a vihar előtti csend időszakát élük meg Dohában, hiszen a vb utolsó szünnapján már tényleg mindenki a döntőt várta és Lionel Messiről beszélt. Talán ezért is érezhette a FIFA elnöke, Gianni Infantio, hogy újra a középpontba kell kerülnie.

A velejéig korrupt sportszervezet első embere megint sajtótájékoztatót tartott -

emlékszünk még a vb előtti sajátos performanszára, ahol fényesre nyalta Katart és mindenkit, aki épp eszébe jutott.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke. Van kérdés? Lenne... Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A svájci-olasz most is megadta a módját. Ezt mondta:

A mérkőzéseket remek hangulatban, rendbontások nélkül játszották le. A futball minden tekintetben globális sportág lett, hiszen Marokkó révén először láthattunk afrikai csapatot a legjobb négy között, emellett a futballtörténelem során először vezetett nő – Stéphanie Frappart – világbajnoki mérkőzést."

Díszpintyek a FIFA-elnök kalitkájában

Akár darabokra is szedhetnénk ezt, de teljesen felesleges. Infantio szemei előtt soha nem lebegett más, mint a pénz,

amit meg mondott, az tételesen sem igaz, meg óriási csúsztatás is van benne.

Mert ha látta (volna) az 1970-es mexikói vb-t, akkor nem mondana olyat, hogy a katari volt minden idők legjobb vb-je. Ha észrevette volna a díszpáholyban, hogy a vb csoportkörének 48 meccséből 24-nek az első félideje végződött 0-0-ra, akkor talán nem mondana olyat, hogy ez volt minden idők legjobb vb-csoportköre. Ha Marokkó szerencsés és többszörösen véletlen négybe jutása miatt már golbális sportágról fantáziál, akkor az a rossz hírünk van, hogy a focit továbbra is Európa és Dél-Amerika tartja a felszínen (még pontosabban fogalmazva: az Európában focizó európaiak és dél-amerikaiak...).

Kylian Mbappe, a vb egyik főhőse és Salima Mukansanga, a ruandai bírónő, aki egy meccset sem vezethetett Forrás: AFP/Jewel Samad

Ami meg a női bíráskodást illeti: a hazájában, Franciaországban oly sok balhét okozó nő, Stéphanie Frappart valóban vezetett egy meccset, csakhogy a vb-re idehívott másik két bírónő, a ruandai Salima Mukansanga és a japán Jamasita Josimi, egyetlen meccset sem kaptak.

Díszpintyek voltak itt, csak azért, hogy a FIFA elmondhassa: vannak itt remek női bírók, ezzel teljesítettük a kvótát.

Bronzmeccs bohócbíróval

Itt akkor be is fejezhetjük a FIFA-elnökének pénteki fellépéséről szóló beszámolónkat és rátérhetünk a világbajnokság utolsó két napjára.

Szavazzon!

Ki lesz a harmadik a labdarúgó-világbajnokságon?

Szombaton előbb 16 órakor a Horvátország-Marokkó bronzmeccs következik, majd vasárnap 16 órakor a Franciaország-Argentína döntő. A bronzmeccsről most csak annyit: abban lehet reménykedni, hogy mindkét csapatnak fontos az éremszerzés, ezért nem olyan mérkőzést játszanak, mint amit láttunk tőlük a csoportkörben.

November 23-án már játszott egymással Horvátország és Marokkó. Az a vb egyik legrosszabb meccse volt Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az a 0-0 ugyanis az egész világbajnokság két legnézhetetlenebb találkozója közül volt az egyik (versenyre kelve az Egyesült Államok-Anglia "összecsapással"),

szóval jó lenne, ha ezúttal olyan bronzmérkőzés kerekedne ki ebből, mint mondjuk a 2002-es Dél-Korea-Törökország összecsapás, amikor két olyan csapat játszott egymással, amelynek fontos volt a harmadik hely megszerzése. A FIFA amúgy valamilyen oknál fogva még mindig ragaszkodik a bronzmérkőzések megrendezéséhez, miközben az UEFA az Európa-bajnokságokon két bronzérmet ad ki és megkíméli a nézőket a teljesen felesleges meccs megtekintésétől.

Amúgy a horvátok (teljes joggal) már előre félnek attól,

mit művel a 35 éves katari bíró, Abdulrahman al-Dzsasszim, aki ajándékba kapta meg a bronzmeccs levezetését a FIFA-tól.

Ez a katari soha az életében nem vezetett még ekkora téttel bíró és ilyen szintű mérkőzést. Szigorúan szakmai szempontokat figyelembe véve semmi keresnivalója nem lenne a bronzmérkőzésen, dehát a FIFA nem ezeket tartja szem előtt. Zlatko Dalic, a horvátok kapitánya erről így beszélt:

Messi és Mbappé

Elnézést szeretnék kérni minden olyan olvasótól, akik a franciáknak szorítanak, de ennek a döntőnek a nagy sztoriját nem ők adják,

hanem a világ legzseniálisabb focistája, Lionel Messi, akit most vasárnap látunk utoljára vb-n játszani.

Pedig amúgy nagy sztori a franciáké is, mert ha ők nyernek, akkor 60 éve nem látott esemény történik meg a világbajnokságon. 1962-ben volt legutóbb címvédés, akkor a brazilok érték el ezt a bravúrt, (korábban 1934-ben és 1938-ban az olaszok.) A francia siker és Mbappé újabb világbajnoki aranya sem kis történet, mert ebben az esetben Mbappé 23 évesen kétszeres világbajnok lenne, s 1962-ben Pelé is majdnem ugyanennyi idősen nyerte meg a második aranyát (Pelé egy évvel fiatalabb volt).

Messi és Mbappe - róluk szól ez a sztori Forrás: AFP/Franck Fife

Szóval, van itt történet jócskán a franciákkal kapcsolatban, de ezeket majd úgyis leírja mindenki, ha ők nyernek.

Azt viszont nem lehet elhallgatni, hogy a vb góllövő listáját Messi és Mappé vezeti 5-5 góllal,

azaz könnyen lehet, hogy kettejük közül kerül ki a gólkirály, miközben a két négy gólos játékos is beleszólhat ebbe: a francia Giroud és az argentin Alvarez.

Messi, Messi, Messi és Messi

Ellenben most tényleg mindenki Messiről beszél. Magam el sem tudom képzelni, mi járhat az argentin válogatott 10-esének a fejében. Az eddigi négy vébé, amelyek közül 2014-ben ezüstérmet vehetett át, miután a németek legyőzték őket a döntőben? A másik három Messi-féle világbajnokság nem sorolható a sikertörténetek közé. Ez az ember úgy jött ide, Katarba, hogy előre megmondta: nincs, nem lesz folytatás, már ami a vb-szerepléseket illeti.

Már ez is sokkal szimpatikusabb, mint az, amit a bukott Cristiano Ronaldo csinál, aki mostanság a 2024-es Eb-részvételéről beszél.

De pont ezzel a kijelentésével tett magára óriási súlyt Messi, ami az első meccsen a Szaúd-Arábiától váratlanul elszenvedett vereséggel tovább nőtt.

Julian Alvarez és Lionel Messi. Utóbbi igazi csapatember lett Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Richard Heathcote

De aztán valami megváltozott. Messi, akit eddig amolyan magának való focistának tartott a világ, a hátára vette az egész válogatottat. Már nem azt a játékost láttuk, aki a földet nézve nyilatkozik, nem azt a focistát láttuk, aki "magának" futballozik, hanem azt, aki vért iszik és minden egyes rezdülésével a csapat sikeréért dolgozik. A hollandok elleni negyeddöntő utáni viselkedésén sokan megdöbbentek - amikor a meccs után egy sajátos előadást láthattunk tőle:

szólt ki interjú közben a holland Wout Weghorstnak. Sokak szerint ezért el kellett volna tiltani Messit, de arról nem szólt a fáma, hogy a meccs alatt Wout Weghorst végig provokálta Messit. De ez

a Messitől oly szokatlan megnyilvánulás

is azt jelezte, hogy ez az ember most kész meghalni a csapatért, a hazáért, Argentínáért. Ez pedig akár döntő faktor is lehet a franciák elleni döntőben.

Maradona szelleme

Ha Messi elődöntőbeli teljesítményét nézzük, akkor belőtt egy tizenegyest (a vébén már a harmadikat), s a harmadik argentin gól előtt csinált egy olyan cselsorozatot, amelyhez foghatót Maradonától láthattunk az 1986-os vb-n az angolok elleni negyeddöntőben.

Messinek ad tanácsot Maradona a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon Forrás: AFP/Daniel Garcia

A mára halott Maradona szelleme 1986 óta mindig ott lebegett az argentin csapat felett, hiszen a dél-amerikai együttes 36 éve nem nyert vb-t (legutóbb Maradonával Mexikóban),

másrészt Messi nagyon hosszú ideje hallgathatja, hogy "igen zseni vagy, de Maradona világbajnok volt, te meg nem" Nos, ezt a szobrot is ledöntheti Messi, ha megnyeri a világbajnokságot. De a győzelme meg is mentheti ezt a vb-t. Katarban a kreatív támadófutballt teljesen eltemettük, a meccsek többségében a rombolás, az ellenfelek játékának elrontása, a védekezés tökéletesítése volt az elsődleges. Ezért is láthattunk annyi gyenge meccset, annyi 0-0-ra végződött összecsapást. Furcsa paradoxon ez, mert közben a szakemberek áradoznak, hogy ez a vb taktikai forradalmat és rengeteg újdonságot hozott. Ha az ő szemüvegükön keresztül nézzük, akár ez is lehet,

bár nem tudom elképzelni, hogy a 24 meccs, amelynek az első félidejében 0-0 az állás, miféle forradalommal szolgál.

Ám a végső ütközet még hátra van, s csak abban bízhatunk, hogy ennek a vb-nek a két legjobb csapata ezúttal nem az óvatos, mindent romboló focit választja.

A halott Maradona szelleme ott lebeg Messi és az argentin csapat feje felett Forrás: AFP/Juan Mabromata

Ám az argentinoknak ezzel együtt nem árt az óvatosság. Egy ember már le tudta őket győzni ezen a világbajnokságon. A szaúdi csapat edzője, Hervé Renard. Aki francia.

Doha, 2022. december 16.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!