A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Elképesztő szenzáció: a vb meglepetéscsapata Ronaldóékat is kiejtette

fbl Horizontal
Portugal's forward #07 Cristiano Ronaldo reacts during the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between Morocco and Portugal at the Al-Thumama Stadium in Doha on December 10, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében a portugál válogatott 1-0-ra kikapott a marokkói csapattól, így Walid Regragui együttese a vb-történelem első afrikai csapataként jutott be a legjobb négy közé.
Vágólapra másolva!

Papíron a portugál válogatott volt a mérkőzés esélyese, annak ellenére, hogy Marokkó a torna eddigi legnagyobb szenzációját okozta azzal, hogy 11-esekkel kiejtette a titkos favoritként emlegetett spanyolokat az előző körben. Az észak-afrikaiak másodszor jutottak el a nyolcaddöntőig, és először jutottak a legjobb nyolc közé.

Cristiano Ronaldo ezúttal is csak csere volt Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Ezzel szemben a portugálok 1966-ban és 2006-ban már jártak vb-negyeddöntőben, Fernando Santos együttese pedig nagy önbizalommal várhatta az összecsapást, miután a nyolcaddöntőben 6-1-re kiütötte Svájcot. A szövetségi kapitánynak az összeállítást illetően nem volt könnyű dolga, hiszen a kezdőből kiszorult Cristiano Ronaldo meglehetősen ingadozó formát mutat a vb-n, míg Svájc ellen az ötszörös aranylabdás szupersztár helyén pályára lépő Goncalo Ramos három góllal vette ki a részét a magabiztos sikerből, ráadásul Ronaldo mindennap az újságok címoldalán szerepel valamilyen pletykával.

A jelenleg csapat nélküli klasszis ezúttal is csak a kispadon kezdett.

A két csapat eddig kétszer csapott össze, mindkét alkalommal világbajnokságon. Az 1986-os mexikói vb-n Marokkó 3-1-re nyert az utolsó csoportmérkőzésen, ezzel története során először jutott a 16 közé, míg a portugálok akkor csomagolhattak a váratlan vereséget követően. Négy évvel ezelőtt viszont Ronaldo góljával nyertek a portugálok Oroszországban.

Nagy lendülettel kezdtek a csapatok, de ahogy az várható volt, portugál fölénnyel indult az összecsapás, amelynek az első helyzetére a negyedik percig kellett várni: Bruno Fernandes szabadrúgása után Joao Felix csukafejesét nagy bravúrral ütötte szögletre Bono kapus. Majd a túloldalon egy szöglet után en-Nesziri fejélt nem sokkal kapu fölé.

A bátran játszó marokkóiak meglepték Portugáliát az első félidőben Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A folytatásban ugyan jóval többet birtokolta Portugália a labdát, de a marokkóiak ezúttal is nagyon szervezetten védekeztek, így kevés helyzet alakult ki, ráadásul amikor csak lehetőségük nyílt rá, akkor bátran támadtak. Aztán fél óra elteltével a portugál csapat kis híján megszerezte a vezetést, miután röviden szabadítottak fel az afrikaiak, Joao Félix pedig 17 méterről kapura lőtt, ám az egyik védőn megpattant a labda, így centikkel ment csak kapu mellé. A marokkóiak első kaput eltalált lövésére a 35. percig kellett várni, akkor Bufal távoli, középre tartó lövését fogta könnyedén Diogo Costa.

Az első félidő hajrájában aztán jött hideg zuhany a portugáloknak, ugyanis egy gyors támadás végén en-Nesziri a rosszul kimozduló kapust megelőzve fejelt a kapuba.

A gól jót tett a mérkőzésnek, felpörögtek az események az utolsó percekre és a portugál csapat akár egyenlíthetett is volna még a szünetig, de Bruno Fernandes lövése a kapufán csattant.

Diogo Costa hibája is kellett a marokkói gólhoz Forrás: Getty Images/Justin Setterfield/Justin Setterfield

A második félidő elején Fernando Santos beküldte Cristiano Ronaldót, aki a pályár lépéssel beállította a válogatottsági világrekordot a 197 mérkőzéssel. A túlodalon viszont Marokkó elveszítette sérülés miatt a csapatkapitányát, Szaiszt, akit hordágyon vittek le a pályáról.

A játék képe a fordulás után sem változott, az európai együttes nyomasztó föényben játszott és igyekezett fokozni a tempót, miközben az afrikaiak minden erejét felemésztette a védekezés. Ugyan

Goncalo Ramos fejesénél, illetve Bruno Fernandes lövésénél is közel járt Portugália a gólhoz, de összességében a támadásaikból hiányzott az átütőerő.

A 82. percben Ronaldo lekeszítése után Joao Felix bombázott kapura, Bono viszont hatalmas bravúrral kitolta a léc alá tartó labdát.

Ahogy telt az idő, a portugálok úgy lettek egyre feszültebbek és a játékuk is kapkodóvá vált. A ráadás perceiben Ronaldo előtt adódott meccslabda, de az ötszörös aranylabdás nem tudott élni vele, mert a kapus védte a rövid alsóba tartó lövését.

Bruno Fernandesnek semmi nem jött össze, Portugália kiesett a negyeddöntőben Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A hátralévő időben emberhátrányba került Marokkó, de az eredmény már nem változott, lévén, hogy a 97. percben Abuklal egy az egyben a kapusba rúgta a ziccert, míg a túloldalon Pepe csúsztatott centikkel kapu mellé az utolsó pillanatban. így óriási meglepetésre a története legnagyobb sikerét elérő csapat legyőzte Portugáliát és az első afrikai csapatként bejutott a vb elődöntőjébe, ahol majd az Anglia-Franciaország mérkőzés győztesével találkozik.

1Sípszó (kezd + vég)
42GólYoussef En-Nesyri
42GólYoussef En-Nesyri
46Sípszó (kezd + vég)
47Sípszó (kezd + vég)
57CsereRomain Saiss
65CsereSelim Amallah
65CsereYoussef En-Nesyri
69CsereRaphael Guerreiro
69CsereGoncalo Ramos
69CsereOtavio
70Sárga lapAchraf Dari
71CsereRuben Neves
79CsereDiogo Dalot
82CsereSofiane Boufal
82CsereHakim Ziyech
87Sárga lapVitinha
87Sárga lapVitinha
91Sárga lapWalid Cheddira
92Sárga lapWalid Cheddira
93Piros lapWalid Cheddira
98Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!