A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Néhány napja komoly téma a hazai sportéletben, biztonságos vagy veszélyes a Népstadion. A 48 éves létesítmény a hírek szerint olyan állapotban van, hogy a nagylelátó felső karéját le kell zárni. Azt a lelátót, amelyet a tavalyi, Olaszország elleni labdarúgó vb-selejtezőn, illetve a júniusi Illés-Metró-Omega szuperkoncerten zsúfolásig megtelt.

A vizsgálatok szerint a felső karéj nem bírja a terhelést, sőt életveszélyes az ott tartózkodás. Két éve az Európai Labdarúgó-szövetség bizottsága már megvizsgálta és aggasztónak találta a stadion állapotát. Akkor felmerült, ha Magyarország Ausztriával együtt megkapja a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát, akkor új stadiont építenek. Ez a gondolat tovább folytatódott, hiszen felvetődött, hogy Budapest megpályázza a soron következő UEFA Kupa-döntők egyikének rendezési jogát is...

Jelenleg azonban úgy néz ki, a centenáriumi, augusztus 15-i Magyarország - Németország barátságos találkozón sem lehet telt ház. A karéj nélkül mindössze 30 ezren férnek be a Népstadionba.

Népstadion - számokban

A létesítményt 1953-ban adták át, eredeti befogadóképessége 100 ezer fő volt. Ez a többszöri átépítés és rekonstrukció révén jelenleg 70 ezer fő.

Az első országos atlétikai csúcsot 1953. augusztus 20-án Jeszenszky László érte él a Népstadion ünnepélyes megnyitóján 3000 méteres akadályfutáson 8:54,6 perccel.

A stadionban egyébként 23 atlétikai világcsúcsot állítottak fel, az utolsót 1985-ben az angol Steve Cram a férfi 2000 méteres síkfutásban (4:51,39).

Az első SZÚR-ra, azaz színész-újságíró rangadóra 1963 májusában került sor, az első minikoncertet ekkor a Mojszejev együttes és Vico Toriani lépett fel. Az első "nagy" koncertet 1965. június 9-én Louis Amstrong adta.

Az első vallási rendezvény 1989. július 29-én Billy Graham amerikai evangélista igehirdetése volt. A pápa először 1991. augusztusában látogatott el a Népstadionba.

Az első válogatott labdarúgó mérkőzés 1953. november 15-én Magyarország - Svédország volt a Népstadionban, amelyen 80 ezer néző előtt 2-2-es végeredmény született. A gólokat Palotás, Czibor illetve Kallgren és Hamrin szerezte.

A legemlékezetesebb válogatott labdarúgó mérkőzés 1954. május 23-án a 7-1-es hazai győzelemmel zárult Magyarország - Anglia összecsapás volt. Ezen a találkozón Puskás és Kocsis 2-2, Lantos, Hidegkuti, Tóth II 1-1 alkalommal talált a hálóba. Az ellenféltől Broadis bizonyult eredményesnek.

Pincési László

(SZTÁR Sport)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!