Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Az atlantai olimpián tűnt fel, ahol gólkirály lett. Azóta fényes karriert futott be, mára a földkerekség egyik legértékesebb csatárává nőtte ki magát, s - nem mellékesen - egy közelmúltban végzett itáliai közvéleménykutatás őt jelölte meg az egyik legszexibb futballistának. A 26 éves Hernán Crespo, az SS Lazio 55 millió dolláros centere a Clarínnak adott interjúban embertelennek minősíti azt a tempót, amit a FIFA a hozzá hasonló világsztárokra rákényszerít.

Crespo
Crespo gólöröme a "varázsmezben", a június harmadikán, Kolumbia ellen 3-0-ra megnyert meccsen
argentin válogatottalClarínnak

"A dél-amerikai vb-selejtezőcsoport programja embertelen" - így Crespo. "Az európai csoportokban négy, legfeljebb öt csapat vív nyolc, illetve tíz meccset, nekünk tizennyolcszor kell pályára lépnünk, mert tíz válogatott küzd egymással. Ki találta ki ezt a szörnyűséget? Ahelyett, hogy két, egyenként ötös csoportot jelöltek volna ki, a két-két első egyenes ágon továbbjutott volna, a két harmadik helyezett pedig oda-visszavágó alapon megverekedett volna az óceániai csoport győztese kihívásának jogáért. Ám egy ilyen egyszerű és kézenfekvő megoldás senkinek sem jutott eszébe."

Crespo természetesen a rengeteg utazástól fáradt, attól, hogy repülőtértől repülőtérig zajlik az élete, ráadásul az állandó küzdelem az időeltolódással, a "jet laggel" is roppantul megviseli. "Igaza van Adriano Gallianinak, a Milan alelnökének, amikor azt mondja, hogy többé nem szerződtet dél-amerikai labdarúgókat. A helyében én is így gondolkodnék..." A szerdai, quitói meccs után egyébként az argentin válogatott három, a Lazióban játszó sztárját - Crespót, Claudio Lópezt és Simeonét - Sergio Cragnotti elnök magánrepülőgépe szállítja Ecuadorból Rómába.

Crespo minden idők legeredményesebb argentin labdarúgója a vb-selejtezőkön - eddig 11-szer talált az ellenfelek kapujába. "Abban a pillanatban, hogy felöltöm az argentin válogatott égszínkék mezét, minden fáradtságom elillan" - folytatta a sztár. "Mintha varázsmez lenne. Ilyenkor nem számít, hogy minden meccsen a maximumot kell nyújtanod, akát a válogatottban, akár a Lazióban, akár egy barátságos találkozón. Valakinek végre már játékosbaráttá kellene tennie a futballt, mert nem bírjuk tovább. Az igaz, hogy nagyon jól megfizetnek minket, de ez jogos is, mert a néző értünk jön ki a stadionba. Valakinek figyelnie kellene már a labdarúgóra is, aki mégiscsak ember, nem pedig egy gép."

Crespo tudja, hogy Argentina már gyakorlatilag bejutott a 2002-es világbajnoki 32-es döntőbe. "Ettől függetlenül egy pillanatra sem lazíthatok, nem mondhatom magamnak, hogy nyugi, már megszolgáltam a vételáramat, az 55 millió dollárt. Abban a pillanatban a fejemre nőnének az ellenfelek. Éppen ezért mindent meg akarok nyerni! Persze, mondjuk, az Olasz Kupa nem olyan értékes, mint a Bajnokok Ligája vagy éppen a világbajnokság. Ez utóbbi a fő célom, ezért küzdök. Egyáltalán nem fontos, hogy gólkirály legyek. Ki emlékszik már arra, hogy Atlantában én lőttem a legtöbb gólt? Arra viszont mindenki emlékszik, hogy Nigéria volt az olimpiai bajnok, mi meg csak másodikok... A japán-dél-koreai világbajnokságon mindenképpen a kezdő tizenegyben akarok lenni, nem csak a 22-es keretben. Na jó, a 14-15 törzstag között. Mert egy világbajnokságon általában 14-15 játékost variál az edző. A franciaországi vb-n közbejött egy sérülés, pedig előzőleg három éven át kitettem a lelkem. Amikor kikaptunk a hollandoktól, és nyilatkoztam az argentin televíziónak, azt mondtam: 2002-ben a kezdő tizenegy tagja akarok lenni. És megkezdtem a visszaszámlálást, napról napra."

Marcelo Bielsa, az argentin válogatott vezetőedzője óvatos játékot kér csapatától a szerdai, Quitóban (2850 méteres tengerszint feletti magasságban) sorra kerülő vb-selejtezőn, ugyanis könnyen kifogyhatnak a szuszból Crespóék. Hiszen Bolívia ellen, La Pazban (4300 méter magasan) is csak 3-3-as döntetlenre futotta a csapat erejéből a nem túl acélos ellenféllel szemben. "Gabriel Omar Batistuta ezúttal is hiányozni fog, mégpedig azért, mert az elmúlt olasz bajnokság végén megfájdult a térde, és jelenleg még csak lábadozik sérüléséből" - mondta Bielsa. "Két játékost viszont folyamatosan figyelek, Claudio "Pájaro" Caniggiát, a Glasgow Rangers 34 éves csatárát és a mindössze 19 éves Javier Saviolát, a Barcelona ifjú csillagát."

Az argentinok várható összeállítása Quitóban: Burgos - Vivas, Ayala, Samuel, Sorín - Aimar (Ortega), Simeone, Kily Gonzalez - Verón - Claudio López, Crespo.

Ch. Gáll András

Korábban az [origo]-ban:

Mindent egy helyen az Eb-ről