Vágólapra másolva!
A nevek alapján a futballtörténelem legerősebb csapatát állítja ki ebben a szezonban a Real Madrid, ennek ellenére a spanyol labdarúgó-bajnokság, a Primera División 72. kiírásában mégsem vehetjük biztosra a huszonnyolcszoros aranyérmes újabb diadalát. Nem, mert az örök rivális Barcelona is félelmetes erőket mozgósít, nem beszélve a tavalyi bajnok Deportivóról, vagy a Mallorcáról, a Celtáról, esetleg a Valenciáról. A földkerekség - sokak szerint - legerősebb pontvadászata a hét végén rajtol, az első fordulóban egy csúcsrangadóval, a 2000-es Real Madrid-Valencia BL-döntő újrajátszásával.

Eto'o és Luque
A mallorcai csatárduó, Eto'o és Luque papíron kapcsolatban van a Real Madriddal: előbbi sosem játszott ott, s most hivatalosan is távozott, a másik előszerződéssel bír, tehát oda tart
BarcelonaReal Madrid

Ez a kijelentés a Madrid esetében talán sokakat meglep, hiszen Jorge Valdano sportigazgató egyetlen játékost szerződtetett, azt az egyet azonban úgy hívják: Zinedine Zidane. A zseniális francia 11,5 milliárd pesetát kóstált, ami a dollár/peseta kurzus változásának függvényében valahol 60-65 millió dollár között oszcillál. Ugyanakkor a veszteségrovatban Sanchís, Illgner (mindkettő visszavonult), , Tote, Fernando (Valladolid), Julio Alvarez (Racing Santander), Julio César (Benfica) és Ognjenovic nevét olvashatjuk. A pénzügyi balansz ennek ellenére negatív, ugyanis Zidane egymaga több pénzbe került, mint amennyit az összes játékosért beszed a klub.

Noha a Casillas - Míchel Salgado, Hierro, Karanka, Roberto Carlos - Figo, Zidane, Makelele, McManaman - Raúl, Guti összeállítású csodacsapat elvben minden ellenfelet le tud gázolni, kedden, a Héctor Cúper dirigálta Internazionale ellen vereség jutott osztályrészül. Nagyobb baj, hogy Zidane most még nem találja a helyét a számára újszerű csapatszerkezetben - más kérdés, hogy csak idő kérdése, mikor kezd el muzsikálni az egyelőre hamisan kornyikáló madridi zenekar.

Érdekes módon Ronaldo, az Inter sérüléséből lábadozó üdvöskéje úgy nyilatkozott az Onda Cero nevő rádióállomásnak, hogy nagyon szívesen futballozna Zidane, Raúl, Roberto Carlos és jó barátja, Luis Figo oldalán. Ez azonban legjobb esetben a jövő szezonban lehet aktuális, addig Milánóhoz köti szerződése a többet sérült, mint egészséges extraklasszist.

Rivaldo
Rivaldo mostanában mesterhármasokkal operál

Ehhez a játékosállomány adott, ugyanis Guardiolát (aki egyes magyarországi sajtóértesülésekkel ellentétben nem baszk, hanem tősgyökeres katalán), De la Penát (Lazio), Petit-t (Chelsea), Simaót (Benfica) és Zendent (Chelsea) Saviolával, Bonanóval (River Plate), Geovannival (Cruzeiro), Rochembackkal (Internacional Porto Alegre), Christanvallal (Monaco) és Patrick Andersonnal (Bayern) váltotta ki Joan Gaspart elnök. A Rivaldo, Saviola, Kluivert támadó hármas a világ legerősebb ilyen rendeltetésű egységének tűnik - Rivaldo a középpálya bal oldaláról indulva, a másik kettő a csatársorban operálna -, és Carles Rexach edző egyszerre is akarja szerepeltetni mindhárom megasztárját.

A Barca egyébként a most felkerült Sevilla otthonában, a Sánchez Pizjuan-stadionban kezd, míg az esélyesek közül a Deportivo a Valladolidot, a Mallorca a Las Palmast fogadja, míg a Celta Vigo a baszkföldi Pamplonába utazik, az Osasuna vendégeként.

Apropó, Celta. A galíciai gárda megszerezte a Milantól az öregedő, de még "romjaiban" is igen tehetséges horvát karmestert, Zvonimir Bobant. Vele trióra egészül ki a kelet-európai részleg, ám kérdéses, hogy Karpin, Mosztovoj és Boban hogyan fér meg egymás mellett, tekintve, hogy a Primera Divisiónban is csak egy labdával játsszák a futballt.

A Deportivo La Coruna éppen a Celtától igazolt jugoszláv Djorovictyal és a valamikori Real-csillag Amaviscával erősített, a Valencia viszont elveszített egy fél csapatra való sztárt: Mendieta a Lazióhoz, Deschamps (edzőnek) a Monacóhoz, Zahovic a Benficához, Diego Alonso az Atlético Madridhoz, Björklund a Veneziához szerződött, hogy csak a nevesebb távozókat említsük. Az érkezők között az egyetlen "név" Salva Ballestáé, az Atléticótól igazolt tavalyi gólkirályé.

Bár a szezon a valenciai nagy rangadóval kezdődik, az igazi derbire, a Real Madrid-Barcelona összecsapásra október 4-ig kell várni, amikor a 11. fordulóban a Bernabéuban találkozik a két óriás. Remélhetőleg addigra Zidane, Saviola és a többiek is megbarátkoznak új környezetükkel.

Ch. Gáll András

Korábban:

Mindent egy helyen az Eb-ről