A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Budapesten rendezi egyik regionális konferenciáját a szeptember 1-jén életbe lépett átigazolási szabályokról. Az eseményen tegnap előadást tartott Michel Zen-Ruffinen FIFA-főtitkár, és interjút adott lapunknak. A világfutball egyik vezető személyisége többek között elmondta, nem volt semmilyen tervük arra vonatkozóan, hogy elhalasztják-e a szombati vb-selejtezőket, ha akkor kezdődik a terrorizmus elleni visszacsapás. A jövő évi világbajnokság biztonsági kérdéseit viszont újra kell tárgyalni.

- Az Egyesült Államok vasárnap este indította meg a terrorizmus elleni támadást. Mi lett volna, ha a visszacsapás szombaton kezdődik, amikor a világbajnoki selejtezőket játszották?
- Ha arra gondol, hogy elhalasztottuk volna-e a fordulót, az a válaszom, hogy nem. A FIFA ugyanis azt vallja, hogy a labdarúgás nem csupán az élet része, hanem bizonyos értelemben az életet is jelenti. Tehát mindenképpen pályára kell lépni ott, ahol lehet. Többen megkérdezték már tőlem, volt-e ilyen, mármint a halasztásra vonatkozó tervünk, de ha egyszer nem készítettünk, nem mondhatom, hogy volt.

- Semmilyen különleges akcióra nem gondoltak? Manapság mégis csak a biztonság foglalkoztatja leginkább az embereket.
- A stadionokban a rendezők természetesen különleges biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, és ezeket a meccsek előtt a FIFA ellenőrei hagyták jóvá, vagyis a lehető legtökéletesebben igyekeztünk felkészülni a zavarok elhárítására. Sőt, valamennyi helyszínnel telefonos kapcsolatban álltunk, hogyha bármi történik, azonnal intézkedni lehessen. Szerencsére, baj nélkül lezajlott a forduló, amelyből természetesen a bostoni meccsre figyeltek leginkább a biztonságiak, hiszen ott az amerikai válogatott játszott.

- Az Izrael - Ausztria találkozót viszont elhalasztották. A szavaiból arra következtetek, hogy biztonsági kérdések miatt.
- Nem volt egyszerű döntés, mert ha a találkozó lejátszására szavazunk, akkor Ausztria orrol meg a FIFA-ra, ha semleges helyszínt jelölünk ki, akkor Izrael, a halasztással viszont két haragost is sikerült szereznünk. Az viszont tény, hogy nem az izraeli biztonsági állapotok milyensége okán határoztunk így, mert e tekintetben semmi okunk nem volt az aggodalomra. Állítom, nagyon sok ország meg sem közelíti azt a felkészültséget, ami ott van, s Tel-Avivban tökéletes biztonságban lettek volna az osztrák focisták. Ám olyan közeli volt az orosz utasszállító gép katasztrófája, hogy abban a helyzetben egyszerűen nem lehetett habozni és játékról beszélni.

- Jövőre, a Koreai Köztársaság és Japán által közösen rendezett vb-n nyilván hasonló, szigorú szabályok lesznek.
- Egy futball-világbajnokság, azt hiszem ezt nem kell különösen hangsúlyoznom, mindig kiemelt esemény. Százmillióan nézik egy időben a meccseket, a helyszíneken, az ötven-, hatvanezres stadionokban pedig a politikai és a társadalmi élet vezető személyiségei jelennek meg a szurkolók között. Természetes tehát, hogy különleges biztonsági rendszabályokat dolgozunk ki, de most át, illetve újra kell gondolni az egész stratégiát. A közeljövőben két főtitkári értekezletet tartok a témáról, többször tárgyalunk a szervezőkkel, és a helyszíneken is még egyszer feltérképezünk mindent. Csak azt ne kérdezze, mindez mennyibe kerül, mert fogalmam sincs róla. De biztosan nagyon sokba, ám az emberek életének biztonságát nem lehet pénzben kifejezni.

- Hallani, hogy a stadionok felett még a légteret is lezárják majd.
- Ez is elképzelhető.

- Hogyan látja majd a világ a meccseket, amikor a közvetítések jogtulajdonosa szinte zsarolja televíziós társaságokat.
- Tudom, sok ország habozik aláírni a szerződést, mert nagyon magasnak tartja az árakat, amit meg is értek. De a FIFA-nak igen csekély befolyása van erre a folyamatra. A tv-közvetítés jogára pályázatot írtunk ki, s a legjobb feltételeket kínáló társaság nyert. Innentől kezdve már vele kell megállapodniuk a televízióknak. Mindenesetre megtesszük, amit tehetünk, és még egyszer leülünk a jogtulajdonossal, hogy rábírjuk, engedjen áraiból. Remélem, sikerül majd hatni rá, és azt is, hogy a végén megegyezések születnek, minden országban láthatóak lesznek a meccsek. Egyébként a vb-n részt vevő országok televíziói a saját válogatottjuk találkozóit ingyen közvetíthetik, a nyitómeccs, a két elődöntő, a bronzmeccs és a finálé pedig mindenki számára jogdíjmentes, így azokat a magyarok is nézhetik.

- Végezetül árulja el, miért vállalta ezt a fárasztó villámlátogatást, hiszen délben jött, és este már el is utazik Budapestről.
- A FIFA, az európai futballszövetség és az Európai Unió között megszületett megállapodás szeptember óta van hatályban, és szabályozza a labdarúgók átigazolását, a hivatásos futballisták szerződtetésének feltételeit. A világszövetség hét regionális konzultációt tart tagjainak. Európában Lisszabonban volt az első, ott a latin régió szövetségei találkoztak. Itt, Budapesten pedig a kontinens többi részéből érkezett 35 ország futballvezetői beszélik meg a tennivalókat, s hallgatják meg a FIFA elképzeléseit. Ennek a rendszernek ugyanis tökéletesen kell működnie.

Egykor játékvezető volt

Az 1959. április 24-én született Michel Zen-Ruffinen francia anyanyelvű svájci, de folyékonyan beszél németül, olaszul, angolul és spanyolul is. A jogi egyetem elvégzése után közjegyző lett, és 1996 óta dolgozik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség főtitkárságán. Első osztályú futballbíró volt, két évig a FIFA játékvezetői keretének is tagja. Így először természetesen a bíróbizottságban dolgozott, majd a jogi osztályt vezette. Sepp Blatter elnökké választása után, 1998 áprilisában lett a világfutball szervezetének főtitkára, második embere.

Katona Horváth János

Korábban:

Döntetlen a jövő évi vb-döntő stadionjának avatóján - rendkívüli biztonsági intézkedések közepette

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!