Vágólapra másolva!
Botrányba torkollott az FC Arges-Rapid találkozó Pitesti-en, ahol a fővárosi vasutasgárda elszenvedte első vereségét az idei bajnokságban. Nem újdonság ez a román pontvadászatban, hiszen a semleges futballkedvelők már csak mosolyogva fogadják az ehhez hasonló eseményeket, amikor a bukaresti sztárcsapatok menetrendszerűen a játékvezetőket okolják kudarcukért.

A pitesti-i találkozó végén a Rapid edzője, Viorel Hizo lerohanta Constantin Fratila játékvezetőt, számon kérve tőle legalább két büntetőt, amit a sípmester megtagadott csapatától. Talán ha szabályos gólszerzéssel próbálkozott volna a listavezető, nem lenne mit a bíró szemére vetnie az elkeseredett mesternek. Ez a vereség annyira "fájt" a Rapidnak, hogy sajtóközleményben a Játékvezetői Testület korrupcióját és mesterkedéseit nehezményezték, s név szerint Constantin Fratila osztályon aluli képességeit és tevékenységét kérték számon a testület elnökétől, Nicolae Grigorescutól.

Amíg a "szakma" a pitesti-i mérkőzés botrányos játékvezetésével foglalkozott, az üldözőboly két főszereplője, a Dinamo és a Steaua vasárnap teljesítette kötelező feladatát, és két pontra felzárkózott a listavezető vasutasgárda mögé. A bukaresti "vörös kutyák" minden megerőltetés nélkül nyertek 2-1-re Besztercén. Mindenféle szóbeszéd kelt szárnyra arról, hogy a Rapid vaskos dollárkötegeket ígért a Gloriának, csakhogy megállítsa a Dinamót az üldözésben, de az is elhangzott, hogy a dinamósok sem jöttek üres kézzel Besztercére, ezért nem is kellett annyira "meghalniuk" a győzelemért.

Jóval nehezebben szerezte meg kötelező hazai győzelmét a Steaua a sereghajtó ellenében, a forduló zárómérkőzésén. Victor Piturca legénysége olyan benyomást keltett az első félidőben, mintha a legközelebbi grundról szedtek volna össze találomra tizenegy játékost. A temesváriak fegyelmezett védelme aránylag könnyedén ellenállt a házigazdák kevésbé meggyőző próbálkozásainak, gyors ellentámadásaiknál viszont hiányzott a befejező csatár. Szünetben aztán ráncba szedte valamelyest tanítványait, mert a második játékrész elején hamar bevarrtak egy gólt Buturuga kapus hálójába, ám ezután ismét elszürkült a játék. "Túlvagyunk egy könnyűnek tűnő, de végül problémát okozó mérkőzésen" - értékelt Piturca. "Saját magunk nehezítettük a dolgunkat, hiszen egyesek azt gondolták, elég csak fizikailag jelen lenni a pályán ahhoz, hogy megnyerjünk egy meccset."

A 11. forduló eredményei:

FC Arges - Rapid 1-0 (Dica 45.)
Petrolul - Ceahlaul 3-0 (Todoran 33. - 11-esből, 76., Gh.Orlando 63.)
Otelul Galati - FC Brasov 3-0 (Tofan 20.- 11-esből, Gurita 37., Bastina 87.)
U Craiova - Sportul Studentesc 3-0 (Barcauan 39., 88., Manta 44.)
FC National - Farul 2-0 (S.Radu 15., G.Popescu 45.)
FCM Bacau - Astra Ploiesti 2-1 (Nivaldo 4., Cursaru 26., ill. Dascalescu 90.)
Gloria Bistrita - Dinamo 1-2 (V.Popa 74., ill. Bolohan 5., 77.)
Steaua - UM Timisoara 1-0 (Cl.Raducan 53.).

A bajnokság élcsoportja:

1. Rapid 24 pont, 2. Dinamo 22 p.(27-13), 3. Steaua 22. p(22-12).

Balla István

Mindent egy helyen az Eb-ről