Vágólapra másolva!
Pár nappal ezelőtt sokan még az olasz futball válságáról beszéltek, de a két milánói együttes, az AC Milan és az Internazionale megmentette a talján klubok becsületét azzal, hogy mindketten bejutottak a legjobb négy közé az UEFA-kupában. Itt a holland házirangadón tizenegyesekkel továbbjutó Feyenoord és a Borussia Dortmund lehet az ellenfelük.

A két olasz klub közül egyértelműen az Internek volt nehezebb dolga, hiszen Héctor Cúper gárdájának Valenciába kellett látogatnia, azzal a tudattal, hogy a továbbjutáshoz mindenképpen gólt kell szereznie. Ezt némileg megnehezítette, hogy a milánóiak legeredményesebb támadója, Christian Vieri el sem utazott Spanyolországba, Ronaldo pályára küldését sem kockáztatta meg a tréner, sőt a hét végén az Atalanta ellen duplázó Alvaro Recoba sem került be a kezdő tizenegybe. A támadósorban így a Kallon-Ventola páros került be, és Cúper döntésének helyessége gyorsan bebizonyosodott, hiszen a vendégek már a második percben vezetést szereztek, és a gólban éppen a két támadónak volt a legnagyobb érdeme. Kallon ugratta ki Ventolát, aki laza bokamozdulattal átemelt a kimozduló Santiago Canizares felett. Miután az Inter megszerezte a továbbjutáshoz szükséges gólt, nekilátott a terv maradék részének végrehajtásához: már csak nyolcvannyolc percet kellett kivédekezniük.

A Valencia természetesen nekiesett ellenfelének, ám az olaszok védelme Iván Córdoba vezérletével kiválóan működött, és amikor ők is tehetetlenek voltak, akkor a kapus, Francesco Toldo volt a helyén. A vendégek szinte elvétve mentek át a félpályán, pedig a hazai csapat hátsó alakzata még az első félidőben alaposan meggyengült, amikor Roberto Ayalát sérülés miatt le kellett cserélni. A Valencia védelmét azonban így sem tették próbára, ellentétben az Interével. A spanyolok közül főleg Vicente és Pablo Aimar játszott kiválóan, rengeteg helyzetet teremtettek csapattársaiknak és saját maguknak is, de Toldo ihlehett formában védett, a második félidőben például előfordult, hogy fél percen belül három bravúrt is be kellett mutatnia. A kapus nem csak a védésekben jeleskedett, hanem az utolsó percekben igyekezett az időt is húzni, azonban ezt túl látványosan csinálta, és a játékvezető, a francia Colombo előbb sárga, majd piros lapot adott neki. Mivel az olaszok már mindhárom cserelehetőségüket kihasználták, egy mezőnyjátékosnak kellett a kapuba állnia, és Cúper mester a mezőny egyik legalacsonyabb labdarúgója, az egykori valenciás Javier Farinós mellett döntött. Az Inter szerencséjére a hátralévő pár perc alatt egyetlen lövés sem ment kapura, így az olaszok kihúzták a mérkőzést bekapott gól nélkül. Mindez egyben azt jelenti, hogy a Valencia elveszítette tíz éve tartó hazai veretlenségét az európai kupákban, Héctor Cúper pedig pályafutása során még sohasem esett ki a kontinentális porondról.

A másik olasz gárda, az AC Milan egygólos hátránnyal várhatta a Hapoel Tel-Aviv elleni visszavágót, ráadásul meglehetősen tartalékosan kellett pályára lépnie: Serginho, Roque Júnior és Cosmin Contra eltiltás miatt hiányzott, míg Paolo Maldini, José Mari és Andrij Sevcsenko sérülés miatt nem léphetett pályára. Ott volt viszont a kezdő tizenegyben Filippo Inzaghi, aki a hét végén tért vissza a pályára hosszú sérülését követően. A vendégeket közel tízezer drukker kísérte el, akik több mint húsz repülőgéppel érkeztek Milánóba - igaz, a repülők közül kettő teljesen üres volt, hogy ezzel is megtévesszék az esetleges terroristákat. Szerencsére azokat nem érdekelte a meccs...

A Milannak gyorsan sikerült ledolgoznia hátrányát, Ruí Costa ugyanis már a ötödik percben a kapu jobb oldalába csavart egy szabadrúgást. A kapus, Shavit Elimelech rosszul spekulált, mert először ahhoz a sarokhoz állt, de a lövés pillanatában belépett a sorfal mögé, mivel arra számított, hogy a portugál oda lő majd. Nem sokkal később a vendégek is veszélyeztettek, ám Milan Osterc fejese mellé szállt, és ezt követően ismét a hazaiak vették a kezükbe az irányítást. Különösen Ruí Costa játszott jól, aminek a Milan-drukkerek szerint már éppen ideje volt, hiszen a nyáron szerződtetett középpályás eddig nem kényeztette el őket. Az irányító távoli lövését az izraeli kapus csak üggyel-bajjal hárította, majd Elimelech egy beadást nézett el, amely így kis híján a kapuban kötött ki. A Milan második találatához is egy izraeli futballista hibájára volt szükség: Ruí Costa adott be a jobb oldalról, és az Inzaghi elöl menteni igyekvő csapatkapitány, Shimon Gershon a saját kapujába fejelte a labdát.

Mindez egyben azt jelentette, hogy a Hapoelnek a továbbjutáshoz immár mindenképpen gólt kellett volna szereznie, és a második félidőben támadóbban is játszottak az izraeliek, de a Milan masszívan védekezett, így Abbiati kapust csak ritkán tették próbára. A hálóőrnek csak Asaf Domb fejesénél, illetve Pisont István lövésénél kellett bemutatnia tudományát. A Hapoel először szenvedett vereséget a kiírásban, és ez rögtön a kiesését eredményezte.

A másik meglepetéscsapat, a Slovan Liberec remeklése is véget ért, a csehek a Borussia Dortmund otthonában csak ötvenegy percig tudták tartani magukat, miután azonban bekapták az első gólt, teljesen összeomlottak. Pedig az első félidőben semmi sem utalt arra, hogy a németek fölényes győzelmet arathatnak, a találkozó rendkívül kiegyensúlyozott volt, a kapuk csak elvétve forogtak veszélyben, bár mindkét fél előtt adódott egy-egy nagy lehetőség. A szünet után aztán beleerősített a hazai gárda, és hat perccel az újrakezdést követően megtört a jég, de a dortmundiak Fortuna istenasszonyt is áldhatják a találatárt. Marcio Amoroso a szélre akart kipasszolni a labdát, de az két cseh játékoson is irányt változtatva visszakerült középre, ahol Jan Koller lövését a vendégek kapusa, Jan Kinsky még védeni tudta, de a kipattanót Amoroso a kapuba juttatta. Újabb hat perc elteltével ismét a Liberec hálójában táncolt a labda, mégpedig egy remek támadást követően: Dedé beadását Jörg Heinrich lefejelte, Koller pedig a hosszú oldalon nem hibázott.

A hazaiak tovább fokozták a tempót, és egy még látványosabb akcióval tovább növelték előnyüket: Koller sarokkal tette ki a labdát a mezőny egyik legjobbjának, Jiry Rosickynek, aki Amorosót ugratta ki, és a brazil beadását Lars Rickennek csak az üres kapuba kellett bepasszolnie. A vendégek becsületére legyen mondva, ekkor sem adták fel a küzdelmet, és gyors egymásutánban két gólt is szerezhettek volna, ám a hazai védők menteni tudtak a gólvonalról, és az utolsó percben Ewerthon révén újabb gólt szereztek.

A legnagyobb küzdelmet kétségtelenül a holland házirangadó hozta, ami persze előre megjósolható volt, mert a PSV Eindhoven és a Feyenoord ebben a szezonban háromszor találkozott egymással, és mind a három meccs döntetlent eredményezett. A rotterdami visszavágó nagyon sokban hasonlított az első mérkőzésre: a találkozó rendkívül kiegyensúlyozott volt, de a Feyenoord játszott némileg veszélyesebben. A hazai gárda azonban mindegyik helyzetét kihagyta, és negyedórával a lefújás előtt a vendégek szereztek vezetést csapatkapitányuk, Marc van Bommel révén, aki a tizenhatoson kívülről talált a rotterdamiak hálójába. Apósa egyáltalán nem örült a találatnak, ő ugyanis nem más, mint a Feyenoord edzője, Bert van Maarwijk.

A hazai csapat számára egyre fogyott az egyenlítésre maradt idő, és úgy tűnt, hogy a PSV-nek sikerült megnyernie a meccset, ám Pierre van Hooijdonk másként gondolta: az első mérkőzésen is eredményes támadó a kilencvenkettedik percben a hálóba fejelt, és ezzel kiharcolta a hosszabbítás lehetőségét. A ráadásban aztán a vendégek Van Bommel kiállítása miatt gyorsan emberhátrányba kerültek, és innentől kezdve már csak az járt az eszükben, hogy valahogy kihúzzák a tizenegyesrúgásokig, és ez sikerült is nekik. A büntetőpárbajban aztán második ítéletvégrehajtójuk, a grúz Gahokidze hibázott, és a rotterdamiak nem tették meg azt a szívességet, hogy ők is kihagynak egy büntetőt. Az utolsó tizenegyest a meccs hőse, Van Hooijdonk értékesítette, és így a Feyenoord továbbra is reménykedhet abban, hogy bejut a számára hazai pályán rendezett fináléba.

UEFA-kupa, negyeddöntő, visszavágók:
AC Milan - Hapoel Tel-Aviv 2-0 (2-0)
Milánó, 23 184 néző
vezette: Fandel (német). G: Rui Costa (5.), Gerson (45. - öngól)
Milan: Abbiati - Kaladze, Chamot, Costacurta, Laursen - Gattuso, Albertini, Ambrosini, Rui Costa (Brocchi, 93.) - F. Inzaghi (Javi Moreno, 90.), Simone (Donati, 81.)
Hapoel: Elimeleh - Bahar, Gerson, Domb, Hilel (Udi, 88.) - Abukszisz, Halmai, Pisont, Onyiscsenko (Toema, 68.) - Clescenco (Balili, 71.), Osterc
gól:
Ruí Costa (5.), Gerson (45., öngól)
továbbjutott: az AC Milan, 2-1-es összesítéssel

Borussia Dortmund - Slovan Liberec 4-0 (0-0)
Dortmund, 36 500 néző
vezette: Braschi (olasz)
Dortmund: Lehmann - Evanílson, Wörns, Metzelder, Dédé - Reuter, Rosicky (Oliseh, 77.), Heinrich - Ricken (Stevic, 74.), Koller, Marcio Amoroso (Ewerthon, 74.)
Liberec: Kinsky - Pilny, Holenák, Capek (Hodur, 60.), Janu - Johana, Langer, Kolousek, Zboncák (Jun, 82.) - Stajner, Nezmar (Gyan, 60.)
gól: Amoroso (51.), Koller (57.), Ricken (71.), Ewerthon (90.)
tj.: a Borussia Dortmund, 4-0-ás összesítéssel

Feyenoord - PSV 1-1 (0-0, 1-1, 1-1), 11-esekkel 5-4
Rotterdam, 40 000 néző
vezette: Barber (angol).
Feyenoord: Zoetebier - Emerton, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa (Leonardo, 85.) - Kalou, Bosvelt, Ono, Van Persie (Smolarek, 71.) - Tomasson (Elmander, 85.), Van Hooijdonk
PSV: Waterreus - Bögelund, Ooijer, Faber, Heintze - Rommedahl (Gahokidze, 78.), Van Bommel, Lucius (A. Ramzi, 65.), Bouma - Kezsman, Vennegoor of Hesselink (Bruggink, 90.)
gól: Van Hooijdonk (90.), illetve Van Bommel (76.)
piros lap: Van Bommel (94.)
tj: Feyenoord

Valencia - Internazionale 0-1 (0-1)
Valencia, 49 820 néző
vezette: Colombo (francia). G: Ventola (3.). K: Toldo (88.)
Valencia: Canizares - Ayala (Djukics, 16.), Torres, Aurelio, Pellegrino - Albelda (Mista, 71.), Rufete, De los Santos (Baraja, 46.), Vicente - Aimar - Carew
Internazionale: Toldo - Córdoba, Materazzi, Zanetti, Gresko - Conceicao (Seedorf, 57.), Farinós, Guglielminpietro (D. Simic, 77.), Di Biagio - Kallon, Ventola (Dalmat, 63.)
gól: Ventola (2.)
piros lap: Toldo (89., Internazionale)
tj.: Internazionale, 2-1-es összesítéssel

Az elődöntő sorsolására pénteken kerül sor.

Korábban:

Milánó lehet az olasz foci megmentője

Fórum:

Melyik a legjobb európai fociklub?

Mindent egy helyen az Eb-ről